Μεμβράνη του Ντεσεμέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η μεμβράνη του Ντεσεμέτμεμβράνη Ντεσεμέτ) είναι η μεμβράνη βάσης που βρίσκεται ανάμεσα στο στρώμα του κερατοειδούς και το ενδοθήλιο του κερατοειδούς χιτώνα. Αποτελείται από διαφορετικά είδη κολλαγόνου (τύπου IV και VIII) [1] από ότι το στρώμα. Το ενδοθηλιακό στρώμα βρίσκεται στο οπίσθιο μέρος του κερατοειδούς χιτώνα. Η μεμβράνη του Ντεσεμέτ, ως μεμβράνη βάσης για το ενδοθηλιακό στρώμα, αποκρύπτεται από τη μονή στρώση φολιδωτών επιθηλιακών κυττάρων που συνθέτουν το ενδοθηλιακό στρώμα του κερατοειδούς χιτώνα.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πάχος του κυμαίνεται από 3 μm κατά τη γέννηση έως 8-10 μm στους ενήλικες.[2]

Το ενδοθήλιο του κερατοειδούς είναι μία μονή στρώση φολιδωτών κυττάρων, που καλύπτουν την επιφάνεια του κερατοειδούς που βλέπει στον πρόσθιο θάλαμο.

Ιατρική σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συσσώρευση χαλκού στη μεμβράνη Ντεσεμέτ του κερατοειδούς.

Η σημαντική βλάβη στη μεμβράνη μπορεί να απαιτήσει μεταμόσχευση κερατοειδούς. Η βλάβη που προκαλείται από την κληρονομική κατάσταση, γνωστή ως δυστροφία του Φουχς (qv), - όπου η μεμβράνη του Ντεσεμέτ επιδεινώνεται σταδιακά και ο κερατοειδής χιτώνας πυκνώνει και θολώνει, επειδή η ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών/υγρών μεταξύ του κερατοειδούς και του υπολοίπου του ματιού διακόπτεται - μπορεί να αντιστραφεί με χειρουργική επέμβαση. Ο χειρουργός μπορεί να απομακρύνει την κατεστραμμένη μεμβράνη του Ντεσεμέτ και να εισάγει/μεταμοσχεύσει μια νέα μεμβράνη, που συλλέγεται από το μάτι ενός δότη.[3] Στην πορεία, τα περισσότερα από τα φολιδωτά κύτταρα της μεμβράνης του δότη επιβιώνουν, ώστε δραματικά και εμφατικά να αντιστρέψουν την επιδείνωση του κερατοειδούς.

Η μεμβράνη του Ντεσεμέτ είναι επίσης ένα μέρος συσσώρευσης χαλκού σε ασθενείς με νόσο του Γουίλσον ή άλλες ασθένειες του ήπατος, με αποτέλεσμα το σχηματισμό δακτυλίων Κάισερ-Φλέισερ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι επίσης γνωστή ως οπίσθιο περιοριστικό ελαστικό στρώμα, οπίσθιο ελαστικό στρώμα και μεμβράνη του Ντεμούρ. Ονομάστηκε από τον Γάλλο ιατρό Ζαν Ντεσεμέτ (1732-1810).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Tissue Distribution of Type VIII Collagen in Human Adult and Fetal Eyes» (PDF). Investigative Ophthalmology and Visual Science. 1 Αυγούστου 1991. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2014. 
  2. Johnson DH, Bourne WM, Campbell RJ: The ultrastructure of Descemet's membrane. I. Changes with age in normal cornea. Arch Ophthalmol 100:1942, 1982
  3. «Descemet's membrane endothelial keratoplasty versus Descemet's stripping automated endothelial keratoplasty for corneal endothelial failure». Cochrane Database Syst Rev (3): CD012097. 2016. doi:10.1002/14651858.CD012097. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]