Μουσικό πριόνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το μουσικό πριόνι είναι μουσικό όργανο που αποτελείται από ένα ευλύγιστο πριόνι και παίζεται συνήθως με δοξάρι βιολιού, το οποίο τρίβεται στη μεταλλική του πλάκα, κρατημένη ανάμεσα στα γόνατα του εκτελεστή[1]. Με το αριστερό του χέρι, ο οργανοπαίκτης ρυθμίζει την κάμψη της λάμας του πριονιού και με τον τρόπο αυτό είναι σε θέση να παράγει διαφορετικές νότες με το δοξάρι. Με τη βοήθεια του χεριού ή με μια τρεμάμενη κίνηση του ποδιού επιτυχγάνεται επίσης βιμπράτο. Ο ήχος του μοιάζει με γυναικεία φωνή που μπορεί να πιάσει πολύ ψηλές νότες, όπως μία σοπράνο. Σύμφωνα με την ταξινόμηση Χόρνμποστελ-Σακς ανήκει στα ιδιόφωνα τριβής.

Η ιστορία του ξεκινά περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν χρησιμοποιήθηκε σε παραστάσεις βοντβίλ και από καλλιτέχνες του μιούζικ-χολ[2]. Παίζεται κυρίως στη λαϊκή ρωσική μουσική και σε αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ, απέκτησε όμως δημοφιλία και στην Κίνα. Ετήσια φεστιβάλ για το μουσικό πριόνι έχουν διοργανωθεί στην Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στο Κουανγκτσόου της Κίνας. Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς έγραψε ένα μέρος που προοριζόταν για μουσικό πριόνι στο Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο (1933), το οποίο, όμως, παίζεται συνήθως από βιολί[2]. Χρησιμοποιήθηκε ακόμα από τον κλασικό Γάλλο συνθέτη Ανρί Σωγκέ (Henri Sauguet) στο Plainte (1949) και από τον αβάν-γκαρντ συνθέτη Τζορτζ Κραμπ στο Ancient Voices of Children (1970).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ULRICH, MICHELS (2005). ΑΤΛΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΟΣ 1. ΑΘΗΝΑ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ. σελ. 31. ISBN 960-290-188-8. 
  2. 2,0 2,1 Graham Johnson. "Saw, musical." Grove Music Online. Oxford Music Online. Oxford University Press, 23 Αυγούστου 2016

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Graham Johnson. "Saw, musical." Grove Music Online. Oxford Music Online. Oxford University Press, 23 Αυγούστου 2016

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Musical Saws. (Ιστότοπος εκμάθησης). Ανακτήθηκε στις 23.08.2016.