Νταλάρνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νταλάρνα

Έμβλημα
ΧώραΣουηδία
Διοικητική υπαγωγήΝτάλαρνα[1] και Γκάβλεμποργκ[2]
Έκταση29.086 km²
Πληθυσμός284.279 (31  Δεκεμβρίου 2020)[3]
Γεωγραφικές συντεταγμένες60°52′0″N 14°44′0″E
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

H Νταλάρνα (σουηδικά: Dalarna‎‎, προφορά: [ˈdɑ̂ːlaɳa]) είναι ιστορική επαρχία στην κεντρική Σουηδία.[4][5][6][7] Συνορεύει με το Χαργιεντόλεν, το Χέλσινγκλαντ, το Γιέστρικλαντ, το Βέστμανλαντ, και το Βέρμλαντ. Οροθετείται επίσης από τη Νορβηγία στα δυτικά. Τα σύνορα της επαρχίας συμπίπτουν κυρίως με τη σύγχρονη διοικητική Κομητεία Νταλάρνα.

Η λέξη "Νταλάρνα" σημαίνει "κοιλάδες". Η περιοχή είναι ένας προορισμός διακοπών για Σουηδούς από το νότο, οι οποίοι συχνά ταξιδεύουν εκεί για καλοκαιρινές διακοπές, που αντλούνται από τις λίμνες ψαρέματος, τις κατασκηνώσεις και τα δάση της; πιθανό να έχει έναν κήπο λαχανικών και μηλιές. Στα μέσα Ιουνίου, γιορτές και χοροί καλοκαιρινών φεστιβάλ πραγματοποιούνται σε πολλά από τα μικρά χωριά και στις μεγαλύτερες πόλεις.

Η Νταλάρνα είναι μια περιοχή γεμάτη ιστορικές ενώσεις, με ισχυρά τοπικά χαρακτηριστικά όσον αφορά τα προϊόντα της, και ιδιαίτερα τους ανθρώπους της. Στη δυτική συνοικία Λίμα, μερικοί άνθρωποι στα χωριά μιλούν μια παραδοσιακή διάλεκτο, την δαλεκαρλιανή (Dalecarlian), ενώ στο Ελβντόλεν, μιλούν μια διάλεκτο, την ελφδαλιανή,[8] τόσο ξένη όσο η Νορβηγική και η Δανική.

Ιστορικά, οι άνθρωποι της Δαλεκαρλίας - που ονομάζονται Δαλεκαρλιανοί, ή Δαλέσιοι και Δαλέσιες - ήταν διάσημοι για την ανεξάρτητη φύση τους απέναντι στην εξουσία. Η παλαιά σκανδιναβική μορφή του ονόματος της επαρχίας είναι Γιορνμπερελάντ (Járnberaland),[9] που σημαίνει "η γη των σιδερένιων μεταφορέων".[10][11][12]

Η Νταλάρνα είναι περίπου το μέγεθος ολόκληρης της Γιουτλάνδης.

Δουκάτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1772, οι Σουηδοί/ές Πρίγκιπες/ίσσες φέρουν τον τίτλο του/ης Δούκα/ισσας από διάφορες επαρχίες και είναι αποκλειστικά μόνο ονομαστικός τίτλος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Folkmängd i landskapen den 31 december 2016». Statistics Sweden.
  2. Folkmängd i landskapen den 31 december 2016 Statistics Sweden.
  3. «Folkmängd i landskapen den 31 december 2020». Statistics Sweden.
  4. «Folkmängd i landskapen den 31 december 2019» (στα Σουηδικά). Statistics Sweden. 19 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2020. 
  5. Eric Linklater. The Life of Charles XII. σελίδες 53–54 and throughout. 
  6. Πρότυπο:Cite Merriam-Webster
  7. Robert Nisbet Bain (1970) [1894]. Gustavus III and His Contemporaries. Two. New York [London]. σελίδες 33–35 and throughout. 
  8. Älvdalska - eget språk eller värsting bland dialekter? | Språktidningen, spraktidningen.se
  9. Asernes Æt, Hunnerhæren mod Kong Frode I.'s danske styrker - 2 personer ved navn "Hun", og 2 personer ved navn "Hunding", verasir.dk
  10. járn, islex.is
  11. bera, islex.is
  12. land, islex.is

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Dalarna στο Wikimedia Commons