Ναταλία Γερμανού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ναταλία Γερμανού
Γέννηση22 Ιουνίου 1965 (1965-06-22) (58 ετών)
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΕργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος, disc jockey, στιχουργός, τηλεοπτικός παρουσιαστής, ραδιοφωνικός παραγωγός και τραγουδοποιός
ΣύζυγοςΠέτρος Ίμβριος (1998–2002)
ΓονείςΦρέντυ Γερμανός και Εριέττα Μαυρουδή
ΣυγγενείςΧριστόφορος Παπακαλιάτης (ξάδερφος)
Σημαντικά έργαClub Sandwich, Mega Star, Χάι Ροκ, Δεν το πιστεύω!, Fame story 1, Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη, Φύγαμε Λοιπόν, Fame Story 3, Dream Show: The Music, Soundmix Show, Το κόκκινο δωμάτιο, TV Stars Παρουσιάστε, Ραντεβού στα τυφλά, Μες στην καλή χαρά, Chart Show - Your Countown, Η Γερμανού Ξανάρχεται, Μη χανόμαστε, Namaste, Επιτέλους Σαββατοκύριακο, Star Academy, Dancing with the stars (Ελλάδα), Καλύτερα δε γίνεται!, Your Face Sounds Familiar, Μην αρχίζεις τη μουρμούρα (8ος κύκλος), Just the 2 Of Us, Αγγελική: Πίσω από τις κάμερες και The Secret Song
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

Η Ναταλία Γερμανού (Αθήνα, 22 Ιουνίου 1965) είναι Ελληνίδα παρουσιάστρια, ραδιοφωνική παραγωγός και στιχουργός.

Νεανικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από τη Λέσβο και είναι κόρη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Φρέντυ Γερμανού[1] και της διαφημίστριας Εριέττας Μαυρουδή. Σχεδόν δύο χρόνια από τη γέννησή της, οι γονείς της πήραν διαζύγιο και την επιμέλεια της ανέλαβε η μητέρα του Γερμανού, Ελένη, μέχρι και την ενηλικίωσή της. Πέρασε τα μαθητικά χρόνια στη σχολή της Μίνας Αηδονοπούλου και από μικρή έδειχνε μια αγάπη στα θεωρητικά μαθήματα. Παράλληλα με το σχολείο παρακολουθούσε μαθήματα μπαλέτου ενώ γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά.

Στις 26 Οκτωβρίου 1998 παντρεύτηκε σε πολύ κλειστό κύκλο φίλων και συγγενών με τον τραγουδιστή και μουσικοσυνθέτη Πέτρο Ίμβριο. Το 2002 έπειτα από κοινή απόφαση οι δυο τους χώρισαν, όμως παρέμειναν καλοί φίλοι.

Το επαγγελματικό όνειρο της Γερμανού ήταν να γίνει ηθοποιός, μία ιδέα που δεν συνάρπασε ιδιαίτερα τον πατέρα της όταν του εξέφρασε την επιθυμία της και έτσι χάρη στην παρότρυνσή του αλλά και λόγω και της ιδιαίτερης αδυναμίας που του είχε, αποφάσισε να ακολουθήσει τη δημοσιογραφία.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε να αποκτά τα πρώτα της χρήματα στην ηλικία των 17 ετών ως μεταφράστρια και αρθρογράφος στην ελληνική έκδοση του περιοδικού Cosmopolitan. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας στην Αθήνα, έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο του Ορλάντο στην Φλόριντα. Ενάμισι μήνα πριν αναχωρήσει και ενώ είχε σκοπό να πάει για ένα διάστημα πέντε ετών για σπουδές στη δημοσιογραφία, παρουσιάστηκε η ευκαιρία να πιάσει δουλειά δοκιμαστικά στο περιοδικό ΕΝΑ. Έτσι εργάστηκε για τέσσερα χρόνια ως αρθρογράφος και στο περιοδικό ΚΑΙ και στην εφημερίδα 24 ώρες και για πολλά χρόνια είχε τη δική της μόνιμη στήλη Σχεδόν ανώδυνα στο εβδομαδιαίο περιοδικό Τηλέραμα.

Τον Οκτώβριο του 1988, ξεκίνησε να συμπαρουσιάζει μαζί με τον δημοσιογράφο Προκόπη Δούκα τη ραδιοφωνική εκπομπή Club Sandwich στο νεοσύστατο ραδιοφωνικό σταθμό Sky 100.4. Η ραδιοφωνική της πορεία συνεχίστηκε στον Αθήνα 9.84 και το Club Sandwich μετονομάστηκε σε Blue Jean. Αργότερα μετακινήθηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό Sfera 102.2. Για αρκετά χρόνια μία εκ των εβδομαδιαίων της εκπομπών ονομαζόταν Gossip Night. Ξεκίνησε να την παρουσιάζει με το Νίκο Κουρή και συνέχισε άλλες χρονιές με το Βασίλη Δρυμούση αλλά και με το Νίκο Γεωργίαδη. Για ένα διάστημα κατά τη δεκαετία του '90, μετά την αποχώρηση του Μίλτου Καρατζά διετέλεσε επίσης διευθύντρια της δισκογραφικής εταιρείας Nitro Music καθώς και του ραδιοφωνικού σταθμού Sfera 102.2.

