Ολυμπιακό δίπλωμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ολυμπιακό δίπλωμα είναι ένα πιστοποιητικό που απονέμεται στις οκτώ πρώτες θέσεις των Ολυμπιακών Αγώνων[1]. Ενώ οι τρεις πρώτοι νικητές λαμβάνουν μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, το 1949 υιοθετήθηκε η απονομή διπλωμάτων για τους αθλητές της τέταρτης, πέμπτης και έκτης θέσης και το 1981 προστέθηκαν και για την έβδομη και όγδοη θέση εφόσον τερμάτισαν[2]

Το δίπλωμα είναι χαραγμένο και υπογράφεται από αυτόματη μηχανή με τις υπογραφές του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και τον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής για κάθε Αγώνα[2]. Ο σχεδιασμός του διπλώματος, όπως και ο σχεδιασμός των Ολυμπιακών μεταλλίων, θα πρέπει να εγκεκριμένος από τη ΔΟΕ[3]. Ένας αθλητής που λαμβάνει ένα δίπλωμα και στη συνέχεια υφίσταται κυρώσεις για παραβιάσεις του Κώδικα Δεοντολογίαςτης ΔΟΕ, του Παγκόσμιου Κώδικα Αντι-ντόπινγκ, ή αντίστοιχων θεσμών, πρέπει να επιστρέψει το δίπλωμα στη ΔΟΕ[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «International Olympic Committee: FAQ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2015. 
  2. 2,0 2,1 New York Times.
  3. 3,0 3,1 Olympic Charter.