Μέλφι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Συντεταγμένες: 40°59′54″N 15°39′11″E / 40.9983°N 15.6531°E / 40.9983; 15.6531

Μέλφι
Comune
Εικόνα
Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα    Ιταλία
Περιφέρεια   Μπαζιλικάτα
Επαρχία   Ποτέντσα
Περιοχή
Υψόμετρο   530 μ.
Έκταση   210 χλμ²
Πληθυσμός   17.765 (31/07/2015)
Άλλες πληροφορίες
Ταχυδρομικός  
κώδικας
  
 85025
Ζώνη ώρας   UTC+1
Τοποθεσία
Μέλφι is located in Ιταλία
Μέλφι
Μέλφι
Χάρτης
Θέση του δήμου στην επαρχία της Ποτέντσα
Επίσημος ιστότοπος

Η Μέλφι (ιταλικά: Melfi) είναι πόλη που βρίσκεται στον νότο της Ιταλίας, στην περιοχή της Μπαζιλικάτα (Basilicata) κοντά στη Νάπολη. Ο πληθυσμός της είναι περί τους 20.000 κατοίκους. Η ορεινή αυτή πόλη, πάνω στο όρος Βούλτουρε (monte Vulture), βρίσκεται σε απόσταση είκοσι χιλιομέτρων από την θάλασσα και σε υψόμετρο 700 μέτρων από την επιφάνειά της.

Είναι μια πόλη αρχαία, η οποία μπήκε στην ιστορία από τους Νορμανδούς και πιο συγκεκριμένα από τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο B'. Αυτός έχτισε τείχος γύρω από την πόλη -το οποίο είναι και το πιο σημαντικό μνημείο της πόλης- και την κατέστησε σημαντικό κέντρο του Ιταλικού Νότου κατά τον 13ο με 14ο αιώνα. Αλλά μνημεία είναι ο καθεδρικός ναός της πόλης στον οποία βρίσκονται τα οστά του Αγίου Αλεξάνδρου. Στο πάρκο της πόλης βρίσκεται ένα άγαλμα του προέδρου της Δημοκρατίας Φραντσέσκο Σαβέριο Νίττι.

Πολύ γνωστή είναι και η "σαρκοφάγος του Μέλφι", μικρασιατικής παραγωγής, η οποια εκτίθεται ιστορικό μουσείο του Μέλφι, το οποίο στεγάζεται στο κάστρο του Φρειδερίκου Β'. Η επιφάνειά της διαιρείται σε διάχωρα, που έχουν τη μορφή μικρού ναΐσκου, δεν έχουμε μία συνεχή παράσταση. Η σαρκοφάγος χρονολογήθηκε την εποχή του Μάρκου Αυρηλίου (161-180) με βάση την κεφαλή της κεκλιμένης μορφής του καλύμματος.

Σήμερα στην πόλη βρίσκεται εργοστάσιο της Φίατ, αλλά η πλειονότητα του πληθυσμού ασχολείται με την αγροτική παραγωγή. Οι Μελφιτάνοι είναι υπερήφανοι για τα κάστανα, το ελαιόλαδο και το κρασί της πόλης που ονομάζεται αλιάνικο (aglianico). Η ομάδα ποδοσφαίρου παίζει στην τρίτη ιταλική κατηγορία (serie C). Τα χρώματα της πόλης είναι το Κίτρινο και το Πράσινο.