Μπόμπι Κάλντγουελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπόμπι Κάλντγουελ
Όνομα γέννησηςΡόμπερτ Κάλντγουελ (Robert E Caldwell)
EίδοςRock, Hard Rock, Progressive Rock, Psychedelic Rock, Blues
ΙδιότητεςΜουσικός, Συνθέτης, Παραγωγός
Μουσικά όργαναΤύμπανα, Φωνητικά
Παρουσία1969 - σήμερα
ΣυμμετοχέςCaptain Beyond, Armageddon, Johnny Winter, Cactus, The Allman Brothers Band

Ο Μπόμπι Κάλντγουελ (αγγλ. Bobby Caldwell) είναι Αμερικανός ντράμερ και συνθέτης, γνωστός ως μέλος των- Captain Beyond και του προσωπικού σχήματος του Τζόνι Γουίντερ, ενώ έχει συμμετάσχει σε άλμπουμ των Armageddon και The Allman Brothers Band.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κάλντγουελ ξεκίνησε να ασχολείται με την μουσική στην ηλικία των 10 ετών και στα 14 του χρόνια συνεργαζόταν με επαγγελματικά συγκροτήματα όπως οι Noah’s Ark, με τους οποίους κυκλοφόρησε δύο σινγκλ μέσω της "Decca Records".

Στα 19 του έγινε μέλος του σχήματος του Τζόνι Γουίντερ με την ονομασία Johnny Winter And, αντικαθιστώντας τον αρχικό ντράμερ, Randy Z. Εκτός του Γουίντερ, στο συγκρότημα έπαιζε ο κιθαρίστας Ρικ Ντέριντζερ και ο μπασίστας Ράντι Χομπς. Μαζί, κυκλοφόρησαν το ζωντανά ηχογραφημένο "Live Johnny Winter And", ενώ ο Κάλντγουελ έπαιξε και στο "Saints & Sinners" μαζί με τον Έντγκαρ Γουίντερ, τον Ντέριντζερ και τον Νταν Χάρτμαν, το 1974.

Ο Κάλντγουελ συμμετείχε στο "All American Boy" του Ντέριντζερ το 1973, το οποίο περιείχε την μεγάλη επιτυχία "Rock and Roll Hoochie Koo". Παράλληλα, συμμετείχε στις ζωντανές εμφανίσεις των The Allman Brothers Band παίζοντας κρουστά στο ζωντανά ηχογραφημένο "At Fillmore East".

Το 1972, έγινε μέλος των Captain Beyond μαζί με τον κιθαρίστα Λάρι Ράινχαρτ, τον μπασίστα Λι Ντόρμαν και τον τραγουδιστή Ροντ Έβανς. Ο Κάλντγουελ συμμετείχε στο ομώνυμο άλμπουμ του συγκροτήματος και αποχώρησε μετά την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου. Επέστρεψε στο συγκρότημα το 1976, κυκλοφορώντας μαζί τους το "Dawn Explosion".

Το 1975, έγινε μέλος των Armageddon κυκλοφορώντας μαζί τους το ομώνυμο τους άλμπουμ μέσω της "A&M Records". Μετά την διάλυση των Captain Beyond, υπέγραψε συμβόλαιο με την "MCA Records" για ένα προσωπικό άλμπουμ, το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Κατά τις δεκαετίες του '80 και του '90 πραγματοποίησε συνεχείς περιοδείες με το προσωπικό του σχήμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1998 ένωσε και πάλι τις δυνάμεις του με τους Captain Beyond, με τους οποίους περιόδευσε για πέντε χρόνια πριν διαλυθούν και πάλι.

Στην προσωπική του ζωή, ο Κάλντγουελ απέχει από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το κάπνισμα και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Μεταφυσική.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Captain Beyond[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τον Johnny Winter[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες κυκλοφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]