Μπάρτον Φινκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπάρτον Φινκ
ΣκηνοθεσίαΤζόελ Κοέν
ΠαραγωγήΉθαν Κοέν
ΣενάριοΤζόελ & Ήθαν Κοέν
ΠρωταγωνιστέςΤζον Τουρτούρο
ΜουσικήΚάρτερ Μπέργουελ
ΦωτογραφίαΡότζερ Ντίκινς
ΜοντάζΤζόελ Κοέν και Ίθαν Κοέν
ΣκηνογραφίαNancy Haigh
ΕνδυματολόγοςRichard Hornung
Εταιρεία παραγωγής20th Century Fox
Universal Pictures
Διανομή20th Century Fox και Netflix
Πρώτη προβολή1991, 10  Οκτωβρίου 1991 (Γερμανία)[1] και 21  Αυγούστου 1991 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)
Κυκλοφορία1991
Διάρκεια117 λεπτά
ΠροέλευσηΗΠΑ
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Μπάρτον Φινκ (πρωτότυπος τίτλος: Barton Fink) είναι αμερικανική ταινία του 1991 σε σκηνοθεσία Τζόελ Κοέν και σε σενάριο του ίδιου και του Ήθαν Κοέν.

Κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο 44ο Φεστιβάλ των Καννών.[2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νέα Υόρκη, 1941. Ο Μπάρτον Φινκ είναι ένας επιτυχημένος θεατρικός συγγραφέας. O ατζέντης του του λέει ότι τον ζητά μία εταιρεία στο Χόλυγουντ. Μετά από ενδοιασμούς δέχεται και πηγαίνει στο Λος Άντζελες, όπου μένει στο ξενοδοχείο Earle.

O Φινκ συναντά τον επικεφαλής της εταιρείας, Τζακ Λίπνικ, ο οποίος είναι ενθουσιώδης μαζί του και του προτείνει να γράψει το σενάριο για μία ταινία πάλης. Πίσω στο ξενοδοχείο, ο Μπάρτον παρατηρεί διάφορα περίεργα πράγματα και το μόνο που του αρέσει είναι μία εικόνα στον τοίχο με μία γυναίκα που κοιτά την θάλασσα. Σε κάποια στιγμή, ακούει φασαρία από το διπλανό δωμάτιο και τηλεφωνεί για να παραπονεθεί. Μετά από λίγο έρχεται στο δωμάτιό του ο Τσάρλι, που μένει δίπλα και του ζητά συγγνώμη. Οι δυο τους μιλάνε και ο Τσάρλι του λέει πως είναι ασφαλιστής.

Όλο αυτόν το καιρό, ο Μπάρτον δεν έχει έμπνευση, οπότε στρέφεται σε έναν έμπειρο συγγραφέα, τον Μπιλ Μέιχιου. Ο Μπιλ είναι αλκοολικός,ανίκανος να συμμετάσχει σε μία συζήτηση και ζει μαζί με την Όντρεϊ, η οποία είναι γραμματέας και ερωμένη του. Μία μέρα ζητά τη βοήθειά της για το σενάριο, εκείνη έρχεται στο δωμάτιό του και κοιμούνται μαζί. Το πρωί, είναι δίπλα του στο κρεβάτι δολοφονημένη και μες στα αίματα. Αμέσως, πηγαίνει στον Τσάρλι, ο οποίος τον υπερασπίζεται. Μετά από λίγο, ο Τσάρλι του λέει ότι θα πάει στη Νέα Υόρκη για λίγες μέρες και του δίνει να κρατήσει ένα κουτί.

Λίγο αργότερα, έρχονται στο ξενοδοχείο δύο αστυνομικοί, οι οποίοι του αποκαλύπτουν πως ο Τσάρλι λέγεται Καρλ Μαντ, είναι δολοφόνος και πως μετά τους φόνους αποκεφαλίζει τα θύματά του. Στη συνέχεια, αποκτά έμπνευση και ολοκληρώνει σε λίγη ώρα το σενάριό του. Μετά από μια νύχτα χορού, ο Μπάρτον γυρίζει στο ξενοδοχείο και βρίσκει τους δύο αστυνομικούς στο δωμάτιο του, οι οποίοι του βάζουν χειροπέδες. Μετά από λίγο, το ξενοδοχείο τυλίγεται στις φλόγες. Ο Τσάρλι εμφανίζεται και σκοτώνει τους δύο αστυνομικούς, ενώ απελευθερώνει τον Μπάρτον. Του λέει πως επισκέφθηκε τους γονείς του και τον θείο του στη Νέα Υόρκη και ο Μπάρτον φεύγει από το ξενοδεοχείο, τηλεφωνεί στους δικούς του χωρίς να πάρει απάντηση.

Στο τέλος, ο Λίπνικ γίνεται στρατηγός και όταν βλέπει τον Μπάρτον, αποδοκιμάζει το σενάριό του και του λέει πως θα παραμείνει στην εταιρεία χωρίς όμως να γίνει ταινία τίποτα από αυτά που θα γράψει. Αμέσως μετά, ο Μπάρτον βρίσκεται σε μια παραλία με το κουτί που το έδωσε ο Τσάρλι και βλέπει μία γυναίκα που είναι ακριβώς όπως αυτή στην εικόνα στον τοίχο του Earle, η οποία ρωτάει για το κουτί. Της λέει ότι δεν ξέρει τι περιέχει ή ποιος το κατέχει. Στη συνέχεια, η γυναίκα παίρνει την πόζα της εικόνας.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Τζον Τουρτούρο Μπάρτον Φινκ
Τζον Γκούντμαν Τσάρλι Μίντοους
Μάικλ Λέρνερ Τζακ Λίπνικ
Τζούντι Ντέιβις Όντρεϊ Τέιλορ
Τζον Μαχόνι Γ. Π. Μέιχιου
Στιβ Μπουσέμι Τσετ
Τόνι Σαλούμπ Μπεν Γκάιζλερ
Τζον Πολίτο Τζον Μπριζ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.zelluloid.de/filme/index.php3?id=2699. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2018.
  2. «Ο Μπάρτον Φινκ των Κοέν». Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2017.