Μάχη του Μπολιμόβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη του Μπολιμόβ
Ανατολικό Μέτωπο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου
Το Ανατολικό Μέτωπο (1915)
Χρονολογία31 Ιανουαρίου 1915
ΤόποςΜπολιμόβ (Πολωνία)
ΈκβασηΑσαφές
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
Άγνωστες
Άγνωστες
Απολογισμός
20.000
40.000

Η Μάχη του Μπολιμόβ διεξήχθη στις 31 Ιανουαρίου 1915 μεταξύ γερμανικών και ρωσικών δυνάμεων και είχε ασαφές αποτέλεσμα. Η μάχη θεωρείται προϋπόθεση για τη δεύτερη μάχη των ποταμών Μαζούρ.

Μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 9η Γερμανική Στρατιά υπό τις διαταγές του Άουγκουστ φον Μάκενσεν επιτέθηκε στη 2η Ρωσική Στρατιά, υπό τις διαταγές του Στρατηγού Σμιρνόφ, κοντά στο πολωνικό χωριό Μπολιμόβ, το οποίο βρισκόταν επί του σιδηρόδρομου που ένωνε το Λοντζ με τη Βαρσοβία.

Η μάχη του Μπολιμόβ ήταν η πρώτη προσπάθεια των Γερμανών να προχωρήσουν σε ευρεία χρήση δηλητηριώδους αερίου - τα 18.000 κελύφη αερίου δεν είχαν επιτυχία όταν το βρωμιούχο ξυλόλιο - μορφή δακρυγόνου - ανατινάχθηκε πίσω στις δικές τους γραμμές.[1] Το άεριο οδήγησε σε λίγες απώλειες, ωστόσο, ο κρύος καιρός το έκανε να παγώσει και να φανεί αναποτελεσματικό.[1]

Η αποτυχία του βρωμιούχου ξυλολίου ανάγκασε τους Γερμανούς να σταματήσουν την επίθεση τους. Ως απάντηση, οι Ρώσοι έστειλαν 11 μεραρχίες υπό τις διαταγές του Βασίλι Γκούρκο να περάσουν στην αντεπίθεση - ωστόσο, η ρωσική αντεπίθεση αναχαιτίστηκε από το γερμανικό πυροβολικό και οι Ρώσοι έχασαν 40.000 στρατιώτες.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Battle of Bolimów της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).