Μαραμά Βαϊρουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαραμά Βαϊρουά
Προσωπικές πληροφορίες
Ημερ. γέννησης12 Μαΐου 1980 (1980-05-12) (43 ετών)
Τόπος γέννησηςΠαπεέτε, Ταϊτή
Ύψος1,72 μ.
ΘέσηΕπιθετικός
Πληροφορίες συλλόγου
ΟμάδαΑΣ Πιραέ
Νούμερο φανέλας19
Ομάδες νέων
1996-1997ΑΣ Πιραέ
1997-1998ΦΚ Ναντ
Επαγγελματική καριέρα*
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1998-2004ΦΚ Ναντ111(28)
2004-2007ΟΖΚ Νις99(19)
2007-2010ΦΚ Λοριάν86(19)
2010-ΑΣ Νανσί-Λωρραίνη25(5)
2011-2012Μονακό12(2)
2012-2013Πανθρακικός26(3)
2013-ΑΣ Πιραέ
Εθνική ομάδα
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
2001-2002Γαλλία U216(2)
2013Ταϊτή3(0)
* Οι συμμετοχές και τα γκολ στις προηγούμενες ομάδες υπολογίζονται μόνο για τα εγχώρια πρωταθλήματα.
† Συμμετοχές (Γκολ).

Ο Μαραμά Βαϊρουά, γεννημένος στις 12 Μαΐου 1980 στο Παπεέτε (Ταϊτή), είναι Γάλλος ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίζεται στην θέση του επιθετικού στην ομάδα ΑΣ Πιραέ της Ταϊτής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαραμά είναι ξάδερφος του Πασκάλ Βαϊρουά, παλαιού Γάλλου διεθνούς ποδοσφαιριστή. Ο πατέρας του, Μπερνάρ Βαϊρουά, είναι προπονητής της Τεμαναβά, ομάδας της νήσου της Μοορεά (αδελφή νήσος της Ταϊτής) με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Πολυνησίας το 2006, παίρνοντας έτσι την πρόκριση για το Τσάμπιονς Λιγκ Ωκεανίας του 2007, το αντίστοιχο του ευρωπαϊκού Τσάμπιονς Λιγκ για τις ομάδες της Ωκεανίας. Ο παππούς του Μαραμά Βαϊρουά υπήρξε πρόεδρος της ΑΣ Σεντράλ Σπορ.

Επαγγελματική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΦΚ Ναντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το ξεκίνημά του από την γενέτειρά του, την Ταϊτή, θα ενσωματωθεί στις Ακαδημίες της ΦΚ Ναντ. Το αγωνιστικό του στυλ « à la nantaise » σύντομα εκτιμήθηκε από τους διοικούντες τον σύλλογο. Τελικά, είναι στις 14 Απριλίου 1999 που ο παίκτης θα δώσει τον πρώτο του αγώνα με την επαγγελματική ομάδα της Ναντ.

Θα πραγματοποιήσει ταυτόχρονα την ίδια περίοδο το ντεμπούτο του στην Εθνική Γαλλίας U-21, προπονητής της οποίας ήταν εκείνη την περίοδο ο Ρεϊμόν Ντομενέκ.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 13 Μαΐου 2000, θα είναι αυτός που θα σώσει την ομάδα της Ναντ από τον υποβιβασμό, καθώς στον αγώνα της απέναντι στην Χάβρη, θα πετύχει το νικητήριο τέρμα των Canaris.

Σύντομα αποκτά το παρατσούκλι "Tahitigoal" από τους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι τον εκτιμούν ως παίκτη αλλά και ως άνθρωπο.

Στις 12 Μαΐου 2001, πετυχαίνει το μοναδικό τέρμα στην αναμέτρηση της ομάδας του με την Σαιντ-Ετιέν, χαρίζοντας έτσι στην Ναντ τον τίτλο του πρωταθλητή Γαλλίας, αφού προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει, σε ατομικό επίπεδο, μια άκρως ικανοποιητική σεζόν αγωνιζόμενος στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

Αλλά αυτό που εκτιμήθηκε περισσότερο στην Ζονελιέρ και στο Μποζουάρ, εκτός από τα τέρματά του, τα οποία έχει την συνήθεια να πανηγυρίζει με δύο κτυπήματα του κουπιού με το ένα γόνατο να βρίσκεται στο χόρτο, είναι η ομαδικότητα στον τρόπο παιχνιδιού του, κι αυτή με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

ΟΖΚ Νις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ΟΖΚ Νις, πραγματοποιεί δύο εξαιρετικές πρώτες σεζόν σημειώνοντας 10 τέρματα την σεζόν 2004-2005, και 5 την σεζόν 2005-2006, αγωνιζόμενος ως "δεκάρι" στον χώρο του κέντρου, ύστερα από πρωτοβουλία του Κορσικανού προπονητή του συλλόγου, Φρεντερίκ Αντονετί. Η τελευταία του σεζόν με την ερυθρόμαυρη φανέλα, αποδείχτηκε πιο δύσκολη, καθώς οι εντάσεις με τον προπονητή της ομάδας ήταν συχνό φαινόμενο, ενώ και η απόδοση στο γήπεδο του ίδιου του ποδοσφαιριστή ήταν ελαφρώς χειρότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες σεζόν. Πάραυτα, τα 4 γκολ του σε 32 αγώνες, εκ των οποίων ένα καθοριστικής σημασίας στη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού στο τέλος του πρωταθλήματος, με αντίπαλο την Παρί Σεν Ζερμέν, βοήθησαν τελικά την ΟΖΚ Νις να παραμείνει στην κατηγορία.

