Ο Θάνατος Σου Πάει Πολύ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Θάνατος Σου Πάει Πολύ
ΣκηνοθεσίαΡόμπερτ Ζεμέκις
ΠαραγωγήUniversal Pictures
ΣενάριοΜάρτιν Ντόνοβαν
Ντέιβιντ Κόεπ
ΠρωταγωνιστέςΜέριλ Στριπ
Γκόλντι Χον
Μπρους Γουίλις
ΜουσικήΆλαν Σιλβέστρι
ΦωτογραφίαΝτιν Κάντι[1]
ΜοντάζΆρθουρ Σμιντ
ΕνδυματολόγοςJoanna Johnston
Εταιρεία παραγωγήςUniversal Studios
ΔιανομήUniversal Studios και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 31 Ιουλίου 1992
Country flag 22 Ιανουαρίου 1993
Διάρκεια104 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά

Ο Θάνατος Σου Πάει Πολύ (αγγλικά: Death Becomes Her) είναι αμερικανική μαύρη κωμωδία φαντασίας παραγωγής 1992 σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ζεμέκις και πρωταγωνιστούν οι Μέριλ Στριπ, Γκόλντι Χον και Μπρους Γουίλις. Η ταινία εστιάζει σε δύο γυναίκες που πίνουν ένα μαγικό φίλτρο που τους δίνει αιώνια νεότητα.

Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ για τα εκπληκτικά ειδικά εφέ και παρά τις μικτές κριτικές που έλαβε έγινε εμπορική επιτυχία.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έρνεστ Μένβιλ είναι πλαστικός χειρουργός και αρραβωνιασμένος με τη συγγραφέα Χέλεν Σαρπ. Λίγο καιρό πριν το γάμο τους, ο Έρνεστ θα γνωρίσει την ατάλαντη αλλά εντυπωσιακή ηθοποιό και φίλη της Χέλεν, Μάντελιν Άστον. Η Χέλεν με τη Μάντελιν από τα παιδικά τους χρόνια βρίσκονται σε κόντρα. Ο Έρνεστ θα διαλύσει τον αρραβώνα του με την Χέλεν και θα παντρευτεί τη Μάντελιν. Μετά από το χωρισμό τους, η Χέλεν θα παραμελήσει τον εαυτό της και θα γίνει υπέρβαρη. Μετά από ένα νευρικό κλονισμό θα αποφασίσει να πάρει εκδίκηση. Επτά χρόνια μετά, ο γάμος του Έρνεστ και της Μάντελιν διανύει τη χειρότερη περίοδο. Η Μάντελιν προσπαθεί μάταια να σταματήσει το χρόνο που περνάει και αφήνει τα σημάδια του. Η Χέλεν πλήρως ανανεωμένη και νεότερη επιστρέφει αποφασισμένη να κερδίσει πίσω τον Έρνεστ και να δολοφονήσει τη Μάντελιν. Έτσι οι ζωές των τριών ξανασμίγουν και ένα μαγικό φίλτρο θα φέρει τα πάνω κάτω. Το φίλτρο αυτό που πήραν και οι δύο γυναίκες τις κάνει πάλι νέες και στην προσπάθειά τους να σκοτώσουν η μία την άλλη τυχαία συνειδητοποιούν ότι έχουν γίνει αθάνατες. Τώρα, πεθαμένες πλέον θα πρέπει να συντηρούν για πάντα τα σώματά τους που αποσυντίθενται όλο και περισσότερο.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ειδικά εφέ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως οι περισσότερες ταινίες του Ρόμπερτ Ζεμέκις, έτσι και το Ο Θάνατος Σου Πάει Πολύ αποτελείται από ειδικά εφέ και ήταν μια τεχνικά δύσκολη ταινία, και η παραγωγή είχε κάποιες ατυχίες. Για παράδειγμα, στη σκηνή όπου η Χέλεν με τη Μάντελιν παλεύουν με τα φτυάρια, η Μέριλ Στριπ κατά λάθος χτύπησε το πρόσωπο της Γκόλντι Χον, αφήνοντάς της μια μικρή ουλή. Παρά τη βράβευση των ειδικών εφέ με Όσκαρ, η Στριπ παραδέχτηκε ότι δεν της άρεσε να εργάζεται σε μια ταινία που εστιάζει αρκετά στα ειδικά εφέ, λέγοντας:

"Η πρώτη μου, η τελευταία μου, η μοναδική. Νομίζω ότι είναι κουραστικό. Οποιαδήποτε κι αν είναι η συγκέντρωση που μπορείς να εφαρμόσεις σε αυτό το είδος της κωμωδίας, καταστρέφεται. Στέκεσαι εκεί σαν να είσαι μηχάνημα - πρέπει να πάρουν μηχανήματα για να το κάνουν. Λάτρεψα το αποτέλεσμα. Αλλά δεν είναι διασκεδαστικό να ερμηνεύεις μπροστά σε μια λάμπα. Προσποιήσου ότι είναι η Γκόλντι, ακριβώς εδώ! Όχι, λυπάμαι Μπομπ, ξέφυγε από το σημείο για πέντε εκατοστά και τώρα το κεφάλι της δεν θα ταιριάζει με το λαιμό της! Ήταν σαν να βρίσκομαι στον οδοντίατρο.[2]

Box Office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Προϋπολογισμός: 55.000.000 δολάρια[3]
  • Θέση ανοίγματος: 1η[3]
  • Πρεμιέρα (άνοιγμα τριημέρου): 12.100.000 δολάρια[3]
  • Εισπράξεις στην Αμερική: 58.400.000 δολάρια[3]
  • Παγκόσμιες εισπράξεις: 149.000.000 δολάρια[3]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ Ειδικά Εφέ Κεν Ράλστον, Νταγκ Τσιανγκ, Ντάγκλας Σμάιθ & Τομ Γούντραφ Τζούνιορ Νίκη
Χρυσές Σφαίρες Α' Γυναικείου Ρόλου - Κωμωδία Μιούζικαλ Μέριλ Στριπ Υποψηφιότητα
BAFTA Ειδικά Εφέ Κεν Ράλστον, Νταγκ Τσιανγκ, Ντάγκλας Σμάιθ & Τομ Γούντραφ Τζούνιορ Νίκη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.cinematographers.nl/PaginasDoPh/cundey.htm.
  2. «Depth Becomes Her». Entertainment Weekly. 24 Μαρτίου 2000. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2011. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 «Ο Θάνατος Σου Πάει Πολύ στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2011. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]