Μπιντάρ Καντινεφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπιντάρ Καντινεφέντι
بیدار قادین
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Περίοδος31 Αυγούστου 1876 – 27 Απριλίου 1909
Γέννηση5 Μαΐου 1858 (1858-05-05)
Καύκασος, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1 Ιανουαρίου 1918 (59 ετών)
Ερενκόϊ, Μικρά Ασία, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΤάφος του Ηγεμόνα Κεμαλεντίν Εφέντι, Κοιμητήριο Γιαχιά Εφέντι, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΑμπντούλ Χαμίτ Β΄
ΕπίγονοιΗγεμόνας Μεχμέτ Αμπντούλ Καντίρ Εφέντι
Ναϊμέ Σουλτάνα
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΙμπραήμ Μπέης Ταλουστάν
ΜητέραΣαχικά Ιφφέτ Λορτκιπανιζντέ
ΘρησκείαΙσλαμισμός
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μπιντάρ Καντινεφέντι (Οθ. Τούρκικα:بیدار قادین) (Τούρκικα: Bidar Kadınefendi, 5 Μαΐου 1858 - 1 Ιανουαρίου 1918) ήταν η τέταρτη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu İkinci Bidar Kadın Efendi Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπιντάρ Καντινεφέντι γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1858 στον Καύκασο, και ήταν κόρη του Ιμπραήμ Μπέη Ταλουστάν και της συζύγου του Σαχικά Ιφφέτ Λορτκιπανιζντέ. Το πραγματικό της όνομα είναι άγνωστο. Ήταν μια ωραία γυναίκα, είχε πράσινα μάτια, καστανά μαλλιά και ήταν ψηλή με λεπτό σώμα. Σε πολύ μικρή ηλικία η Μπιντάρ εγκατέλειψε την πόλη που γεννήθηκε και πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου παραδόθηκε στο δικαστήριο του οθωμανού σουλτάνου. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών παντρεύτηκε το Αμπντούλ Χαμίτ στις 2 Σεπτεμβρίου 1875 στο Παλάτι Γιλντίζ. Πρώτα γέννησε την Ναϊμέ Σουλτάν στις 5 Αυγούστου 1876 και δυο χρόνια αργότερα στις 16 Ιανουαρίου 1878 γέννησε τον Ηγεμόνα Μεχμέτ Αμπντούλ Καντίρ Εφέντι.

Το 1889 με τις εντολή του Αμπντούλ Χαμίτ δέχτηκε την επίσκεψη της Αυτοκράτειρας Αυγούστας Βικτώριας της Γερμανίας στο χαρέμι του παλατιού Γιλντίζ. Η Μπιντάρ δέχτηκε και δεύτερη φορά την επίσκεψη της Αυτοκράτειρας Αυγούστας Βικτώριας. Η Αυτοκράτειρα Αυγούστα Βικτώρια εντυπωσιάστηκε πολύ από τη Μπιντάρ και συνηθίζε να μιλάει γι' αυτήν στην Ευρώπη. Το 1918 η Αυτοκράτειρα Ζίτα της Αυστρίας δέχτηκε κάλεσμα από την Μπιντάρ να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη.

Μετά την εκθρόνιση του Αμπντούλ Χαμίτ, εγκαταστάθηκε σε ένα αρχοντικό που βρίσκεται στο Ερενκόϊ, όπου εζήσε μέχρι τον θανατό της, την 1 Ιανουαρίου 1918 σε ηλικία 59 ετών. Είναι θαμμένη στον τάφο του Ηγεμόνα Κεμαλεντίν Εφέντι στο Κοιμητήριο Γιαχιά Εφέντι στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)