Νέα Μπάφρα Σερρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°59′21″N 24°1′10″E / 40.98917°N 24.01944°E / 40.98917; 24.01944

Νέα Μπάφρα
Νέα Μπάφρα is located in Greece
Νέα Μπάφρα
Νέα Μπάφρα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή ΕνότηταΣερρών
ΔήμοςΑμφίπολης
Δημοτική ΕνότηταΚορμίστας
Δημοτική ΚοινότηταΝέας Μπάφρας
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονίας
ΝομόςΣερρών
Υψόμετρο210 μ.
Έκταση700
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας62047
Τηλ. κωδικός+30 23240

Η Νέα Μπάφρα είναι ημιορεινός οικισμός στους πρόποδες του Παγγαίου όρους στον Νομό Σερρών σε υψόμετρο 210μ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 716 κατοίκους. Βρίσκεται 49 χλμ. νοτιοανατολικά από την πόλη των Σερρών, 23 χλμ. δυτικά από την πόλη της Δράμας και 43 χλμ. βορειοδυτικά από την πόλη της Καβάλας. Βρίσκεται στον κόμβο των εθνικών οδών Δράμας - Θεσσαλονίκης και Σερρών - Καβάλας.

Ιδρύθηκε αρχικά από ογδόντα οικογένειες προσφύγων, από την Πάφρα του Δυτικού Πόντου το 1924. Κατόπιν εγκαταστάθηκαν και άλλες οικογένειες Παφραίων από διάφορα μέρη της Βορείου Ελλάδας.

Έως το 1997 λειτουργούσε ως μία από τις κοινότητες του Ν. Σερρών. Από το 1998 ως το 2009 λειτούργησε ως Έδρα του νεοϊδρυθέντος Δήμου Κορμίστας. Από το 2010 ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Αμφίπολης.

Υπάγεται εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου. Κατά τη διάρκεια της εμποροπανήγυρης που γίνεται στο χωριό, εν όψει της μεγάλης γιορτής του ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου, ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος «Ηλίας Πάνου» ξεκινά τις εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις από την 1η Αυγούστου. Το χωριό έχει τρία εξωκλήσια: του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Δημητρίου και το παλαιότερο εξωκλήσι του χωριού τον Προφήτη Ηλία. Στις τρεις αυτές εκκλησίες τελούνται επίσης επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις με διάφορα έθιμα των Μπαφραίων, κατά τις εορτές των Αγίων τους. Σε απόσταση 12 χλμ. από το χωριό βρίσκεται η Μονή Εικοσιφοινίσσης στο όρος Παγγαίο.

Ως πρώην έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Κορμίστας, λειτουργεί στο πρώην κτίριο του Δήμου το ληξιαρχείο, το ΚΕΠ και τελούνται διάφορες γραμματειακές εργασίες. Διαθέτει ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο, Αγροτικό Ιατρείο, Πολιτιστικό Σύλλογο «Ηλίας Πάνου», το Λαογραφικό~Ιστορικό Κέντρο Ν. Μπάφρας «Γεώργιος Αντωνιάδης», τον Σύλλογο Γυναικών η «Γαζηλώνα» και τον ποδοσφαιρικό Σύλλογο «Δόξα Ν. Μπάφρας». Την περίοδο 2023-24 αγωνίζεται στην Β΄ Κατηγορία της ΕΠΣ Σερρών.

Η κύρια ασχολία των κατοίκων του χωριού είναι οι αγροτικές καλλιέργειες. Παλαιότερα ήταν η καπνοκαλλιέργεια, αλλά σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται και με άλλες παραγωγές.

Την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής πάρα πολλοί κάτοικοι της συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση, με επικεφαλής τον Καπετάν Θόδωρο ή Μπάρμπα (Θεόδωρο Τσακιρίδη). Την περίοδο του Εμφυλίου, οι κάτοικοί του πολέμησαν στο πλάι του Εθνικού Στρατoύ.