Ο Επίμονος Κηπουρός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Επίμονος Κηπουρός
(The Constant Gardener)
Η κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΦερνάντο Μεϊρέγιες
ΣενάριοΤζέφρι Κέιν
Βασισμένο σεΟ Επίμονος Κηπουρός του Τζον Λε Καρρέ
ΠρωταγωνιστέςΡέιφ Φάινς
Ρέιτσελ Βάις
ΦωτογραφίαCésar Charlone
ΜοντάζΚλερ Σίμπσον
Κυκλοφορία2005
Διάρκεια129'
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο
Γερμανία
ΗΠΑ
Κίνα
ΓλώσσαΑγγλικά
Γερμανικά
Σουαχίλι

Ο Επίμονος Κηπουρός (πρωτότυπος τίτλος: The Constant Gardener) είναι ταινία του 2005 σε σκηνοθεσία Φερνάντο Μεϊρέγιες και σε σενάριο του Τζέφρι Κέιν, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Τζον Λε Καρρέ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζάστιν Κουέιλ είναι ένας διπλωμάτης που είναι παντρεμένος με την ακτιβίστρια Τέσα. Όταν εκείνη πηγαίνει με τον συνεργάτη της Άρνολντ στην Κένυα και βρίσκεται δολοφονημένη μετά από λίγες μέρες, εκείνος αρχίζει να ερευνά την υπόθεση.

Η Τέσα, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αφρική, ανακαλύπτει ότι μία φαρμακευτική εταιρεία που προμηθεύει φάρμακα για το HIV/AIDS, παράλληλα δίνει δωρεάν φάρμακα για τη φυματίωση, χρησιμοποιώντας τους παραλήπτες ως πειραματόζωα. Μετά από αυτήν την ανακάλυψη, εκείνη και ο Άρνολντ βρίσκονται νεκροί. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι οι δυο τους είχαν κρυφή σχέση, όμως ο Τζάστιν θα μάθει ότι ο Άρνολντ ήταν ομοφυλόφιλος.

Σε μια αναδρομή, ο Ντάνι, συνάδελφος του Τζάστιν, δίνει στην Τέσα να διαβάσει μια επιστολή , στην οποία αναφέρεται ότι έχει λάβει εντολή να την παρακολουθούν. Μετά από πολλές προσπάθειες να βρει τα αίτια της δολοφονίας της, αλλά και πολλές προειδοποιήσεις για τη ζωή του, ο Τζάστιν μαθαίνει ότι η Τέσα δολοφονήθηκε λόγω μίας αναφοράς που είχε και έγραφε ότι τα φάρμακα αυτά ήταν επικίνδυνα.

Ο Τζάστιν πηγαίνει στο σημείο που δολοφονήθηκε η Τέσα και εκεί τον σκοτώνουν τρεις με όπλα. Στην κηδεία του αναφέρουν ότι ήταν αυτοκτονία. Όμως, ο ξάδερφος της Τέσα λέει πως ο Τζάστιν είχε στο σώμα του πολλές σφαίρες από τρία διαφορετικά όπλα και καμία από αυτές δεν ήταν από αυτό που κρατούσε. Επίσης, ξεκινά να διαβάζει το γράμμα του Πελεγκρίν (αφεντικού του Τζάστιν και του Σάντι) προς τον Σάντι, όπου ο πρώτος διατάζει να επιτηρούν την Τέσα, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι θάνατοι από το φάρμακο. Ο Πελεγκρίν φεύγει από την εκκλησία ακολουθούμενος από δημοσιογράφους.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία/Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα 78α βραβεία Όσκαρ έλαβε υποψηφιότητα σε τέσσερις κατηγορίες: διασκευασμένου σεναρίου (Τζέφρι Κέιν), μοντάζ, πρωτότυπης μουσικής και Β' γυναικείου ρόλου (Ρέιτσελ Βάις) και κέρδισε στην τελευταία.[1]

Στις Χρυσές Σφαίρες έλαβε υποψηφιότητα σε τρεις κατηγορίες: καλύτερης δραματικής ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη και Β' γυναικείου ρόλου (Ρέιτσελ Βάις) και κέρδισε στην τελευταία.[2]

Στα 59α βραβεία BAFTA έλαβε υποψηφιότητα σε δέκα κατηγορίες και κέρδισε στην κατηγορία του μοντάζ.[3]

Επίσης, ήταν υποψήφια για το Βραβείο Γκόγια Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας και για τον Χρυσό Λέοντα.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «THE 78TH ACADEMY AWARDS (2006)». Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2017. 
  2. «Constant Gardener, The - Golden Globes: 3 Nominations, 1 Win». Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2017. 
  3. «BAFTA Awards Search | BAFTA Awards». awards.bafta.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2017. 
  4. «Brits on shortlist for Venice Golden Lion». Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]