Οι τρεις Χάριτες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι τρεις Χάριτες
ΕίδοςΚωμωδία
ΔημιουργοίΜιχάλης Ρέππας - Θανάσης Παπαθανασίου
ΣκηνοθεσίαΘεόδωρος Πολυχρονιάδης
ΠρωταγωνιστέςΆννα Παναγιωτοπούλου
Νένα Μεντή
Μίνα Αδαμάκη
Μιχάλης Ρέππας
Άννα Κυριακού
Μουσική τίτλωνΑντώνης Πλέσσας
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Αριθμός κύκλων3
Αριθμός επεισοδίων91
Παραγωγή
Εκτέλεση παραγωγήςStudio ATA
ΠαραγωγήStudio ATA
ΜοντάζΓιάννης Μακρίδης
Διάρκεια25 λεπτά / επεισόδιο
Εταιρεία παραγωγήςStudio ATA
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςMega Channel
Αναλογία πλευρών4:3, έγχρωμη εικόνα
ΉχοςΣτερεοφωνικός
Προβολή8 Φεβρουαρίου 1990 - 20 Απριλίου 1992

Οι τρεις Χάριτες είναι μια ελληνική κωμική σειρά που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel τις τηλεοπτικές περιόδους 1989-1990 (με προβολή στο δεύτερο μισό της σεζόν), 1990-1991 και 1991-1992. Ήταν από τις πρώτες σειρές που προβλήθηκαν στη νεοσύστατη τότε ιδιωτική τηλεόραση.

Σημείωσε τεράστια επιτυχία, επιτυγχάνοντας εξαιρετικά υψηλά νούμερα τηλεθέασης και θεωρείται πλέον ένα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα που έχει προβάλει ποτέ η ελληνική τηλεόραση.[1] Η σειρά περιέγραφε την καθημερινότητα τριών αδερφών, οι οποίες αποφάσισαν να μείνουν στο ίδιο σπίτι, αλλά και όλα τα αστεία περιστατικά αυτής της συμβίωσης. Στη σειρά πρωταγωνιστούσαν η Άννα Παναγιωτοπούλου (Όλγα Χαρίτου-Παπαχαρίτου), η Νένα Μεντή (Μαρία Χαρίτου), η Μίνα Αδαμάκη (Ειρήνη Χαρίτου) και η Άννα Κυριακού (θεία Μπεμπέκα). Το σενάριο της σειράς υπέγραφαν οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου. Η έμπνευση για τον τίτλο της σειράς ήταν το θεατρικό έργο του Αντόν Τσέχωφ Τρεις αδελφές,[2] με τις οποίες οι χαρακτήρες της σειράς, Όλγα, Ιρίνα και Μάσα, έχουν τα ίδια ονόματα.[3]

Στις 23 Φεβρουαρίου 1991, οι τρεις πρωταγωνίστριες της σειράς εμφανίστηκαν για κοινή συνέντευξη στην εκπομπή της Λιάνας Κανέλλη Ψηλά τα χέρια.[4]

Τον Φεβρουάριο του 2017 ξεκίνησαν να προβάλλονται, διαδικτυακά, καινούργια επεισόδια διάρκειας 3 λεπτών ως διαφημιστική καμπάνια του καφέ Λουμίδη, γραμμένα από τους Ρέππα και Παπαθανασίου. Κάποια αποσπάσματα αυτών των επεισοδίων, πολύ μικρότερης διάρκειας, έχουν παιχτεί και στην τηλεόραση.

Το Mega πρόβαλλε δύο επεισόδια της σειράς στο πρόγραμμα των τελευταίων ωρών του, το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου 2018, λίγες ώρες πριν την προσωρινή παύση λειτουργίας του, μαζί με Το δις εξαμαρτείν και τους Απαράδεκτους.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πατρικό σπίτι της οικογένειας Χαρίτου στην Αθήνα κατοικούσε αρχικά μόνο η ανύπαντρη μικρότερη κόρη της οικογένειας, η Ειρήνη (Μίνα Αδαμάκη). Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, όμως, μετακομίζει στο ίδιο σπίτι η μεγαλύτερη και χήρα αδερφή της, η Όλγα (Άννα Παναγιωτοπούλου), μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου σπιτιού που χτίζει. Μολονότι αρχικά θεωρούσαν ότι η εγκατάστασή της θα ήταν προσωρινή, τελικώς έγινε μόνιμη για το σύνολο της σειράς. Ταυτόχρονα, η μεσαία κόρη, Μαρία (Νένα Μεντή), αποφασίζει να μετακομίσει και αυτή στο πατρικό της σπίτι και να μείνει με τις αδερφές της, επειδή έπιασε επ' αυτοφώρω τον σύζυγό της, Γιάννη, με την καλύτερή της φίλη, Νάντια.

