Μοσχίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μοσχίων
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση400 π.Χ.[1]
Αθήνα
Θάνατος4ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακωμικός συγγραφέας
τραγικός ποιητής

Ο Μοσχίων[2] (3ος αιώνας π.Χ.) ήταν Αθηναίος τραγικός ποιητής. Τίποτα δεν είναι γνωστό για τη ζωή του, ενώ πιθανότατα έζησε στο δεύτερο μισό του 3ου αιώνα π.Χ.[3] Τρεις τίτλοι και μερικά αποσπάσματα των έργων του σώζονται από τον Στοβαίο.

Έγραψε την τραγωδία «Τήλεφος» και δύο ιστορικά έργα: την τραγωδία «Θεμιστοκλῆς», από την οποία έχει σωθεί ένα σπάραγμα τριών γραμμών, και την ονομαζόμενη «Φεραῖοι» που ασχολούνταν με το θάνατο του Αλέξανδρου, του σκληρού τυράννου των Φερών.[4] Επίσης, σώζονται 33 γραμμές μιας ομιλίας από ένα ανώνυμο έργο που ασχολείται με την ιστορία της ανθρώπινης προόδου. Σε αυτό το κομμάτι, δηλώνει ότι οι άνθρωποι ζούσαν αρχικά σαν ζώα, χωρίς σπίτια ή τεχνολογία και χωρίς νόμους. Με την πάροδο του χρόνου εισήχθη η γεωργία, το μαγείρεμα, το κρασί, τα σπίτια και οι πόλεις, ο πολιτισμός γεννήθηκε και οι άνθρωποι άρχιζαν να θάβουν τους νεκρούς τους έτσι ώστε να μην καταλήγουν στον κανιβαλισμό αυτών.[5] Αποτελεί αληθοφανής υπόθεση η θέση ορισμένων φιλόλογων που αποδίδουν αυτό το απόσπασμα στην τραγωδία «Φεραῖοι».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (πολλαπλές γλώσσες) Virtual International Authority File. OCLC. Dublin. 22528172. Ανακτήθηκε στις 25  Μαΐου 2018.
  2. «Μοσχίων - Ανθολογία Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας». greek-language.gr. 
  3. Moschion entry in Brill's New Pauly Online
  4. P. E. Easterling, Bernard Knox, (1989), Greek Literature, page 92. Cambridge University Press
  5. Theories of Progress, in Sue Blundell, (1986), The Origins of Civilization in Greek & Roman Thought, page 187. Routledge. Translations of the fragment in W. K. C. Guthrie, The Sophists, p. 82, and in W.B. Tyrrell and F.S. Brown, Athenian Myths and Institutions, p. 81