Παράλληλα με τη ραδιοφωνική της αλλαγή στον Αθήνα 9.84, το 1990, η Ναταλία ξεκινάει την τηλεοπτική της πορεία στον ΑΝΤ1, όπου παρουσίασε την τηλεοπτική εκπομπή Club Sandwich αυτή τη φορά. Έγινε ευρύτερα γνωστή στο κοινό και με την μουσική εκπομπή Mega Star που παρουσίαζε για δέκα χρόνια στο Mega Channel αλλά και από την εκπομπή Δεν το πιστεύω που διήρκεσε ένα χρόνο.

Ακολουθεί η τηλεοπτική της επιστροφή στον ΑΝΤ1, όπου ήταν η παρουσιάστρια της πρώτης μουσικής εκπομπής διαγωνισμού ταλέντων στην Ελλάδα του Fame Story. Συνέχισε τηλεοπτικά στο ίδιο κανάλι και ως μέλος της κριτικής επιτροπής Fame Story 3 αλλά και με μία άλλη εκπομπή με καλλιτεχνικές συνεντεύξεις. Η συνεργασία της με τον ΑΝΤ1 έληξε το 2006 όταν μετακινήθηκε στον Alpha TV ως μέλος της κριτικής επιτροπής στην εκπομπή διαγωνισμού και ανακάλυψης νέων ταλέντων Dream Show the Music. Ακολούθησαν άλλες τρεις εκπομπές ταλέντων όπου συμμετείχε άλλοτε ως παρουσιάστρια και άλλοτε ως μέλος κριτικής επιτροπής.

Την τηλεοπτική σεζόν 2007-2008, ανέλαβε την παρουσίαση της επαναφοράς του τηλεπαιχνιδιού Ραντεβού στα τυφλά στον ίδιο σταθμό. Την επόμενη τηλεοπτική περίοδο, ανέλαβε το πρωινό ψυχαγωγικό πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου με τίτλο Μες στη καλή χαρά, εκπομπή που διατήρησε μέχρι και το 2013. Παράλληλα με αυτό, η Γερμανού παρουσίαζε και την ελληνική μεταφορά της εκπομπής Chart Show: Your Countdown.

Το 2013 μετακινήθηκε εκ νέου στον ΑΝΤ1 παρουσιάζοντας την εβδομαδιαία ψυχαγωγική εκπομπή Η Γερμανού Ξανάρχεται. Την επόμενη τηλεοπτική περίοδο μετακινήθηκε στο Epsilon παρουσιάζοντας την επίσης εβδομαδιαία ψυχαγωγική εκπομπή Μην χανόμαστε. Έπειτα παρουσίασε την εκπομπή NaMaSte και την επόμενη σεζόν παρουσίασε την πρωινή εκπομπή Επιτέλους Σαββατοκύριακο για δυο χρονιές στον ίδιο σταθμό ενώ παράλληλα, το 2017, συμμετείχε ως κριτής στα live του talent show Star Academy, στον ίδιο σταθμό. Το 2018, επέστρεψε στον Alpha TV παρουσιάζοντας μέχρι σήμερα την εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται!

Έπειτα από μεγάλο διάστημα αποχής από την αρθρογραφία, το 2010, απέκτησε ξανά δική της στήλη, αυτή τη φορά στην ελληνική έκδοση του περιοδικού OK! με τίτλο Τα λέμε.

Το 1996 παρουσίασε επίσης μαζί με τον Πέτρο Φιλιππίδη τα μουσικά βραβεία του περιοδικού Ποπ Κορν και το 2012 ήταν η οικοδέσποινα στο πλευρό του Τάσου Τρύφωνος των κυπριακών βραβείων Άντρες της χρονιάς.

Στιχουργική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η στιχουργική πορεία της Ναταλίας Γερμανού ξεκινά το 1990 όταν ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος της προτείνει να γράψει τους στίχους πάνω σε μία δική του μουσική που θα γινόταν τραγούδι για το δίσκο της Μαντώς Πτήση για δύο και κάπως έτσι η Ναταλία έκανε το στιχουργικό ντεμπούτο της με τους στίχους του τραγουδιού Πώς. Την επιτυχία όμως ως στιχουργός τη γνωρίζει δύο χρόνια πιο μετά το 1992 όταν ο μόνος στίχος που έδωσε να συμπεριληφθεί στον δίσκο της Καίτης Γαρμπή Του φεγγαριού αναπνοές με τίτλο Πες το μ' ένα φιλί και σε μουσική του Νίκου Τερζή, γίνεται η μεγάλη επιτυχία του δίσκου. Ήταν το τραγούδι που έδωσε την μεγαλύτερη ώθηση στην καριέρα και των δύο γυναικών.