ΦΚ Λοριάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαραμά Βαϊρουά ξεκίνησε με φρενήρη ρυθμό την σεζόν 2007-2008 με την ομάδα της ΦΚ Λοριάν, σημειώνοντας από δύο γκολ στους αγώνες με την Παρί Σεν Ζερμέν και την Ολιμπίκ Λυών.
Τον Μάρτιο του 2008, θα πετύχει τέρμα σε βάρος της παλιάς του ομάδας, ΟΖΚ Νις, το οποίο όμως δεν θα πανηγυρίσει από σεβασμό προς αυτή και προς το γεγονός πως πλέον αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της και ιδιαίτερα αγαπητό παίκτη στους οπαδούς της.

ΑΣ Νανσί-Λωρραίνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Μαΐου 2010, ο Μαραμά Βαϊρουά επιβεβαίωσε πως είχε φτάσει σε συμφωνία για την υπογραφή τριετούς συμβολαίου με την ΑΣ Νανσί-Λωρραίνη. Το συμβόλαιό του με την ΦΚ Λοριάν έληγε στο τέλος της ίδιας σεζόν.[1] Στις 15 Μαΐου, κι ενώ δίνει τον τελευταίο του αγώνα με τους Merlus, αποβάλλεται στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας του αγώνα.

ΑΣ Μονακό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χωρίς να καταφέρει να επιβληθεί στην Νανσί, ο Μαραμά Βαϊρουά εγκατέλειψε την Λωρραίνη με προορισμό την ΑΣ Μονακό, όπου υπογράφει ως δανεικός με δυνατότητα αγοράς στις 10 Αυγούστου 2011.[2]

Στον πρώτο του αγώνα με τα χρώματα της νέας του ομάδας, στη Λιγκ 2, θα στείλει την μπάλα δύο φορές στο δοκάρι, χωρίς όμως να καταφέρει να αποφύγει μια νέα ισοπαλία της ομάδας του, αυτή την φορά απέναντι στην Αμιάν.

Στις 5 Νοεμβρίου 2011, κι ενώ η ομάδα του βρίσκεται πίσω στο σκορ με 1-2, πέντε λεπτά πριν από την ολοκλήρωση της αναμέτρησης, ο Μαραμά Βαίρουά θα πετύχει με εντυπωσιακό τρόπο το γκολ της ισοφάρισης στο 86ο λεπτό του αγώνα ! Συγκεκριμένα, μετά από μια σέντρα ενός συμπαίκτη του, θα σταματήσει την μπάλα στον αέρα και με πλάτη στο τέρμα, από το ύψος της μεγάλης περιοχής, θα πιάσει το σουτ στην κίνηση που θα καταλήξει στην γωνία της εστίας του, αδύναμου να αντιδράσει, τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων. Αυτό το μοναδικής ομορφιάς τέρμα θα δώσει την δυνατότητα στην ομάδα του να πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας μετά από μια σειρά κακών αποτελεσμάτων.

Αυτό το γκολ θα είναι το μοναδικό αξιοσημείωτο σε αυτή την μέτρια σεζόν του παίκτη από την Ταϊτή, στη διάρκεια της οποίας θα "εξαφανιστεί" από το ρόστερ του συλλόγου μετά την χειμερινή μεταγραφική περίοδο και την άφιξη μιας νέας διοίκησης, καθώς και ενός νέου μεγαλομετόχου. Όντας αχρησιμοποίητος στην ομάδα, ο Βαϊρουά θα επιστρέψει στην Νανσί με το τέλος της σεζόν.

Α.Π.Σ. Πανθρακικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 31 Αυγούστου 2012, υπογράφει συμβόλαιο μονοετούς διάρκειας με την ομάδα του Πανθρακικού, η οποία μόλις είχε προβιβαστεί στην Σούπερ Λίγκα.[3] Με τον Πανθρακικό πέτυχε τον στόχο της παραμονής της ομάδας στην Σούπερ Λίγκα πετυχαίνοντας 3 γκολ σε 26 εμφανίσεις ενω με την ομάδα της Κομοτηνής έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος όπου αποκλείστηκε απο τον πρωταθλητή Ολυμπιακό

Εθνική Ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δέκα χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση του ταϊτιανού ποδοσφαίρου, ο Μαραμά Βαϊρουά κατάφερε να κληθεί στην Εθνική Γαλλίας U-21, με την οποία αγωνίστηκε συνολικά έξι φορές (πέτυχε δύο γκολ), ενώ είχε γεννηθεί στην Ταϊτή, από Ταϊτινούς γονείς και προγόνους. Αυτή η κλήση του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Γαλλίας κατέστη δυνατή, έπειτα από μια συμφωνία μεταξύ της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και της Ταϊτινής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, καθώς οι Ταϊτινοί, ως υπερπόντια κτήση της Γαλλίας και πρώην αποικία της, έχουν εκ γεννετείς γαλλικό διαβατήριο. Σε αντίστοιχη περίπτωση, αν και έχουν κοινό διαβατήριο, ποτέ ένας πάικτης από την Σκωτία, την Ουαλία ή την Βόρειο Ιρλανδία δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί με την Εθνική Αγγλίας, χωρίς να έχει την οποιαδήποτε σχέση με την συγκεκριμένη χώρα.

Ατομικές Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανακηρύχθηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς στη ζώνη της Ωκεανίας από την Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ωκεανίας για το 2005 [1].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Vahirua, trois ans à Nancy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2012. 
  2. «Marama Vahirua est Monégasque !». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2012. 
  3. Vahirua signe en Grèce