Σχεδόν καθημερινοί επισκέπτες των τριών αδερφών Χαρίτου, οι οποίες βρίσκονται γύρω στην ηλικία των 45, είναι η αδερφή του πατέρα τους και θεία τους, η Μπεμπέκα (Άννα Κυριακού), καθώς και ο αδερφός τους, ο Ανδρέας Χαρίτος (Μιχάλης Ρέππας). Επίσης, συχνές επισκέψεις κάνει στην Όλγα και η κόρη της, η Τέτη Παπαχαρίτου (Άννα Κουρή), η οποία αρχικά σπούδαζε ιστορία της τέχνης στο Λονδίνο, αλλά τον Οκτώβριο του 1990 αιφνιδίως διακόπτει τις σπουδές της (επεισόδια: "Μάνα κουράγιο", α και β) όταν ξαφνικά διαπιστώνει ότι ένα τέτοιο πτυχίο δεν θα είχε στην Ελλάδα κανένα αντίκρισμα, και νοικιάζει ένα διαμέρισμα στον Λυκαβηττό, όπου μένει μαζί με μία φίλη της και φτιάχνει κοσμήματα (πρώτη συμμετοχή της στο 4ο επεισόδιο: "Σαγιονάρα", ενώ συνολικά συμμετείχε σε 16 επεισόδια).[5]

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλγα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Όλγα Χαρίτου-Παπαχαρίτου (Άννα Παναγιωτοπούλου) είναι η μεγαλύτερη από τις αδελφές Χαρίτου (παρόλο που στην πραγματικότητα η ηθοποιός ήταν μικρότερη από τη Μίνα Αδαμάκη που ενσαρκώνει την Ειρήνη).[2] Ο σύζυγός της έχει πεθάνει, αφήνοντάς τη με μια κόρη, την Τέτη Παπαχαρίτου (Άννα Κουρή), η οποία αρχικά σπουδάζει ιστορία της τέχνης στο Λονδίνο, αλλά στη μέση του δεύτερου κύκλου της σειράς, έρχεται να μείνει και η ίδια στην Αθήνα. Η Όλγα διατηρεί κατάστημα με αντίκες στο κέντρο της πόλης. Η Όλγα ανησυχεί υπερβολικά για την κόρη της και προσπαθεί διαρκώς να ελέγξει τη ζωή της. Αντιμετωπίζει όλα τα υπόλοιπα θέματα με στωικότητα και μια διάθεση ειρωνείας.

Μαρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία (Νένα Μεντή) είναι η μεσαία σε ηλικία αδελφή Χαρίτου (παρόλο που στην πραγματικότητα η ηθοποιός ήταν μικρότερη από τη Μίνα Αδαμάκη που ενσαρκώνει την Ειρήνη).[2] Έχει έρθει να συγκατοικήσει με τις άλλες δύο στο πατρικό τους σπίτι από τότε που έπιασε επ' αυτοφώρω τον σύζυγό της, Γιάννη (Κώστας Αρζόγλου) με την καλύτερή της φίλη, Νάντια. Είναι διαφημίστρια, με ανεξάρτητο χαρακτήρα και έντονη αίσθηση του χιούμορ. Είναι η πιο λογική από τις τρεις Χάριτες.

Ειρήνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ειρήνη είναι η μικρότερη από τις αδελφές Χαρίτου (παρόλο που η Μίνα Αδαμάκη που την ενσαρκώνει είναι λίγο μεγαλύτερη και από τις δύο συμπρωταγωνίστριές της).[2] Έχει σταθεί άτυχη στον έρωτα και είναι ανύπαντρη, γι' αυτό και, πριν αποφασίσουν οι αδελφές της να συγκατοικήσουν μαζί της, ζούσε μόνη της στο πατρικό σπίτι της οικογένειας, το οποίο έχει κληρονομήσει από τους γονείς τους. Είναι ονειροπόλα και συντηρητικών απόψεων, με υστερικά ξεσπάσματα. Έχει εμμονή με την τάξη και την καθαριότητα, θέμα το οποίο γίνεται αφορμή για καβγάδες με τις αδελφές της. Εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία.

Μπεμπέκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θεία Μπεμπέκα (Άννα Κυριακού) είναι αδελφή του μακαρίτη του πατέρα των τριών Χαρίτων. Δεν μένει μαζί με τις ανιψιές της, αλλά τις επισκέπτεται πολύ συχνά έχοντας μαζί τους στενή σχέση. Είναι μια φινετσάτη γυναίκα προχωρημένης ηλικίας με μια δόση αφέλειας. Τη χαρακτηρίζει συνεχής ενεργητικότητα και ζωντάνια ενώ, σε αντίθεση με τις ανιψιές της, οι απόψεις της είναι πολύ προχωρημένες και προοδευτικές.