Έκτοτε συνεργάστηκε και συνεχίζει να συνεργάζεται με όλους τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες αλλά και με πολύ ταλαντούχους νεότερους της ελληνικής μουσικής, τα τελευταία 23 χρόνια και έχει γράψει πάνω από 345 στίχους για τραγούδια γνωστών Ελλήνων ερμηνευτών, εκ των οποίων η Άννα Βίσση, η Καίτη Γαρμπή, η Δέσποινα Βανδή, η Έλενα Παπαρίζου, η Έλλη Κοκκίνου, ο Σάκης Ρουβάς, η Μαντώ, ο Νίκος Βέρτης, ο Λάμπης Λιβιεράτος κ.ά. Εν έτει 2013 έχει στο ενεργητικό περισσότερους από 130 πλατινένιους και χρυσούς δίσκους.

Μαζί με το τραγουδιστή Χρήστο Δάντη, έγραψαν τους στίχους του αγγλόφωνου τραγουδιού My Number One (σε σύνθεση του Μάνου Ψαλτάκη), το οποίο ερμήνευσε η Έλενα Παπαρίζου στον πανευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό της Eurovision στις 21 Μαΐου 2005, για λογαριασμό της ελληνικής συμμετοχής, κατακτώντας την πρώτη θέση. Την ίδια χρονιά, το 2005 έκανε επίσης την απόδοση των στίχων των τραγουδιών στα ελληνικά από τα αγγλικά του μιούζικαλ Πυρετός το Σαββατόβραδο ένα ανέβασμα στο θέατρο Βέμπο σε συμπαραγωγή των επιχειρήσεων Λιβαδά και της Robert Stigwood Productions, με το Γιώργο Τσαλίκη να υποδύεται τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το 2008 η Ναταλία Γερμανού έκανε ακόμα μία απόδοση στα ελληνικά από τα αγγλικά αυτή τη φορά των στίχων των τραγουδιών του σουηδικού συγκροτήματος ABBA που συμπεριλήφθηκαν στην κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ Mamma Mia όπου και εμφανίζονταν ως υπότιτλοι στην ελληνική έκδοση της ταινίας.

Έχει τραγουδήσει ένα ντουέτο σε στίχους δικούς της και μουσική του Θάνου Καλλίρη, με τίτλο Καληνύχτα που τραγούδησε μαζί με τον ίδιο και βρίσκεται στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Σε καταδικάζω. Καθώς επίσης και ένα ακυκλοφόρητο ντουέτο με την Άννα Βίσση, με τίτλο Η Γυναίκα σε δικούς της στίχους και μουσική του Νίκου Καρβέλα που παρουσιάστηκε στο τηλεοπτικό show "ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΑΝΝΑ" που παρουσίασε η Άννα Βίσση στον ΑΝΤ1 το 1995.

Έχει κάνει ακόμη τέσσερις εμφανίσεις σε βίντεο κλιπ. Την πρώτη της εμφάνιση την κάνει το 1992 στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού Φεύγω του Θάνου Καλλίρη, δικών της στίχων και μουσικής του ίδιου (στο ίδιο βίντεο κλιπ εμφανίζεται και ως μουσικός ο μουσικοσυνθέτης και στιχουργός μεγάλων επιτυχιών επίσης Φοίβος Τασσόπουλος). Η δεύτερη εμφάνιση της Ναταλίας σε βίντεο κλιπ γίνεται το 1998 όταν πρωταγωνίστησε στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού Πρόσεχε όπου ερμήνευσε ο Πέτρος Ίμβριος σε μουσική δική του και στίχους της Ναταλίας Γερμανού. Το 2008 συμμετείχε σε βίντεο κλιπ αυτή τη φορά μαζί με άλλα 39 άτομα της τέχνης, του αθλητισμού και της δημοσιογραφίας στην οπτικοποίηση του τραγουδιού Οι φόβοι του πρίγκιπα: Ένα εμείς του ελληνικού συγκροτήματος Onirama και σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό κομμάτι που δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με το «Naked issue» του περιοδικού Down Town του ομίλου Imako αφιερωμένα στον αγώνα κατά του Aids.

Το 2019 συμμετείχε μαζί με άλλα άτομα από τον καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό κόσμο, σε βίντεο κλιπ για το τραγούδι του Γιώργου Σαμπάνη Σκιά στη Γη. Το τραγούδι γράφτηκε για την στήριξη της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας. Ένα ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό σωματείο που προσφέρει αφιλοκερδώς κτηνιατρική περίθαλψη και στείρωση σε αδέσποτα ζώα που βρίσκονται σε περιοχές χωρίς κτηνιατρική μέριμνα.

Το 1998 έγραψε, σε μουσική του Θάνου Καλλίρη, το τραγούδι Ένα χαμόγελο για τον Ανδρέα, αφιερωμένο στη μνήμη του δεκάχρονου Ανδρέα Γιαννόπουλου που έπασχε από καρκίνο και ήταν ο οραματιστής του εθελοντικού οργανισμού Χαμόγελο του παιδιού. Έγινε το επίσημο τραγούδι του οργανισμού.

Συγγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, ένα μυθιστόρημα με τίτλο Έτσι, για χάρη σου από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μπορδόκας, Κωνσταντίνος (21 Νοεμβρίου 2022). «Tο οικογενειακό «δέντρο» των Ελλήνων καλλιτεχνών». eleftherostypos.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Οκτωβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]