Ντούλσε του Λεόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντούλσε της Λεόν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1194
Θάνατος1248
Villabuena
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Γαλικίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχή
Οικογένεια
ΓονείςΑλφόνσος Θ΄ του Λεόν και Θηρεσία της Πορτογαλίας, βασίλισσα του Λεόν
ΑδέλφιαΟυρράκα Αλφόνσο του Λεόν
Βερεγγάρια του Λεόν
Σάντσα, πριγκίπισσα της Λεόν
Αλφόνσος της Μολίνα
Φερδινάνδος Γ΄ της Καστίλης
Φερδινάνδος της Λεόν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ντούλσε ή Αλδόνθα (γεννημένη το 1195) από τον Καστιλιανό Οίκο της Ιβρέα ήταν η δεύτερη κόρη του Αλφόνσου Θ΄ του Λεόν από την πρώτη σύζυγό του, Θηρεσία της Πορτογαλίας. Ανατράφηκε στην Πορτογαλία με τη μητέρα της, μετά το διαζύγιο των γονιών της, μαζί με τον αδελφό της Φερδινάνδο, ενώ η αδελφή της Σάντσα μεγάλωσε στο βασίλειο του πατέρα τους το 1195.[1][2]

Μετά το θάνατο του αδελφού της Ντούλσε το 1214, ο Αλφόνσος ονόμασε κληρονόμο του τον ετεροθαλή αδερφό της, επίσης Φερδινάνδο, κληρονόμο του, παραχωρώντας του τον τίτλο του Ινφάντη το 1216. Το 1217, με την υποστήριξη της αριστοκρατίας, ο Αλφόνσος έδωσε στις κόρες του Σάντσα και Ντούλσε τα χωριά της Portela de San Juan, Burgo de Ribadavia και Allariz, για να κυβερνηθούν από αυτές μέχρι το θάνατό τους, με τα οποία θα επανέλθουν στον θρόνο.[3] Την ίδια χρονιά, η μητέρα του Φερδινάνδου, Βερεγγάρια, κληρονόμησε το στέμμα του Βασιλείου της Καστίλης, αλλά το παραχώρησε στον γιο της, ο οποίος ανακηρύχθηκε βασιλιάς στο Βαγιαδολίδ στις 2 Ιουλίου. Με τον κληρονόμο του βασιλείου του να κυριαρχεί σε άλλο τόπο, ο Αλφόνσος προσπάθησε να κάνει τις μεγαλύτερες κόρες του κοινούς κληρονόμους του. Στη Συνθήκη του Μπορονάλ που συνάφθηκε με την Πορτογαλία το 1219, ο Αλφόνσος δηλώνει ρητά ότι εάν πέθαινε, η Πορτογαλία πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία με τις κόρες του.

Μετά το θάνατο του Αλφόνσου στις 24 Σεπτεμβρίου 1230, ο λαός του Λεόν, ο οποίος είχε δεσμευθεί με τον Φερδινάνδο το 1206, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τις κόρες του, και με τη σειρά τους παραχώρησαν τα δικαιώματά τους στην βασιλεία τους στον ετεροθαλή αδελφό τους. Ήταν τριάντα πέντε ετών τότε. Η συμφωνία αυτή, διαπραγμάτευση στη Valencia de Don Juan με τη Βερεγγάρια, μητέρα του βασιλιά, και τη Θηρεσία, με τη Σάντσα και τη Ντούλσε παρούσες, είναι γνωστό ως η «Συμφωνία των μητέρων».[4] Η συνθήκη υπογράφηκε ως αποζημίωση και ο Φερδινάνδος υποσχέθηκε έναν ετήσιο μισθό των 30.000 maravedíes σε καθεμιά από τις αδελφές και την κυριαρχία ορισμένων κάστρων. Αργότερα, η Ντούλσε έγινε μοναχή μαζί με την αδερφή της.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Salvador Martínez, 32–33.
  2. Yáñez Neira, 53.
  3. Yáñez Neira, 54.
  4. Salvador Martínez, 32–33.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Dulce of León της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).