Οι Κατηγορούμενοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Κατηγορούμενοι
ΣκηνοθεσίαΤζόναθαν Καπλάν
ΠαραγωγήΣτάνλεϊ Τζάφι
Σέρι Λάνσινγκ
ΣενάριοΤομ Τόπορ
ΠρωταγωνιστέςΤζόντι Φόστερ
Κέλι ΜακΓκίλις
ΜουσικήΜπραντ Φίντελ
ΦωτογραφίαRalf D. Bode
ΜοντάζΟ. Νίκολας Μπράουν
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 14 Οκτωβρίου 1988
Διάρκεια111 λεπτά
ΠροέλευσηΚαναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά

Οι Κατηγορούμενοι (Αγγλ. The Accused) είναι δραματική ταινία παραγωγής 1988 σκηνοθεσίας Τζόναθαν Καπλάν με πρωταγωνίστριες τις Τζόντι Φόστερ και Κέλι ΜακΓκίλις. Η Φόστερ βραβεύτηκε με Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία.

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Τσέριλ Αράουχο που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού σε μπαρ της Μασαχουσέτη το 1983. Η ταινία αποτελεί μια από τις πρώτες χολυγουντιανές παραγωγές που έβαλαν στο μικροσκόπιο κι εξέτασαν άμεσα το θέμα του βιασμού.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σάρα Τομπάιας (Τζόντι Φόστερ) μια νεαρή σερβιτόρα πέφτει θύμα βιασμού από μιά ομάδα ανδρών στο πίσω μέρος ενός μπαρ. Η Σάρα βρίσκει το κουράγιο να καταγγείλει το έγκλημα, αλλά η πολυτάραχη και γεμάτη καταχρήσεις ζωή της καθώς και το βεβαρημένο ποινικό της μητρώο, αποτελούν αρνητικά στοιχεία όσον αφορά την αξιοπιστία της ως μάρτυρα. Η εισαγγελέας Κάθριν Μέρφι (Κέλι Μακ Γκίλις) που αναλαμβάνει την υπόθεση, ύστερα από πολλές αμφιταλαντεύσεις, μετατρέπει τη δίκη των βιαστών σ' ένα γενικότερο κατηγορητήριο κατά όλων των θαμώνων του μπαρ, που όχι μόνον δεν εμπόδισαν το βιασμό αλλά με κάποιο τρόπο τον παρότρυναν κιόλας.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχικό σενάριο της ταινίας είχε τον τίτλο Reckless Endangerment και επρόκειτο να τη σκηνοθετήσει ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, έπειτα όμως αντικαταστάθηκε από τον Τζόναθαν Καπλάν. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Τζόναθαν Καπλάν και ο παραγωγός Στάνλεϊ Τζάφι φοβούταν ότι η Τζόντι Φόστερ δεν ήταν αρκετά σέξι ώστε να πείσει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει παρέα ανδρών σε βιασμό και πρότειναν το ρόλο στην Κιμ Μπέισινγκερ, η οποία τον απέρριψε. Έπειτα προσέγγισαν το εφηβικό είδωλο της δεκαετίας του '80 Μόλι Ρίνγκγουλντ, η οποία ήθελε το ρόλο, αλλά οι γονείς της δεν την άφησαν να συμμετάσχει στην ταινία. Μερικές από τις υπόλοιπες ηθοποιούς που απέρριψαν το ρόλο της Σάρα ήταν η Λίντα Χάμιλτον, η Μέλανι Γκρίφιθ, η Τέιτουμ Ο'Νιλ, η Τζένιφερ Τζέισον Λι, η Ντάριλ Χάνα και η Τζένιφερ Κόνελι, ενώ πρώτη επιλογή για το ρόλο της Κάθριν ήταν η Σιγκούρνι Γουίβερ, ενώ η Κέλι ΜακΓκίλις, στην οποία επίσης προσφέρθηκε ο ρόλος της Σάρα, είχε πέσει θύμα βιασμού το 1982 από τον βιαστή Λιρόι Τζόνσον. Ο άνδρας διέρρηξε το διαμέρισμά και τη βίασε όταν εκείνη επέστρεψε από τη δουλειά.[1] Η ΜακΓκίλις απέρριψε το ρόλο, αλλά έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το ρόλο της Κάθριν, τον οποίο εν τέλει κατάφερε να κερδίσει.

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στις 6 Ιανουαρίου του 1988 με προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων.[2] Η 24χρονη Τζόντι Φόστερ που είχε παρακολουθήσει συνεδρίες από γκρουπ υποστήριξης θυμάτων βιασμού, είδε σε ιδιωτική προβολή την ταινία πριν κάνει πρεμιέρα στον κινηματογράφο. Θεώρησε ότι η ερμηνεία της ήταν απαίσια αποφασίσει να εγκαταλείψει το χώρο του κινηματογράφου και να γραφτεί στο πανεπιστήμιο, η θερμή υποδοχή που έλαβε η ερμηνεία της από τους κριτικούς όμως της άλλαξε τη γνώμη.

Η ταινία προβλήθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 1988 και έκανε εισπράξεις 32 εκατομμυρίων δολαρίων.[3]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζόντι Φόστερ βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε δράμα και έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Η κυριότερή της αντίπαλος για το βραβείο ήταν η Γκλεν Κλόουζ υποψήφια για την ταινία του Στίβεν Φρίαρς Επικίνδυνες Σχέσεις (Dangerous Liaisons), ενώ οι άλλες της αντίπαλοι ήταν η Μέλανι Γκρίφιθ, η Σιγκούρνι Γουίβερ και η Μέριλ Στριπ. Η Φόστερ επικράτησε των αντιπάλων της και κέρδισε και το όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου (το πρώτο της) το 1988. Τρία χρόνια αργότερα πριν καλά καλά κλείσει τα 30 κέρδισε άλλο ένα για την ταινία του Τζόναθαν Ντέμι Η Σιωπή των Αμνών (Silence of the Lambs, 1991).

Η μόνη υποψηφιότητα που έλαβε η ταινία ήταν εκείνη για την ερμηνεία της Φόστερ. Η τελευταία φορά πριν τη νίκη της Φόστερ που ηθοποιός βραβεύτηκε με Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για ταινία που έλαβε υποψηφιότητα μόνο για την εν λόγω κατηγορία ήταν το 1957 με τη νίκη της Τζοάν Γούντγουορντ για την ταινία Η Εύα δίχως πέπλο (The Three Faces of Eve).

Η ταινία προτάθηκε επίσης για Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Sex Offender Apologizes for McGillis Rape». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2006. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2006. 
  2. [1][νεκρός σύνδεσμος]
  3. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=accused.htm
  4. «Berlinale: 1989 Programme». berlinale.de. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2011. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]