Επισκόπηση σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύκλος Επεισόδια Α' Προβολή
Πρεμιέρα κύκλου Φινάλε κύκλου
1 22 8 Φεβρουαρίου 1990 12 Ιουλίου 1990
2 39 17 Σεπτεμβρίου 1990 24 Ιουνίου 1991
3 29 16 Σεπτεμβρίου 1991 20 Απριλίου 1992

Κύκλος 1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος κύκλος της σειράς αποτελείται από 22 επεισόδια και αρχίζει με τη Μαρία να προσπαθεί να πείσει την Ειρήνη να δεχτεί στο σπίτι της την τρίτη τους αδελφή, Όλγα, καθώς η Όλγα πρέπει να περιμένει να ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικού της σπιτιού, που είναι ημιτελές. Η Ειρήνη δέχεται απρόθυμα, αλλά στη μέση του πρώτου επεισοδίου, η Μαρία ανακοινώνει ότι θα πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της και ότι πρόκειται να μείνει μαζί με τις δυο αδελφές της. Στα υπόλοιπα επεισόδια του κύκλου παρουσιάζεται η ζωή των τριών Χαρίτων, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη συγκατοίκηση, τα συνεχή προβλήματά τους με τους άντρες και διάφορες άλλες κωμικές καταστάσεις. Στο τελευταίο επεισόδιο του κύκλου, οι τρεις Χάριτες σχεδιάζουν να πάνε καλοκαιρινές διακοπές.

Κύκλος 2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δεύτερος κύκλος της σειράς αποτελείται από 40 επεισόδια και είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις κύκλους. Αρχίζει με την επιστροφή των τριών Χαρίτων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και με την προσπάθειά τους να γοητεύσουν έναν ωραίο γείτονά τους. Στα υπόλοιπα επεισόδια του κύκλου παρουσιάζονται οι τρεις αδελφές σε ξεκαρδιστικές καταστάσεις. Στο 7ο επεισόδιο, γίνεται μια σημαντική αλλαγή, καθώς η κόρη της Όλγας, Τέτη Παπαχαρίτου, που μέχρι τότε σπούδαζε στο Λονδίνο, εγκαταλείπει τις σπουδές της και επιστρέφει στην Αθήνα. Αρχικά, η Όλγα διαφωνεί με την απόφασή της και προσπαθεί να την πείσει να γυρίσει στο Λονδίνο, αλλά γρήγορα συνειδητοποιεί ότι είναι καλύτερα να μείνει και αυτή μαζί τους. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: η Τέτη θέλει δικό της διαμέρισμα. Έτσι, αρχίζουν οι συνωμοσίες. Ο κύκλος ολοκληρώνεται με την Όλγα και τη Μαρία να φεύγουν από το σπίτι, καθώς η Ειρήνη έχει πλέον μια σοβαρή ερωτική σχέση.

Κύκλος 3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τρίτος και τελευταίος κύκλος της σειράς αποτελείται από 28 επεισόδια. Αρχίζει με τις τρεις Χάριτες να μένουν η καθεμιά σε δικό της διαμέρισμα. Όμως, λόγω απρόβλεπτων δυσκολιών, η Όλγα και η Μαρία επιστρέφουν στο πατρικό τους για μια νέα συγκατοίκηση με την Ειρήνη. Η σειρά ολοκληρώνεται όταν ο μικρός τους αδελφός, Ανδρέας Χαρίτος (Μιχάλης Ρέππας), παντρεύεται την Ντίνα (Ελένη Καστάνη), τη βοηθό της Όλγας στην αντικερί και αποκτούν μια κόρη. Οι τρεις Χάριτες έχουν πλέον σταθερούς ερωτικούς δεσμούς. Στην τελευταία σκηνή της σειράς, αναπουλούν τα τρία χρόνια συγκατοίκησής τους, λέγοντας ότι η ζωή συνεχίζεται.

