Οκαβάνγκο (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 18°57′43″S 22°29′04″E / 18.96194°S 22.48444°E / -18.96194; 22.48444

Οκαβάνγκο
Χώρες ΛεκάνηςΑνγκόλα Ανγκόλα , Μποτσουάνα Μποτσουάνα , Ναμίμπια Ναμίμπια
Μήκος1.700 χλμ.
Μέση εκροή500 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
Λεκάνη απορροής530.000 τ.χλμ.
ΠαραπόταμοιCuito River, d:Q1142908 και d:Q10361826
Χάρτης
Η λεκάνη απορροής του Οκαβάνγκο

Ο Οκαβάνγκο είναι ένας ποταμός στη νοτιοδυτική Αφρική. Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ποτάμιο σύστημα στη νότια Αφρική, και εκτείνεται νοτιοανατολικά για 1.600 χλμ. Ξεκινάει από την Ανγκόλα, όπου είναι γνωστό με την πορτογαλική ονομασία Ρίο Κουμπάνγκο. Συνεχίζει νότια, αποτελεί μέρος των συνόρων μεταξύ της Ανγκόλας και της Ναμίμπιας, και στη συνέχεια ρέει στη Μποτσουάνα, καταλήγοντας στο Καταφύγιο Θηραμάτων Μορέμι. Προτού εισέλθει στη Μποτσουάνα, ο ποταμός με μια σειρά από μικρούς καταρράκτες γνωστοί ως καταρράκτες Πόπα, πέφτει γύρω στα 4 μ. Οι μικροί αυτοί καταρράκτες είναι ορατοί μόνο όταν ο ποταμός είναι χαμηλός, όπως κατά τη διάρκεια της ξηράς περιόδου.[1] Ο Οκαβάνγκο δεν καταλήγει στη θάλασσα αλλά εκβάλλει σε μια κλειστή λεκάνη απορροής. Εκβάλλει σε ένα βάλτο στην έρημο Καλαχάρι, γνωστό ως το Δέλτα του Οκαβάνγκο. Επίσης μέρος της ροής του ποταμού γεμίζει τη λίμνη Νγκάμι. Ο Οκαβάνγκο είναι γνωστός για την άγρια ​​ζωή του, το Καταφύγιο Θηραμάτων Μορέμι της Μποτσουάνα βρίσκεται στην περιοχή του Οκαβάνγκο.

Κατά τη διάρκεια ψυχρότερων περιόδων στην ιστορία της Γης, ένα μέρος της ερήμου Καλαχάρι ήταν μια τεράστια λίμνη, γνωστή ως λίμνη Μακγκαντικγκάντι. Σε αυτό το διάστημα, ο Οκαβάνγκο θα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Siyabona Africa Travel (Pty) Ltd, "Popa Falls | Okavango River | Botswana" webpage: TravelZA-PopaFalls[νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Okavango River στο Wikimedia Commons