Οδός Μαλχόλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οδός Μαλχόλαντ
ΣκηνοθεσίαΝτέιβιντ Λιντς
ΠαραγωγήUniversal Pictures
ΣενάριοΝτέιβιντ Λιντς
ΠρωταγωνιστέςΝαόμι Γουότς
Λώρα Χάρινγκ
Τζάστιν Θερού
Ρόμπερτ Φόστερ
Άνν Μίλερ
ΜουσικήΆντζελο Μπανταλαμέντι
ΦωτογραφίαΠίτερ Ντέμινγκ
ΜοντάζMary Sweeney
Εταιρεία παραγωγήςStudioCanal και Groupe Canal+
ΔιανομήUniversal Studios
Πρώτη προβολήCountry flag 12 Οκτωβρίου 2001
Country flag 21 Νοεμβρίου 2001
Country flag 4 Ιανουαρίου 2002
Διάρκεια146 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά

Το Οδός Μαλχόλαντ (αγγλικά: Mulholland Drive) (στυλιζαρισμένο ως Mulholland Dr.) είναι μια σουρεαλιστική ταινία νεο-νουάρ μυστηρίου του 2001[1][2] που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Ντέιβιντ Λιντς και πρωταγωνιστούν οι Ναόμι Γουότς, Λώρα Χάρινγκ, Τζάστιν Θερού, Μαρκ Πελεγκρίνο, Ρόμπερτ Φόστερ και Άνν Μίλερ. Λέει την ιστορία μιας επίδοξης ηθοποιού με το όνομα Μπέτι Έλμς, η οποία αφού φτάνει στο Λος Άντζελες, γνωρίζει και γίνεται φίλη με μια γυναίκα που πάσχει από αμνησία, λόγω ενός τροχαίου ατυχήματος. Η ιστορία ακολουθεί αρκετά άλλα χρονογραφήματα και χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένου ενός σκηνοθέτη του Χόλιγουντ.

Η αμερικανο-γαλλική συμπαραγωγή αρχικά σχεδιάστηκε ως το πρώτο επεισόδιο για μια τηλεοπτική σειρά και ένα μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε το 1999 με το σχέδιο του Ντέιβιντ Λιντς να παραμείνει ανοιχτό για μια πιθανή τηλεοπτική σειρά. Αφού είδαν την περικοπή του Ντέιβιντ Λιντς, ωστόσο, στελέχη της τηλεόρασης το απέρριψαν. Ο Ντέιβιντ Λιντς έδωσε τότε ένα τέλος στο έργο, καθιστώντας το ως μια ταινία μεγάλου μήκους. Το πιλοτικό αλλά και γνωστό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό σουρεαλιστικό ύφος του Lynch, άφησαν τη γενική έννοια των γεγονότων της ταινίας ανοιχτή στην ερμηνεία. Ο Λιντς αρνήθηκε να δώσει μια εξήγηση για τις προθέσεις του στην αφήγηση, αφήνοντας το κοινό, τους κριτικούς και τα μέλη του καστ να κάνουν εικασίες για το τι συμβαίνει. Περιέγραψε τη ταινία ως απλά "Μια ιστορία αγάπης στην πόλη των ονείρων".[3]

Κατηγοριοποιημένο και ως ψυχολογικό θρίλερ, η ταινία κέρδισε στο Lynch το Prix ​​de la mise en scène (Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας) στο Φεστιβάλ Καννών του 2001, μοιράζοντας το βραβείο με τον Joel Coen για την ταινία Ο Άνθρωπος Που Δεν Ήταν Εκεί (The Man Who Wasn't There). Επιπλέον, ο Ντέιβιντ Λιντς θα λάβει μια υποψηφιότητα για ένα Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Η ταινία ξεκίνησε την καριέρα της Χάρινγκ, τόνωσε σημαντικά το προφίλ της Νάομι Γουότς στο Χόλιγουντ και ήταν η τελευταία ταινία μεγάλου μήκους που πρωταγωνίστησε η βετεράνος ηθοποιός του Χόλιγουντ, Αν Μίλερ.

Η ταινία θεωρείται συχνά ως ένα από τα καλύτερα έργα του Ντέιβιντ Λιντς και κατέλαβε την 28η θέση στη δημοσκόπηση των κριτικών Sight & Sound του 2012 για τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ,[4] και ήταν στην κορυφή μιας δημοσκόπησης του BBC Culture του 2016 για τις καλύτερες ταινίες από το 2000.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sanders, Steven· Skoble, Aeon G. (2008). The Philosophy of TV Noir. University of Kentucky Press. σελ. 3. ISBN 978-0813172620. 
  2. Silver, Alain· Ward, Elizabeth· Ursini, James· Porfirio, Robert (2010). Film Noir: The Encyclopaedia. New York: Overlook Duckworth. ISBN 978-1-59020-144-2. 
  3. Macaulay, Scott (October 2001). «The Dream Factory». FilmMaker 1 (10): 64–67. 
  4. Christie, Ian (2012). «The Top 50 Greatest Films of All Time». British Film Institute. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2022. 
  5. «Mulholland Drive Tops BBC Culture Greatest Film Poll». 23 Αυγούστου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]