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1ος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Τίτλος επεισοδίου Έκτακτες συμμετοχές
1 Ήρθες και θα μείνεις Κώστας Αρζόγλου (Γιάννης)[6]
2 Ο πόλεμος και η Ειρήνη[7]
3 Μπαλ μασκέ Γιώργος Σαμπάνης (κλειδαράς), Πάνος Καπετανίδης, Ανδρέας Μαριανός (γιατρός), Στέλιος Βήχος, Μάκης Αλβέρτος, Γιώτα Κουτσουδάκη (νοσοκόμα), Αλεξάνδρα Παρασχάκη (μασκαρεμένη νοσοκόμα)[8]
4 Σαγιονάρα Άννα Κουρή (Τέτη Παπαχαρίτου), Κόιτσι Χινόβα (Τζον)[9]
5 Το σπίτι των πνευμάτων Εύα Χατζηγιάννη (Ούλρικε)[10]
6 Σαφάρι Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (Αλέξανδρος), Αντώνης Καφετζόπουλος (Αντώνης)[11]
7 Οργισμένα νιάτα (α) Ανδρέας Ανδρεόπουλος (Σταύρος)[12]
8 Οργισμένα νιάτα (β) Ανδρέας Ανδρεόπουλος (Σταύρος), Κατιάνα Μπαλανίκα (συλληφθείσα), Νίκος Ντούπης (αστυνομικός), Ανδρέας Μαριανός (αστυνόμος), Μπάμπης Σπανός (αστυνομικός)[12]
9 Αίτηση σε γάμο Αντώνης Κατσαρής (Θωμάς Κοντογούνης)[13]
10 Σκυλίσια ζωή (α) Βιβέτα Τσιούνη (Βιβέτα)[14]
11 Σκυλίσια ζωή (β) Θάνος Καληώρας (Ντίνος)[14]
12 Νύχτα τρόμου[15]
13 Η άγνωστος (α) Ελένη Καστάνη (Ντίνα), Γιάννης Μπέζος (πλασιέ)
14 Η άγνωστος (β) Αλίκη Αλεξανδράκη (Ελπίδα Κλάπα), Άρης Δαβαράκης (συμβολαιογράφος), Άννα Κουρή (Τέτη Παπαχαρίτου)
15 Όλα του γάμου δύσκολα[16]
16 Το σοφεράκι Παύλος Κοντογιαννίδης (Θέμης)
17 Η θεία Όλγα ξέρει Ηλίας Λογοθέτης (Φρίξος), Μαρία Ζαμπέλη (μακιγιέζ), Γιώργος Ποτίδης (καμεραμάν), Δημήτρης Παλπάνης[17]
18 Ωραία και σέξι[18]
19 Μην ξεχνάς τον Ωρωπό Νεφέλη Ορφανού (Φώφη Τσιμασίρου), Δημήτρης Αρώνης (Θόδωρος Τσιμασίρος), Γιάννης Φύριος (Στέλιος Τσιμασίρος)[19]
20 Κορίτσια στον ήλιο Τώνης Γιακωβάκης (Τάσος), Μιχάλης Ντίνος (γυμνιστής), Δημήτρης Κεφσερίδης (Θανάσης)[20]
21 Κάψα και σκόνη Μελίνα Βαμβακά (Τίνα), Νατάσα Μανίσαλη (νοσοκόμα)[21]
22 Μας συγχωρείτε... διακοπές Άννα Κουρή (Τέτη Παπαχαρίτου) [22]

