Νίκος Γόδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νίκος Γόδας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα γεννήσεωςΝίκος Γόδας
Γέννηση1921
Αϊβαλί
Θάνατος19  Νοεμβρίου 1948
Λαζαρέτο Κέρκυρας
ΚατοικίαΠειραιάς
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής

Ο Νίκος Γόδας (1921-1948) ήταν Έλληνας ποδοσφαιριστής και αντιστασιακός. Εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου.

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γόδας γεννήθηκε το 1921 στο Αϊβαλί. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο ίδιος και η οικογένειά του εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες στην Κοκκινιά του Πειραιά[1]. Εργάστηκε, προπολεμικά, στην ταβέρνα της οικογενείας του «Τα Αραπάκια», που βρισκόταν στο ισόγειο του πατρικού του σπιτιού.

Ποδοσφαιρική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο πρώτα στον Άρη,[2] μια εκ των ισχυρότερων τοπικών ομάδων του Πειραιά και κατόπιν στον Κεραμεικό Καμινίων, σωματείο του ομώνυμου εργοστασίου.

Στα χρόνια της Κατοχής μεταπήδησε στον Ολυμπιακό, ομάδα που ο ίδιος υποστήριζε[1]. Με τους «ερυθρόλευκους» αγωνίστηκε για πρώτη φορά την περίοδο 1942/43 σε τουρνουά του δήμου Καισαριανής[3]. Τον Μάιο του 1943 συνέβαλε στην κατάκτηση του φιλικού κυπέλλου δήμου Πειραιά[1] (2-2 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, ο οποίος όμως αρνήθηκε να αγωνιστεί στην παράταση[4]) και αργότερα του πρωταθλήματος που διοργάνωσε η «Ένωσις Ελλήνων Αθλητών», σκοράροντας στις νίκες με 4-0 επί του Απόλλωνα Αθηνών και του Εθνικού[4].

Την περίοδο 1943/44, ο Γόδας ήταν βασικό στέλεχος του Ολυμπιακού στο νέο πρωτάθλημα της «Ενώσεως Ελλήνων Αθλητών», το οποίο ωστόσο διεκόπη λόγω συγχώνευσης με το πρωτάθλημα της ΕΠΟ. Ακολούθως συμμετείχε στο Κύπελλο Χριστουγέννων, πετυχαίνοντας το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης με τον Αθηναϊκό και φτάνοντας μέχρι τον τελικό, όπου οι Πειραιώτες ηττήθηκαν με 1-0 από την ΑΕΚ[5]. Παρέμεινε στο δυναμικό του Ολυμπιακού μέχρι τα τέλη του 1944, όντας παράλληλα στέλεχος της Μικτής Πειραιώς[6] καθώς και - ως αντιστασιακός - του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΕΠΟΝ Πειραιά[7].

Αντιστασιακή δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την ίδια περίοδο, ο Γόδας συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του λοχαγού στον 5ο Λόχο του Τάγματος Κοκκινιάς του ΕΛΑΣ. Ως αντάρτης πολέμησε τον Μάρτιο του 1944 στη μάχη της Κοκκινιάς ενάντια στις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής και τα ένοπλα σώματα της δοσιλογικής κυβέρνησης, καθώς και στη μάχη της Ηλεκτρικής τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, κατά τη γερμανική υποχώρηση από την πρωτεύουσα[8].

Δεκεμβριανά και Εμφύλιος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολούθως έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά, πολεμώντας με τον λόχο του κυρίως στις συγκρούσεις στο Νεκροταφείο της Ανάστασης στον Πειραιά[9]. Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας ακολούθησε την αποχώρηση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από την Αθήνα. Έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα, όντας άρρωστος, επέστρεψε στην Αθήνα όπου καταδόθηκε[9] και συνελήφθη από τις αρχές ως ένας από τους εμπλεκόμενους στις εκτελέσεις του Ασύλου της Κοκκινιάς[10]. Τον Ιούλιο του 1945 ήταν ένας από τους κατηγορούμενους που καταδικάστηκε σε θάνατο για την υπόθεση. Ως κρατούμενος, μεταφέρθηκε πρώτα στις φυλακές της Αίγινας και κατόπιν σε αυτές της Κέρκυρας[9].

Αρνούμενος να υπογράψει δήλωση μετανοίας, εκτελέστηκε τα ξημερώματα της 19ης Νοεμβρίου του 1948 στη νησίδα Λαζαρέτο της Κέρκυρας. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγκρατουμένων του, μετά από επιθυμία του, μεταφέρθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού[10][11].

Υστεροφημία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μνήμη του Νίκου Γόδα τιμάται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τον οργανισμό του Ολυμπιακού, καθώς και από το ΚΚΕ και άλλα αριστερά κόμματα και οργανώσεις. Το 2021, ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας έδωσε το όνομα του Γόδα στο γήπεδο ποδοσφαίρου ΑΓΕΤ-Χαραυγή[12].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μακρίδης, Π.· Φουντουκίδης, Ε. (1957). Αυτός είναι ο Ολυμπιακός. Η ένδοξη ιστορία του δημοφιλούς συλλόγου. Αθήνα: Αθλητική Ηχώ. 
  • Μπογιόπουλος, Νίκος· Μηλάκας, Δημήτρης (2005). Μια θρησκεία χωρίς απίστους: Ποδόσφαιρο. Αθήνα: Εκδόσεις Λιβάνη. ISBN 9789601410661. 

Eξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]