Μίντγκαρντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ως Μίνγκαρντ, επίσης, Μιδγάρδη[1][2] (από το Miðgarðr -προφορά: Μίδγαρδρ- στα αρχαία σκανδιναβικά, Midgård στα δανέζικα και σουηδικά ή Middangeard στα αρχαία αγγλικά) στη σκανδιναβική μυθολογία είναι η ονομασία για τον κόσμο των ανθρώπων. Στην κυριολεξία σημαίνει μέση περίφραξη. Στα Μεσαιωνικά Αγγλικά η ονομασία έγινε Middel-erde και από κει προήλθε το σύγχρονο όνομα Μέση Γη ή Middle-earth.

Το Μίντγκαρντ είναι το βασίλειο των ανθρώπων στη Σκανδιναβική μυθολογία. Απεικονίζεται τοποθετημένη κάπου στη μέση του Ύγκντρασιλ και περιβάλλεται από έναν υδάτινο κόσμο ή ωκεανό που είναι αδιαπέραστος. Ο ωκεανός κατοικείται από το γιγάντιο θαλάσσιο ερπετό Γιορμουνγκάντ που είναι τόσο μεγάλο που περικυκλώνει ολόκληρο τον κόσμο δαγκώνοντας την ουρά του (ουροβόρο). Το αρχικό όνομα αυτού που οι σημερινοί ερευνητές ονομάζουν Μίντγκαρντήταν Μαννχέιμ (Mannheim/το σπίτι των ανθρώπων) αλλά η αρχική έρευνα μπέρδεψε το Μαννχέιμ με το πιο εξέχον κτήριο του, το Μίντγκαρντ, που αρχικά ήταν το όνομα ενός κάστρου στη μέση του Μαννχέιμ.

Απεικονίζεται ως ενδιάμεσος κόσμος μεταξύ του κόσμου των θεών στον ουρανό (Άσγκαρντ) και της κόλασης (Χελχέιμ ή Νίφελχέιμ). Θεωρείται πως δημιουργήθηκε από τη σάρκα και το αίμα του παγωμένου γίγαντα Υμίρ. Η σάρκα του δημιούργησε τη γη και το αίμα του τους ωκεανούς. Συνδέεται με την Ασγάρδη με τη Γέφυρα Μπιφρόστ η οποία φυλάσσεται από τον θεό Χέιμνταλ.

Σύμφωνα με το θρύλο, όπως καταγράφεται στα ισλανδικά έπη (Έντα), το Μίντγκαρντ θα καταστραφεί στο Ράγκναροκ, τη μάχη που θα σημάνει το τέλος του κόσμου. Ο Γιορμουνγκάντ θα βγει από τον ωκεανό και θα δηλητηριάσει τη γη και τη θάλασσα με το δηλητήριο του προκαλώντας την ανύψωση της θάλασσας που θα σκεπάσει στη γη. Η τελική μάχη θα δοθεί στην κοιλάδα του Βίγκροντ, κατά την οποία το Μίντγκαρντ και σχεδόν όλη η ζωή πάνω του θα καταστραφεί, ενώ η γη θα βυθιστεί στη θάλασσα.

Το όνομα Μίντγκαρντ έγινε ευρύτερα γνωστό με τη μορφή Μέση γη (Middle-earth) από τον Τόλκιν, που τη χρησιμοποίησε έντονα στις μυθοπλασίες του. Αν και στα βιβλία του Τόλκιν η Μέση γη δεν έχει καμία σχέση με τον Σκανδιναβικό κόσμο.

Το όνομα middangeard συναντάται στο αγγλοσαξωνικό επικό ποίημα Μπέογουλφ (Beowulf), και είναι η ίδια λέξη με το Μίντγκαρντ της αρχαίας σκανδιναβικής γλώσσας. Αντίστοιχη σημασία έχει και ο ελληνικός όρος Οικουμένη, ως αναφορά στον γνωστό και κατοικήσιμο κόσμο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]