2ος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Τίτλος επεισοδίου Έκτακτες συμμετοχές
1 (23) Ο άνδρας της διπλανής πόρτας Γρηγόρης Βαλτινός (Γιάννης Αλεξίου), Στράτος Χρήστου (εργάτης), Κιμ Γκάντσεν (σύζυγος Αλεξίου)[23]
2 (24) Το 'πε - το 'πε ο παπαγάλος Τρύφων Καρατζάς (Κώστας Σακελλαρίου), Τζέσυ Παπουτσή (Τζέσυ Τσικαρδόνη), Ζανό Ντάνιας (παπαγάλος, φωνή)[24]
3 (25) Και τη μία και την άλλη (α) Τζόυς Ευείδη (Χαρούλα), Μαίρη Σταυρακέλη (Ελένη)[25]
4 (26) Και τη μία και την άλλη (β)
5 (27) Υπηρέτης τριών αφεντάδων Ελένη Γερασιμίδου (Ματίνα), Surachai Boonrawd (Χούλιο)[26]
6 (28) Αταίριαστο ζευγάρι Πάνος Χατζηκουτσέλης (Ζαχαρίας), Μαρία Φωκά (μητέρα Ζαχαρία), Απόστολος Γκλέτσος (Αλέκος)[27]
7 (29) Μάνα κουράγιο (α) Άννα Κουρή (Τέτη Παπαχαρίτου)[28]
8 (30) Μάνα κουράγιο (β) Άννα Κουρή (Τέτη Παπαχαρίτου), Μαριάννα Λαγουρού (Εύη), Βασίλης Κούκουρας (Νίκος), Γιώργος Πετρούνιας (συμπαίκτης Νίκου), Στέλιος Βήχος (Δημήτρης)[28]
9 (31) Ιέ μου, ιέ μου Αχιλλέας Χαρίτος (Αχιλλέας Χαρίτος), Νίκος Κανελλόπουλος (γιατρός)[29]
10 (32) Οι τρεις αδερφές (α) Ντίνος Λύρας (Βασίλης Λειβαδάς)[30]
11 (33) Οι τρεις αδερφές (β)
12 (34) Σχολείο γυναικών Ντίνος Λύρας (Βασίλης Λειβαδάς)[31]
13 (35) Ο διαβολάκος (α) Φρόσω Ράλλη (Ράλλη), Αργύρης Κοντόλαιμος (Αργύρης)[32]
14 (36) Ο διαβολάκος (β) Νίκος Ντούπης (αστυνόμος), Ταξιάρχης Βαλής (αστυνομικός), Άντζυ Τασιοπούλου-Κρητικού (Ντίνα), Αργύρης Κοντόλαιμος (Αργύρης) [32]
15 (37) Το θαύμα των Χριστουγέννων Χρήστος Ευθυμίου (Θανάσης)[33]
16 (38) Show business Άλκηστις Πρωτοψάλτη (Άλκηστις), Σταμάτης Κραουνάκης (Σταμάτης), Κώστας Μακεδόνας (Κώστας), Κώστας Γανωτής (Κώστας), Νίκος Γαλάτης (Νίκος), Φωκάς Ευαγγελινός (χορευτής), Τεό Παπαντωνίου (χορευτής), Κωνσταντίνος Τζούμπας (χορευτής)[34]
17 (39) Η βαπτιστικιά (α) Δήμητρα Παπαδοπούλου (Λιλή Γκατζόλα), Γιώτα Φωτοπούλου (Ντόνα), Λιάνα Παρούση (Άντζι)[35]
18 (40) Η βαπτιστικιά (β)
19 (41) Εργαζόμενο κορίτσι (α) Τρύφων Καρατζάς (Κώστας Σακελλαρίου), Κοσμάς Ζαχάρωφ (Τάσος), Ισίδωρος Σταμούλης (ντελίβερι μπόι)[36]
20 (42) Εργαζόμενο κορίτσι (β) Τρύφων Καρατζάς (Κώστας Σακελλαρίου), Ιάσων Τριανταφυλλίδης (Άκης), Γιώργος Παυριανός (Θόδωρος), Γιάννης Καπετάνιος (πελάτης), Μελέτης Γεωργιάδης (Γιώργος Ζαρής) [36]
21 (43) Μείνε όπως είσαι Σοφία Φιλιππίδου (αισθητικός), Γιάννης Ιωάννου (Παύλος Μπούμπουλης)[37]
22 (44) Μόνη στο σπίτι[38]
23 (45) Η νύχτα με τις μάσκες Παύλος Ορκόπουλος (Σωφρώνης), Αλέξανδρος Ρήγας (Διονύσης)[39]
24 (46) Με τα δόντια Τάσος Χαλκιάς (Σπύρος Μεταλληνός), Χρήστος Χατζηπαναγιώτης (πελάτης)[40]
25 (47) Τούτσι (α) Νίκος Κάπιος (Μπρακούλιας), Γιώργος Γραμματικός (Πανταζώνας), Νικολέτα Νεφέλη Μπουφίδου (Θεώνη Μπρακούλια)[41]
26 (48) Τούτσι (β) Νίκος Κάπιος (Μπρακούλιας), Νικολέτα Νεφέλη Μπουφίδου (Θεώνη Μπρακούλια)[41]
27 (49) Kαι ο Θεός έπλασε... την Μπεμπέκα Αλέξανδρος Μυλωνάς (Αλκιβιάδης), Γιάννης Δεγαΐτης (Ιάκωβος)[42]
28 (50) Ακρότητες Μίρκα Παπακωνσταντίνου (Λόλα Κρασσά), Δημήτρης Γιαννόπουλος (Τζουλιάνο), Δήμητρα Σερεμέτη (Λιάνα Τζεβελέκου), Κώστας Παπαχρήστος (Τάκης Τζεβελέκος)[43]
29 (51) Δεσμώτις του ιλίγγου Μανώλης Πουλιάσης (συνεπιβάτης), Χριστίνα Συμεωνίδη (αεροσυνοδός)[44]
30 (52) Του παιδιού μου το παιδί (α) Άννα Κουρή (Τέτη Παπαχαρίτου), Δήμος Μυλωνάς (Σάκης)[45]
31 (53) Του παιδιού μου το παιδί (β) Άννα Κουρή (Τέτη Παπαχαρίτου)[45]
32 (54) Oυ κλέψεις (α) Πέτρος Φιλιππίδης (Ντάντακας), Απόστολος Σοφιανός (Τέλης)[46]
33 (55) Oυ κλέψεις (β) Αλέξανδρος Ζαχαρέας (σεκιουριτάς), Πάνος Τρικαλιώτης (κλέφτης), Νίκος Παπαθεοδώρου (κλέφτης)[46]
34 (56) Μπάρμπα στην Κορώνη (α) Κώστας Τσιάνος (Κλέων Παπατζάλας), Μαρία Κανελλοπούλου (Σταυρούλα Περδίκα), Χρήστος Σιμαρδάνης (Γιώργος Μπιτσίδης), Ράνια Χαμοφράκα (Μπέτυ)[47]
35 (57) Μπάρμπα στην Κορώνη (β) Κώστας Τσιάνος (Κλέων Παπατζάλας), Μαρία Κανελλοπούλου (Σταυρούλα Περδίκα), Νίκος Αναστασόπουλος (Μάκης Λάνταβος), Γιάννης Μανιός (γραμματέας)[47]
36 (58) Τα καλύτερά μας χρόνια Κατιάνα Μπαλανίκα (Γωγώ), Αθηνά Ζαφόλια (Αννέτα), Υβόννη Μαλτέζου (Βέρα)[48]
37 (59) Ζικ-ζακ Νικηφόρος Νανέρης (Νίκος), Άννα Κουρή (Τέτη Παπαχαρίτου)[49]
38 (60) Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού Άγγελος Πυριόχος (δρ Κουμεντάκης)[50]
39 (61) Ψυχώ Άλκης Παναγιωτίδης (Αριστείδης Ποταμιάνος)[51]
40 (62) Μετακομίζω γιατί χωρίζω Άννα Κουρή (Τέτη Παπαχαρίτου)[52]

