Νήσος Βασίλιεφσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η προς τη θάλασσα «γλώσσα» της Νήσου Βασιλιέφσκι

Η Νήσος Βασίλιεφσκι (ρωσ. Васи́льевский о́стров) είναι ποτάμιο νησί στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Η έκτασή του είναι 19,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σχηματίζεται μεταξύ δύο κλάδων του ποταμού Νέβα στο δέλτα του: τον Μεγάλο Νέβα (Μπόλσαγια Νέβα) και τον Μικρό Νέβα (Μάλαγια Νέβα). Συνορεύει επίσης, στα δυτικά, με τη θάλασσα, και συγκεκριμένα τον Φινλανδικό Κόλπο. Χωρίζεται από τη Νήσο των Δεκεμβριστών από το κανάλι Σμολένκα. Μαζί τα δύο νησιά αποτελούν το Διαμέρισμα Βασιλεοστρόφσκι, ένα από τα διοικητικά διαμερίσματα στα οποία διαιρείται η Αγία Πετρούπολη.

Ευρισκόμενη απέναντι από τα Χειμερινά Ανάκτορα, η Νήσος Βασίλιεφσκι καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλεως και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 209.188 κατοίκους (απογραφή του 2017). Δύο από τις γνωστότερες γέφυρες στην πόλη, η Γέφυρα των Ανακτόρων και η Γέφυρα του Ευαγγελισμού, συνδέουν τη νήσο με το ηπειρωτικό έδαφος στα νότια. Το νησί εξυπηρετείται από δύο σταθμούς του Μετρό της Αγίας Πετρούπολης, στη Γραμμή 3: τον Βασιλεοστρόφσκαγια και τον Πριμόρσκαγια. Υπάρχουν επίσης λεωφορεία και γραμμές τραμ.

Τοπογραφία και τοπόσημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νήσος Βασίλιεφσκι αποτελείται από δύο μεγάλα τμήματα: Το νοτιοανατολικό μέρος είναι παλαιό, με κτίσματα κυρίως του 19ου αιώνα. Στη νότια όχθη βρίσκονται κάποια από τα παλαιότερα κτήρια στην πόλη, χρονολογούμενα από τον 18ο αιώνα. Αυτό το μέρος του νησιού είναι αξιοσημείωτο για το ορθογώνιο πλέγμα των οδών του (που στο πρώτο σχέδιο της πόλεως σχεδιαζόταν να γίνουν κανάλια, ώστε μέρος της πόλεως να μοιάζει με τη Βενετία ή το Άμστερνταμ), με τρεις λεωφόρους (prospekts, τη Μεγάλη Λεωφόρο, τη Μέση Λεωφόρο και τη Μικρή Λεωφόρο) να τη διασχίζουν στη διεύθυνση περίπου ανατολής-δύσης και με περίπου τριάντα κάθετες οδούς, επονομαζόμενες «γραμμές» (linii). Για την ακρίβεια ο όρος αναφέρεται σε μία πλευρά μιας οδού, δηλαδή τα κτήρια στην απένταντι πλευρά του δρόμου έχουν διαφορετική διεύθυνση (όνομα). Υπάρχουν έτσι στην πραγματικότητα περίπου 15 οδοί με ιδιόμορφη αρίθμηση και διεύθυνση προσεγγιστικά βορρά-νότου. Ο ένας από αυτούς είναι ο στενότερος σε όλη την πόλη και φέρει το όνομα του ζωγράφου Ιλιά Ρέπιν.

Στο ανατολικότερο επίπεδο άκρο (γλώσσα) του νησιού, τη «Στρέλκα» (= «βέλος»), βρίσκονται μουσεία, το παλαιό χρηματιστήριο της Αγίας Πετρούπολης (επίσης σήμερα μουσείο) και δύο μεγάλες επινίκιες στήλες, προσελκύοντας έτσι πολλούς τουρίστες στην περιοχή. Τα κτίσματα κατά μήκος της «Ακτής Πανεπιστημίου» (Университетская набережная), στην όχθη του Μεγάλου Νέβα, περιλαμβάνουν την Κουνστκάμερα, τα «Δώδεκα Κολέγια», το Ανάκτορο Μένσικοφ, την Αυτοκρατορική Ακαδημία Επιστημών και τον καθεδρικό Ναό του Αγίου Ανδρέα, όλα του 18ου αιώνα.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]