Μαρκία Οτασιλία Σεβήρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μαρκία Οτασίλια Σεβήρα
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασύζυγος ηγεμόνα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦίλιππος ο Άραβας
ΤέκναΜάρκος Ιούλιος Φίλιππος Σεβήρος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαία Αυτοκράτειρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρκία Οτασιλία Σεβήρα, λατιν. Marcia Otacilia Severa (άκμασε 244-249) ήταν Αυτοκράτειρα ως σύζυγος του Φιλίππου του Άραβα Αυτοκράτορα των Ρωμαίων (244-249). Ήταν μέλος της αρχαίας Οτακιλίας γενεάς, από την τάξη των υπάτων και των συγκλητικών.

Η Οτασιλία Σεβήρα, σύζυγος τού Φιλίππου του Άραβος σε προτομή του 244-249 από μάρμαρο του Λουνέσε. Βρέθηκε στη Βία ντέι Φόρι Ιμπεριάλι το 1933. Μουσεία του Καπιτωλίου, Σεντράλε Μοντεμαρτίνι.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη τού Οτακιλίου Σεβήρου ή Σεβηριανού, που υπηρέτησε ως Ρωμαίος κυβερνήτης της Μακεδονίας και της Μοισίας, ενώ η μητέρα της ήταν μέλος της Μαρκίας γενεάς ή σχετιζόταν με το γένος αυτό. Σύμφωνα με πηγές, ο αδελφός της Σεβηριανός υπηρέτησε ως Ρωμαίος κυβερνήτης της Κάτω Μοισίας το διάστημα 246-247.

Το 234 παντρεύτηκε τον Φίλιππο, που την εποχή αυτή μάλλον υπηρετούσε στην Πραιτωριανή Φρουρά υπό τον Αυτοκράτορα Αλέξανδρο Σεβήρο και απέκτησε τον Φίλιππο Β΄ το 238.

Τον Φεβρουάριο του 244 ο Αυτοκράτορας Γορδιανός Γ΄ απεβίωσε στη Μεσοποταμία· στις πηγές υπάρχει υποψία, ότι φονεύτηκε και υπάρχει μία πιθανότητα η Σεβήρα να εμπλεκόταν στη συνωμοσία. Ο άνδρας της Φίλιππος έγινε ο νέος Αυτοκράτορας και έδωσε στον προκάτοχό του μία κανονική κηδεία· η τέφρα του επέστρεψε στη Ρώμη για ταφή.

Αργυρός αντωνινιανός του 247 με την Ο. Σεβήρα επάνω σε ημισέληνο στη μία όψη και στην άλλη την Ομόνοια να κρατά φιάλη σπονδών (patera) επάνω από βωμό και στο άλλο χέρι ζεύγος κεράτων αφθονίας. Επιγραφές: Μ. OTACIL. SEVERA AVG. / CONCORDIA AVGG.

Ο Φίλιππος έδωσε στη Σεβήρα την τιμητική προσφώνηση της Αυγούστας και έκανε τον γιο του διάδοχο της πορφύρας. Η Σεβήρα και ο Φίλιππος γενικά θεωρούνται το πρώτο χριστιανικό αυτοκρατορικό ζεύγος, διότι κατά τη βασιλεία τους οι εκτελέσεις των Χριστιανών έπαψαν και το ζεύγος έγινε ανεκτικό προς τον Χριστιανισμό, ωστόσο οι πεποιθήσεις τους δεν έχουν αποδειχθεί. Για παράδειγμα, με την παρέμβασή της ο Άγ. Βαβύλας επίσκοπος της Αντιόχειας σώθηκε από την εκτέλεση.

Το 249 τα στρατεύματα του Δούναβη ανακήρυξαν τον Δέκιο ως Αύγουστο. Στη μάχη κοντά στη Βερόνα ο Φίλιππος σκοτώθηκε και ο Δέκιος έγινε μόνος Αυτοκράτορας. Η Σεβήρα ήταν στη Ρώμη την εποχή αυτή και όταν τα νέα του άνδρα της έφθασαν, η Πραιτωριανή Φρουρά σκότωσε τον γιο της, ενώ ήταν ακόμη στην αγκαλιά της. Η Σεβήρα έζησε αργότερα στην αφάνεια.

Στα Ερυθρά γραπτά της Μάλτας V.118, που βρίσκονται στο Μουσείο της Βαλλέττα, αναφέρεται, ότι απέπλευσε για τον γενέθλιο τόπο του Φιλίππου, την Αλίγυα Σαμσάν.

Η Ο. Σεβήρα σε νόμισμα της Αντιόχειας. Στην άλλη όψη αετός με στεφάνι στο ράμφος του. Επιγραφή: ΜΑΡ. ΩΤΑΚΙΛΙ. CEOYHΡΑΝ CΕΒ. / ΔΗΜΑΡΧ[IKHC] ΕΞΟΥCIAC ΥΠΑΤΟ[C] Γ΄ - ΑΝΤΙΟΧ[Ε]ΙΑ Senatus Consulto

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Φίλιππο τον Άραβα Αυτοκράτορα των Ρωμαίων και είχε τέκνα:

  • Μάρκος Ιούλιος Φίλιππος Σεβήρος ή Φίλιππος Β΄ 238-249, συναυτοκράτορας (247-249).
  • Ιουλία Σεβήρα ή Σεβερίνα, για την οποία έχουμε νομισματικές αποδείξεις, αν και δεν αναφέρεται σε γραπτές πηγές.
  • Κουίντος Φίλιππος Σεβήρος γενν. 247.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Otacilia Severa". Antoninianus Presentation. Et Tu Antiquities. 24 February 2010.
  • Sermarini, Joseph T. (15 February 2006). "Otacilia Severa". NumisWiki, The Collaborative Numismatics Project. Forum Ancient Coins.
  • Otacilia Severa". Forum Ancient Coins. Forum Ancient Coins.