Μεχμέτ Σεϊφεντίν Εφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηγεμόνας Μεχμέτ Σεϊφεντίν
محمد سيف الدين أفندي
Γέννηση21 Σεπτεμβρίου 1874
Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος19 Οκτωβρίου 1927 (53 ετών)
Νίκαια, Γαλλία
Τόπος ταφήςΣουλεϊμανιγιέ Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
ΣύζυγοςΝεσιφελέκ Χανίμ
Νερβαλιτέρ Χανίμ
ΕπίγονοιΜεχμέτ Αμπντούλ Αζίζ Εφέντι
Μαχμούτ Σεβκέτ Εφέντι
Αχμέτ Τεβχίτ Οσμάνογλου
Φατμά Γκεβχερί Οσμάνογλου
Πλήρες όνομα
   Μεχμέτ Σεϊφεντίν μπιν Αμπντούλ Αζίζ
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΑμπντούλ Αζίζ
ΜητέραΓκεβχερί Καντινεφέντι
ΘρησκείαΙσλάμ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ηγεμόνας Μεχμέτ Σεϊφεντίν Εφέντι (Οθ. τούρκικα:محمد سيف الدين أفندي) (Τούρκικα: Şehzade Mehmed Seyfeddin Efendi, 21 Σεπτεμβρίου 1874 - 19 Οκτωβρίου 1927) ήταν γιος του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μεχμέτ Σεϊφεντίν γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1874 στο Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, και ήταν γιος του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ και της πέμπτης συζύγου του Γκεβχερί Καντινεφέντι.

Έμεινε ορφανός σε νεαρή ηλικία και μαζί με την αδελφή του ανατράφηκε από τον Αμπντούλ Χαμίτ Β΄. Εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό και ανέβηκε στο βαθμό του Ναυάρχου. Ήταν καπετάνιος στο πλοίο Şirket-i Hayriyye στον Βόσπορο.

Ενδιαφερόταν πολύ για την τουρκική μουσική, σύνθεση ύμνων και την ποίηση, και έπαιζε τύμπανο. Στην οθωμανική δυναστεία ήταν ο μοναδικός πρίγκιπας που ασχολήθηκε με τη μουσική σε επαγγελματικό επίπεδο. Εγκαταστάθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας, όταν έφυγε από την Τουρκία.

Ο Μεχμέτ Σεϊφεντίν παντρεύτηκε δύο φορές:

Πέθανε από εντερική δυσφορία στις 19 Οκτωβρίου 1927 στη Νίκαια της Γαλλίας σε ηλικία 53 ετών. Είναι θαμμένος στο Σουλεϊμανιγιέ Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)