Μιθριδάτης Γ΄ της Παρθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιθριδάτης Γ΄ της Παρθίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος80 π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλιάς (87 π.Χ.–80 π.Χ.)
Οικογένεια
ΓονείςΜιθραδάτης Β΄ της Παρθίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αρσακιδών της Παρθίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μιθριδάτης Γ΄, Mithridates III, παρθικά: Mihrdāt, ήταν βασιλιάς της Παρθικής αυτοκρατορίας από το 87 έως το 80 π.Χ. Η ύπαρξή του αμφισβητείται σε επιστημονική βάση.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έτος γέννησης του Μιθριδάτη Γ΄ δεν προσδιορίζεται από τους αρχαίους ιστορικούς, αλλά τα νομισματοκοπεία του τον απεικονίζουν ως μεσήλικα. [1] Πιθανότατα ήταν γιος του Μιθριδάτη Β΄. [1] Τον Ιούλιο/Αύγουστο του 87 π.Χ. ο Μιθριδάτης Γ΄ σφετερίστηκε τον Παρθικό θρόνο από τον Ορόντη Α΄. [2] Περίπου την ίδια περίοδο, ο ηγεμόνας των Σελευκιδών Δημήτριος Γ΄ Εύκαιρος πολιόρκησε τον αδελφό του Φίλιππο Α΄ Φιλάδελφο στη Βέροια της Συρίας. [1] Ο κυβερνήτης της πόλης, ωστόσο, κάλεσε τον Αζίζ, έναν Άραβα φύλαρχο και τον Πάρθιο κυβερνήτη Μιθριδάτη Σινάκη για βοήθεια. Με τη βοήθειά τους, ο Δημήτριος Γ΄ ηττήθηκε και πιάστηκε όμηρος τού Μιθριδάτη Γ΄, ο οποίος τον αντιμετώπισε με «τιμή» μέχρι, που απεβίωσε από ασθένεια. [2] [1] Τον Αύγουστο/Σεπτέμβριο του 80 π.Χ., ο Μιθριδάτης Γ΄ εκθρονίστηκε στη Βαβυλώνα και λίγο αργότερα εκδιώχθηκε από τα Σούσα από τον Όροδη Α΄, μέχρι που απεβίωσε τον επόμενο χρόνο. [3] Ωστόσο άλλοι μελετητές δεν υποστηρίζουν την ύπαρξη του Μιθριδάτη Γ΄, που άρχιζε τη δεκαετία του '80 π.Χ. [4] Σύμφωνα με τον Ραχίμ M. Σαγυεγκάν (2011), η ύπαρξη αντιπάλων βασιλέων κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Oρόντη Α΄ «βρίσκεται κυρίως με νομισματικά στοιχεία, μπορεί να βρει ελάχιστη τεκμηρίωση στις λογοτεχνικές και ιστορικές πηγές και μπορεί να αντικρουστεί από μία αποκλίνουσα ερμηνεία της νομισματοκοπίας της περιόδου. " [5] Ο Σαγυεγκάν συμπεραίνει ότι ο Γοτάρζης Α΄ βασίλευσε μέχρι το τέλος του το π. 80 π.Χ., και τον διαδέχθηκε ο Ορόντης Α΄ [6].

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Assar, G.R.F. (2021). «The Gold Variety of a Silver Drachm of Mithradates III of Parthia (87-80 BC)». Στο: Faghfoury, Mostafa. Ancient Iranian Numismatics: In Memory of David Sellwood. Brill. σελίδες 63–112. ISBN 978-1-949743-16-6.