Νότιες Άλπεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°30′S 170°30′E / 43.5°S 170.5°E / -43.5; 170.5

Οι χιονισμένες βουνοκορφές στις Νότιες Άλπεις από φωτογραφία δορυφόρου.

Οι Νότιες Άλπεις (αγγλικά: Southern Alps) είναι οροσειρά που διατρέχει κατά μήκος της δυτικής πλευράς του Νοτίου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Σχηματίζει μια φυσική διαχωριστική γραμμή κατά μήκους ολόκληρου του Νοτίου Νησιού. Ο όρος «Νότιες Άλπεις» αναφέρεται γενικά σ'ολόκληρη την οροσειρά, αν και δίνονται ξεχωριστά ονόματα σε πολλές από τις μικρότερες οροσειρές που σχηματίζουν μέρος της.

Το Αοράκι/Όρος Κουκ είναι το υψηλότερο σημείο της, στα 3.754 μέτρα. Υπάρχουν άλλα 16 σημεία στην οροσειρά που είναι ψηλότερα των 3.000 μέτρων. Ένα μεγάλο μέρος της οροσειράς προστατεύεται ως μέρος διαφόρων εθνικών πάρκων, κυριότερα τα Εθνικό Πάρκο Γουέστλαντ, Εθνικό Πάρκο Μάουντ Ασπάιρινγκ, και το Εθνικό Πάρκο Αοράκι/Βουνό Κουκ.

Οι Νότιες Άλπεις ονομάστηκαν από τον Τζέιμς Κουκ το 1770, που περιέγραψε το «τεράστιο ύψος» τους. Πρωτύτερα είχαν σημειωθεί από τον Άμπελ Τάσμαν το 1642, ο οποίος περιέγραψε την δυτική ακτή του Νότιου Νησιού ως «γη που έχει ανυψωθεί».

Γεωλογικά, οι Νότιες Άλπεις κείνται κατά μήκος ενός ορίου πλάκας, μέρος του Ειρηνικού Δακτυλίου των Πέντε. Τα βουνά που σχηματίζουν τις Άλπεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται ως λειτουργία της τεκτονικής πίεσης, αλλά διαβρώνονται με περίπου ίδιο ρυθμό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]