Μπασέντζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα τυπικό μπασέντζι

Το Μπασέντζι είναι φυλή κυνηγετικού σκύλου. Προέρχεται από την κεντρική Αφρική και έχουν βρεθεί στη Λιβύη ιερογλυφικά που το απεικονίζουν. Οι περισσότεροι σύλλογοι σκυλιών στον αγγλόφωνο κόσμο κατατάσσουν το μπασέντζι στην ομάδα των κυνηγετικών σκυλιών και συγκεκριμένα στην ομάδα των κυνηγόσκυλων. Η Διεθνής Ομοσπονδία Κυνολογίας κατατάσσει τη φυλή στην πέμπτη ομάδα της (σπιτς και πρωτόγονες φυλές).

Το μπασέντζι παράγει έναν ασυνήθιστο ήχο που μοιάζει με τον λαρυγγισμό (αυτός ο ήχος του μπασέντζι ονομάζεται συνήθως μπαρού), λόγω του ασυνήθιστου σχήματος του λάρυγγα του μπασέντζι.[1] Αυτό το χαρακτηριστικό έχει δώσει στο μπασέντζι το παρατσούκλι "το σκυλί που δεν γαβγίζει".[2]

Το όνομα της φυλής προέρχεται από το ονοματικό σύνολο mbwá na basɛ́nzi (μετάφραση: "σκυλιά του χωρικού") της γλώσσας Λινγκάλα του Κονγκό.

Χαρακτηριστικά εμφάνισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μέγεθος του μπασέντζι είναι από μικρό ως μεσαίο. Το ύψος των ενήλικων αρσενικών φτάνει ως τα 43cm και των θηλυκών ως τα 40cm. Τα αρσενικά σε βάρος φτάνουν μέχρι τα 11 κιλά ενώ στις θηλυκές το βάρος κυμαίνεται από τα 9,5 μέχρι τα 10 κιλά.

Έχουν μακριά πλακουτσωτή μύτη, δυνατά πόδια και κοντή φουντωτή ουρά που κοιτά προς το κεφάλι. Το χρώμα τους μπορεί να είναι καφέ-άσπρο, μαύρο-καφέ-άσπρο, μαύρο-άσπρο κι άλλοι συνδυασμοί.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Adapted from the book Why Pandas Do Handstands, 2006, by Augustus Brown.
  2. «BCOA African Stock Project - 1945 Letter from Africa». basenji.org.