Ντομπρίνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντομπρίνια
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1007[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕκκλησιαστική σλαβονική γλώσσα
Λεχιτικές γλώσσες
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναKonstantin Dobrynich
ΓονείςMstislav of Libice
ΑδέλφιαΜαλούσα[2][1]
ΟικογένειαSlavník dynasty
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠοσάντνικ του Νόβγκοροντ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντομπρίνια ήταν ο μητρικός θείος του Βλαδίμηρου Α' του Κιέβου και δάσκαλός του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αδερφή του Μαλούσα ήταν η μητέρα του Βλαδίμηρου. Είναι επίσης ότι η δυναστεία του Ντομπρίνια ως posadnik στο Νόγκβοροντ συνεχίστηκε από τον γιο του Κωνσταντίν Ντομπρινίτς και τον εγγονό του Οστρομίρ[3]. Σύμφωνα με τα χρονικά του Νόγκβοροντ, εκείνος προέτρεψε τον Σβιάτοσλαβ Α΄ του Κιέβου να στείλει τον νόθο γιο του, τον Βλαδίμηρο, να κυβερνήσει στο Νόγκβοροντ με τον Ντομπρίνια για δάσκαλό του. Εννέα χρόνια αργότερα, ο Ντομπρίνια έπεισε τον Βλαδίμηρο να αποσπάσει το Κίεβο από τον αδερφό του Γιάροπολκ. Στο δρόμο τους για το Κίεβο, η αρραβωνιαστικιά του Γιάροπολκ Ρογκνέντα αποκάλεσε την αδερφή του σκλάβα. Ο Ντομπρίνια πήρε την εκδίκησή του όταν η Ρογκνέντα βιάστηκε από τον Βλαδίμηρο. Όταν ο Βλαδίμηρος πήρε τον θρόνο του Κιέβου, ο Ντομπρίνια επέστρεψε στο Νόγκβοροντ για να κυβερνήσει στο όνομά του. Συνόδεψε τον ανιψιό του στην εκστρατεία εναντίον των Βουλγάρων του Δούναβη. Μετά τον εκχριστιανισμό των Ρώσων, λέγεται ότι ανάγκασε τους κατοίκους του Νόγκβοροντ να εκχριστιανιστούν "με φωτιά". Ο Βασίλι Τατίστσεν έγραψε ότι ο Ντομπρίνια, μαζί με τον επίσκοπο Ιωακείμ του Κορσούμ, αντιμετώπεισε έναν βίαιο, ειδωλολατρικό όχλο που έκαψαν το σπίτι του Ντομπρίνια και σκότωσε τη γυναίκα του και πολλά άλλα μέλη της οικογένειας[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Добрыня Малкович» (Ρωσικά)
  2. Andrey Ekzemplyarsky: «Добрыня» (Ρωσικά)
  3. Прозоровский Д.И. О родстве св. Владимира по матери. // Записки Академии Наук, т. 5, 1864.
  4. Vasilii Tatishchev, Istoriia rossiiskaia , AI Andreev, et al., eds.Moscow and Leningrad: AN SSSR, 1962) vol.1, pp. 112-113.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Dobrynya της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).