3ος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Τίτλος επεισοδίου Έκτακτες συμμετοχές
1 (63) Σπίτι μου σπιτάκι μου Σοφία Ολυμπίου (Σοφία), Ντίνος Δουλγεράκης (Τάκης), Θωμάς Κωνσταντινίδης (Χριστόφορος)[53]
2 (64) Κάποια μάνα αναστενάζει (α) Άννα Κουρή (Τέτη Παπαχαρίτου), Βλαδίμηρος Κυριακίδης (Πέτρος), Γιάννης Παπαθύμιος (κλειδαράς), Φωτεινή Παπαδοπούλου (Σιβρίδου), Γιάννης Φίλης (επισκέπτης), Νίκος Παπακωνσταντίνου (επισκέπτης)[54]
3 (65) Κάποια μάνα αναστενάζει (β) Άννα Κουρή (Τέτη Παπαχαρίτου), Βλαδίμηρος Κυριακίδης (Πέτρος), Θοδωρής Μπογιατζής (Νίκος), Θανάσης Νάκος (Τέλης)[54]
4 (66) Ο κοριός Άννα Κουρή (Τέτη Παπαχαρίτου), Βλαδίμηρος Κυριακίδης (Πέτρος)[55]
5 (67) Μέρες ραδιοφώνου (α) Χρήστος Βαλαβανίδης (Ιάκωβος Μουραμπάς), Λιάνα Παρούση (Σία Νούτσου), Δήμητρα Τσέλιου (Μαίρη), Γιώργος Φώτης (ταξιτζής)[56]
6 (68) Μέρες ραδιοφώνου (β) Χρήστος Βαλαβανίδης (Ιάκωβος Μουραμπάς), Αντώνης Αλεξίου (Τάκης)[56]
7 (69) Ποντικοπαγίδα Τρύφων Καρατζάς (Κώστας Σακελλαρίου), Πόπη Παπαδάκη (Πόπη Σακελλαρίου), Ευγενία Παγκάλου (νοσοκόμα)[57]
8 (70) Νους υγιής Σοφία Φιλιππίδου (Βανέσα), Πέτρος Κοκόζης (Χάρης)[58]
9 (71) Λευκές νύχτες (α) Ντίνα Κώνστα (Νταϊάνα Κουτούπας)[59]
10 (72) Λευκές νύχτες (β) Λάζαρος Ανδρέου (Πλάτων Καραμίχαλος), Νίκος Δαφνής (Γιώργος)[59]
11 (73) Λευκές νύχτες (γ) Ντίνα Κώνστα (Νταϊάνα Κουτούπας), Γιώργος Παρτσαλάκης (Λάμπης Λεμπέσης)[59]
12 (74) Ματωμένος γάμος Ντίνα Κώνστα (Νταϊάνα Κουτούπας), Γιώργος Παρτσαλάκης (Λάμπης Λεμπέσης), Φρόσω Ράλλη (Φρόσω)[60]
13 (75) Φρενίτις (α) Μανώλης Πουλιάσης (Αναστάσης Παπαλιούρας)[61]
14 (76) Φρενίτις (β) Μανώλης Πουλιάσης (Αναστάσης Παπαλιούρας), Τζέσυ Παπουτσή (Τζέσυ Τσικαρδόνη), Αλέξανδρος Κολιόπουλος (Φαίδων Σφουγγάτος), Γιάννης Φύριος (Μπουρούχας)[61]
15 (77) Τρία χρόνια τρεις χάριτες Ρένα Καπιτσαλά (παρουσίαση)
16 (78) Ντάμα σπαθί (α) Ζωζώ Σαπουντζάκη (Ζωζώ Μπακατσέλου), Ισμήνη Καλέση (Ρίκα)[62]
17 (79) Ντάμα σπαθί (β) Ζωζώ Σαπουντζάκη (Ζωζώ Μπακατσέλου), Ισμήνη Καλέση (Ρίκα), Κώστας Θεοδόσης (Μπουλμέτης), Γιάννης Νάπας (Μπακατσέλος)[62]
18 (80) Σαράντα καράτια (α) Τάσος Χαλκιάς (Κώστας Δελησταύρου), Λάμπης Λιβιεράτος (Αντώνης Δελησταύρου)[63]
19 (81) Σαράντα καράτια (β)
20 (82) Σαράντα καράτια (γ)
21 (83) Να γαμπρός να μάλαμα (α) Μέλπω Ζαρόκωστα (Μπίρνταχα), Ελένη Καστάνη (Ντίνα)[64]
22 (84) Να γαμπρός να μάλαμα (β)
23 (85) Βασίλισσες του χιονιού Κυριάκος Κατριβάνος (Θύμιος), Στάθης Βούτος (Στάθης), Αρτό Απαρτιάν (δραπέτης), Γιώργος Γιαννόπουλος (δραπέτης), Ευδόκιμος Τσολακίδης (Πέτρος), Χριστόφορος Ζαραλίκος (Λευτέρης)[65]
24 (86) Έβδομη τέχνη (α) Κώστας Μπάσης (Τάκης Μερανίτης), Άννα Κουρή (Τέτη Παπαχαρίτου)[66]
25 (87) Έβδομη τέχνη (β)
26 (88) Καράτε κιντ Τεό (δάσκαλος καράτε), Ελένη Καστάνη (Ντίνα), Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (Χάρης)[67]
27 (89) Μπέιμπι μπουμ Στάθης Κακαβάς (δρ Σταμάτης Αρβανίτης), Ελένη Καστάνη (Ντίνα), Μαρία Φιλίππου (νοσοκόμα)[68]
28 (90) Αντίστροφη μέτρηση Ντίνος Λύρας (Νίκος Τζάβαλος), Στάθης Κακαβάς (δρ Σταμάτης Αρβανίτης), Άννα Κουρή (Τέτη Παπαχαρίτου), Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (Χάρης)[69]
29 (91) Κατ' εικόνα και ομοίωση Ντίνος Λύρας (Κίτσος Δράκουλας), Στάθης Κακαβάς (Ντένης), Άννα Κουρή (Τέτη Παπαχαρίτου / Τάνια Δράκουλα), Ελένη Καστάνη (Ροδούλα), Έφη Μουρίκη (Μίνα), Ρένια Λουιζίδου (Άννα), Μίνα Χριστοφορίδου (Μπεμπέκα), Μαίρη Σταυρακέλη (Νένα), Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (Μήτρος Δράκουλας)[70]

