Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Τιράνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Τιράνων
Fakulteti i Drejtësisë, Universiteti i Tiranës
ΤύποςΣχολή κρατικού πανεπιστημίου.
Ίδρυση1954
Κοσμήτοραςκαθ. Αρτάν Χότζα
Φοιτητές5.000
ΤοποθεσίαΤίρανα, Αλβανία
Χρώματακόκκινο και μαύρο
Ιστότοποςwww.fdut.edu.al

Η Νομική Σχολή είναι μία από τις έξι σχολές του Πανεπιστημίου των Τιράνων. Η σχολή αποτελεί την κορυφαία νομική σχολή καθώς και ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Στη νομική σχολή διεξάγονται τόσο προπτυχιακά όσο και μεταπτυχιακά προγράμματα στον τομέα της νομικής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρόσοψη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Τιράνων

Η Νομική Σχολή ιδρύθηκε το 1954 ως «Ανώτατο Ινστιτούτο Νομικών Σπουδών».[1] Μετά την ίδρυση του κρατικού Πανεπιστημίου των Τιράνων, το Ανώτατο Ινστιτούτο Νομικών Σπουδών ενσωματώθηκε στην ευρύτερη πανεπιστημιακή δομή ως μία από τις επτά σχολές. Την ίδια εποχή μετονομάστηκε σε Νομική Σχολή. Το 1965, το πανεπιστήμιο αναδιοργανώθηκε και πάλι και η Νομική Σχολή συγχωνεύτηκε με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, για να σχηματίσει μια μεγαλύτερη σχολή, η οποία ονομάστηκε Σχολή Πολιτικών Επιστημών και Νομικής. Η νέα αυτή σχολή είχε ως στόχο την εκπαίδευση ειδικών στην πολιτική επιστήμη, οι οποίοι επρόκειτο να υπηρετήσουν ως δημόσιοι υπάλληλοι στα κεντρικά και τοπικά όργανα της κυβέρνησης και ως νομικοί, για να υπηρετήσουν στη δικαστική και την εισαγγελική υπηρεσία. Το 1967, η Σχολή εγκαινίας ένα πρόγραμμα δημοσιογραφίας, το οποίο είχε ως στόχο την εκπαίδευση δημοσιογράφων για τις κυβερνητικές εφημερίδες και για τον νεοσυσταθέντα φορέα της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης .

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, η σχολή αναδιοργανώθηκε και πάλι, με τα μαθήματα πολιτικής επιστήμης να μεταφέρονται σε ένα νεοσύστατο τμήμα και με τη φιλοσοφία να ενσωματώνεται στα αντικείμενα σπουδών της σχολής. Το 1991, η σχολή μετονομάστηκε και πάλι ως Νομική Σχολή, για να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι τα πτυχία νομικής και η φιλοσοφίας χωρίστηκαν σε δύο ξεχωριστές σχολές, ενώ το πτυχίο δημοσιογραφίας μεταφέρθηκε στη Σχολή Ιστορίας και Φιλολογίας.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η κανονική διάρκεια των σπουδών ήταν τέσσερα χρόνια, αλλά αργότερα μειώθηκε σε τρία έτη σπουδών, ακολουθούμενη από ένα έτος πρακτικής άσκησης στα δικαστήρια. Κατά τη δεκαετία του 1980, η σχολή επέστρεψε στο τετραετές σύστημα σπουδών. Οι πιο δραματικές αλλαγές σημειώθηκαν μετά την πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία το 1991. Η άφιξη νέων εννοιών που αφορούν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ισονομία, απαιτούσε ριζικές μεταρρυθμίσεις τόσο στην ακαδημαϊκή και την εκπαιδευτική αντίληψη του νόμου όσο και στον ρόλο του δικηγόρου. Έτσι, ξεκινώντας από το 1991 το πρόγραμμα σπουδών αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα δυτικά μοντέλα, και μετά το 2000 έγιναν προσπάθειες για την προσαρμογή των πτυχίων που προσφέρει η σχολή σύμφωνα με τη Συμφωνία της Μπολόνια. Έτσι τώρα η νομική σχολή προσφέρει πρώτο πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη νομική.

Εγγραφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των εισαγωγών στη Νομική Σχολή έχει αυξηθεί σημαντικά, αφού η σχολή παρακολουθείται συνολικά από 5.000 φοιτητές και στα τρία επίπεδα σπουδών της. Για να γίνουν δεκτοί, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το Matura Shtetërore και να κερδίσουν μια θέση στις εισαγωγικές εξετάσεις, οι οποίες διεξάγονται τον Σεπτέμβριο κάθε έτους.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Historiku». Universiteti Tiranës. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]