Μπασαράμπ Β΄ της Βλαχίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπασαράμπ Β΄
Βοεβόδας της Βλαχίας
Περίοδος1442-1443
ΠροκάτοχοςΜίρτσεα Β΄
ΔιάδοχοςΒλαντ Β΄ Ντράκουλ
ΟίκοςΟίκος Ντανεστι
ΠατέραςΝταν Β΄
ΘρησκείαΧριστιανός Ορθόδοξος
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Μπασαράμπ Β΄ ήταν ο βοεβόδας του πριγκιπάτου της Βλαχίας (1442-1443), και ο γιος του πρώην διοικητή της Βλαχίας Νταν Β΄. Ο Μπασαράμπ Β΄ κυβέρνησε κατά μια ταραχώδη περίοδο στην Βλαχία, με την βασιλεία του να εμπίπτει μεταξύ αυτές των, πατέρα και γιου του, Βλαντ Ντράκουλ και Μίρτσεα Β΄. Η βασιλεία του ήταν εξαιρετικά μικρή, καθώς αυτήν την περίοδο μόνο οι ισχυρότεροι μπορούσαν να διατηρήσουν τον έλεγχο την περιοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανέλαβε ως κυβερνήτης τον Αύγουστο του 1442, κυβερνώντας μόνο μέχρι το φθινόπωρο του 1443, όταν ο Βλαντ Ντράκουλ τον καθαίρεσε.

Κατά αυτήν την περίοδο, η δύναμη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας γινόταν ισχυρότερη χρόνο με τον χρόνο, καθιστώντας την μια διαρκή απειλή για ανεξαρτησία της Βλαχίας. Ο κάθε κυβερνήτης της Βλαχίας δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο τους Οθωμανούς, αλλά και τις εσωτερικές συγκρούσεις του λαού του. Η πολιτική έπρεπε να είναι κινείται μεταξύ της διατήρησης καλών σχέσεων με το Βασίλειο της Ουγγαρίας, που συχνά ήταν απαραίτητο ως ισχυρός σύμμαχος ενάντια στις επιδρομές των Οθωμανών, καθώς και της διατήρησης ημι-φιλικών σχέσεων με τους Οθωμανούς τους ίδιους.

Το 1442, ο ουγγρικός ήρωας Ιωάννης Ουνυάδης νίκησε τους Οθωμανούς στη μάχη, και τοποθέτησε τον Μπασαράμπ Β΄ στην εξουσία, αναγκάζοντας τον Βλαντ Ντράκουλ και την οικογένειά του να φύγουν. Ωστόσο, το επόμενο έτος ο Βλαντ Ντράκουλ ανέκτησε το θρόνο με οθωμανική υποστήριξη, βαισμένη σε μια νέα συνθήκη που είχε τις προϋποθέσεις να προφέρει τον συνηθισμένο ετήσιο φόρο, καθώς και να στέλνει Βλάχικα αγόρια κάθε χρόνο για να είναι εκπαιδεύονται για υπηρεσία στον οθωμανικό στρατό. Για να αποδείξει την αξιοπιστία του, έστειλε στον Σουλτάνο δύο από τους γιους του, τον Βλαντ Τέπες και τον Ράντου Τσέπες, ως ομήρους. Το μεγαλύτερο από τα δύο αγόρια θα αποτελέσει την έμπνευση για το μυθιστόρημα Δράκουλας του Μπράμ Στόκερ. Ο Μπασαράμπ Β΄ δεν δολοφονήθηκε από τον Βλαντ Ντράκουλ, όταν ο τελευταίος επανήλθε στον θρόνο, ωστόσο θα θαβόταν ζωντανός κατά τη διάρκεια της δεύτερης βασιλείας του Βλαντ Τέπες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπασαράμπ Β΄ της Βλαχίας
Οίκος Ντανεστι
Γεννήθηκε: πριν το 1442 Πέθανε: 1458
Regnal τίτλους
Διαδέχτηκε  τον
Μίρτσεα Β΄
Βοεβόδας της Βλαχίας
1442-1443
Τον διαδέχτηκε ο
Βλαντ Β΄ Ντράκουλ