Εορτασμός των 20 ετών του Mega Channel[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 20ετούς παρουσίας του Mega, το 2009, είχαν ανθίσει φήμες που ήθελαν τις «αδερφές Χαρίτου» να επιστρέφουν στη μικρή οθόνη. Αρχικά, είχε ανακοινωθεί από τους σεναριογράφους της σειράς, Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, ότι ετοιμαζόταν το remake της σειράς για την τηλεοπτική σεζόν 2009-2010, με πρωταγωνίστριες αυτή τη φορά τη Μαρία Καβογιάννη, την Καίτη Κωνσταντίνου και τη Μαρία Λεκάκη. Σύντομα, η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε και ανακοινώθηκε ότι, τον Φεβρουάριο του 2010, θα προβάλλονταν 4 νέα επεισόδια, διάρκειας 45 λεπτών, στα οποία οι τρεις αδερφές θα μπλέκονταν σε μια νέα περιπέτεια, 20 χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση στην τηλεόραση. Στα 4 αυτά επεισόδια, θα πρωταγωνιστούσαν οι Άννα Παναγιωτοπούλου, Νένα Μεντή και Μίνα Αδαμάκη, όπως συνέβαινε και στην αρχική σειρά. Ωστόσο, και αυτό το σενάριο εγκαταλείφθηκε τελικώς, για οικονομικούς λόγους.

Ωστόσο, οι Τρεις Χάριτες προβλήθηκαν ξανά σε επανάληψη για την 20ετή πορεία του Mega, ξεκινώντας από τις 30 Αυγούστου του 2009 και για 3 μήνες. Επίσης, οι τρεις πρωταγωνίστριες της σειράς συμμετείχαν και σε κάποια από τα τηλεοπτικά σποτάκια που δημιουργήθηκαν για την επέτειο του Mega.

Έκτακτες συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά Οι τρεις Χάριτες κατέκτησε την 6η θέση στην κατηγορία «αγαπημένη κωμική σειρά» στη διαδικτυακή ψηφοφορία που έκανε το Mega το 2009 για τα 20 χρόνια λειτουργίας του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αδέσμευτος Τύπος». archive.is. 2013-07-02. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-07-02. https://archive.today/20130702035640/www.adesmeytos.gr/news.php?aid=33050. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Η ανεπιτήδευτη χάρη της Μίνας Αδαμάκη και οι «Τρεις Χάριτες»: «Αυτή η σειρά με έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό»». The Standard (στα Αγγλικά). 11 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2024. 
  3. «ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΛΦΕΣ». www.episkinis.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2024. 
  4. «Θυμόμαστε τις Τρεις mega Χάριτες!». www.koytsompolio.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2024. 
  5. «Άρθρο στον Αδέσμευτο Τύπο: 11 σειρές που άφησαν εποχή». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2013. 
  6. «Οι τρεις χάριτες: Ήρθες και θα μείνεις - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  7. «Οι τρεις χάριτες: Ο πόλεμος και η Ειρήνη - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  8. «Οι τρεις χάριτες: Μπαλ μασκέ - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  9. «Οι τρεις χάριτες: Σαγιονάρα - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  10. «Οι τρεις χάριτες: Το σπίτι των πνευμάτων - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  11. «Οι τρεις χάριτες: Σαφάρι - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  12. 12,0 12,1 «Οι τρεις χάριτες: Οργισμένα νειάτα - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  13. «Οι τρεις χάριτες: Αίτηση σε γάμο - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  14. 14,0 14,1 «Οι τρεις χάριτες: Σκυλίσια ζωή - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  15. «Οι τρεις χάριτες: Νύχτα τρόμου - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  16. «Οι τρεις χάριτες: Όλα του γάμου δύσκολα - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  17. «Οι τρεις χάριτες: Η θεία Όλγα ξέρει - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  18. «Οι τρεις χάριτες: Ωραία και σέξυ - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  19. «Οι τρεις χάριτες: Μην ξεχνάς τον Ωρωπό - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  20. «Οι τρεις χάριτες: Κορίτσια στον ήλιο - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  21. «Οι τρεις χάριτες: Κάψα και σκόνη - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  22. «Οι τρεις χάριτες: Μας συγχωρείτε... διακοπές - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  23. «Οι τρεις χάριτες: Ο άνδρας της διπλανής πόρτας - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  24. «Οι τρεις χάριτες: Τόπε-τόπε ο Παπαγάλος - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  25. «Οι τρεις χάριτες: Και τη μία και την άλλη - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  26. «Οι τρεις χάριτες: Υπηρέτης τριών αφεντάδων - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  27. «Οι τρεις χάριτες: Αταίριαστο ζευγάρι - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  28. 28,0 28,1 «Οι τρεις χάριτες: Μάνα κουράγιο - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  29. «Οι τρεις χάριτες: Ιέ μου, ιέ μου - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  30. «Οι τρεις χάριτες: Οι τρεις αδερφές - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  31. «Οι τρεις χάριτες: Σχολείο γυναικών - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  32. 32,0 32,1 «Οι τρεις χάριτες: Ο διαβολάκος - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  33. «Οι τρεις χάριτες: Το θαύμα των Χριστουγέννων - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  34. «Οι τρεις χάριτες: Show business - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  35. «Οι τρεις χάριτες: Η βαπτιστικιά - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  36. 36,0 36,1 «Οι τρεις χάριτες: Εργαζόμενο κορίτσι - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  37. «Οι τρεις χάριτες: Μείνε όπως είσαι - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  38. «Οι τρεις χάριτες: Μόνη στο σπίτι - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  39. «Οι τρεις χάριτες: Η νύχτα με τις μάσκες - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  40. «Οι τρεις χάριτες: Με τα δόντια - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  41. 41,0 41,1 «Οι τρεις χάριτες: Τούτσι - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  42. «Οι τρεις χάριτες: Kαι ο Θεός έπλασε... την Μπεμπέκα - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  43. «Οι τρεις χάριτες: Ακρότητες - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  44. «Οι τρεις χάριτες: Δεσμώτις του ιλίγγου - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  45. 45,0 45,1 «Οι τρεις χάριτες: Του παιδιού μου το παιδί - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  46. 46,0 46,1 «Οι τρεις χάριτες: Oύ κλέψεις - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  47. 47,0 47,1 «Οι τρεις χάριτες: Μπάρμπα στην Κορώνη - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  48. «Οι τρεις χάριτες: Τα καλύτερά μας χρόνια - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  49. «Οι τρεις χάριτες: Ζικ-ζακ - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  50. «Οι τρεις χάριτες: Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  51. «Οι τρεις χάριτες: Ψυχώ - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  52. «Οι τρεις χάριτες: Μετακομίζω γιατί χωρίζω - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  53. «Οι τρεις χάριτες: Σπίτι μου σπιτάκι μου - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  54. 54,0 54,1 «Οι τρεις χάριτες: Κάποια μάνα αναστενάζει - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  55. «Οι τρεις χάριτες: Ο κοριός - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  56. 56,0 56,1 «Οι τρεις χάριτες: Μέρες ραδιοφώνου - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  57. «Οι τρεις χάριτες: Ποντικοπαγίδα - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  58. «Οι τρεις χάριτες: Νους υγιής - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  59. 59,0 59,1 59,2 «Οι τρεις χάριτες: Λευκές νύχτες - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  60. «Οι τρεις χάριτες: Ματωμένος γάμος - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  61. 61,0 61,1 «Οι τρεις χάριτες: Φρενίτις - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  62. 62,0 62,1 «Οι τρεις χάριτες: Ντάμα Σπαθί - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  63. «Οι τρεις χάριτες: Σαράντα καράτια - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  64. «Οι τρεις χάριτες: Να γαμπρός να μάλαμα - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  65. «Οι τρεις χάριτες: Βασίλισσες του χιονιού - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  66. «Οι τρεις χάριτες: Έβδομη τέχνη - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  67. «Οι τρεις χάριτες: Καράτε κιντ - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  68. «Οι τρεις χάριτες: Μπέϊμπυ μπουμ - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  69. «Οι τρεις χάριτες: Αντίστροφη μέτρηση - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 
  70. «Οι τρεις χάριτες: Κατ' εικόνα και ομοίωση - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]