Μάχη της Μπογιακά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Μάχη της Μπογιακά

Η Κολομβία, τότε γνωστή ως Νέα Γρανάδα, απόκτησε την οριστική ανεξαρτησία της από την Ισπανία στη Μάχη της Μπογιακά. Ένας συνδυασμένος δημοκρατικός στρατός Κολομβιανών και Βενεζουελανών, που συμπληρώθηκε από τις Βρετανικές Λεγεώνες νίκησε μια Ισπανική βασιλική δύναμη. Η μάχη έγινε 150 χλμ από την Μπογκοτά στα βουνά των Άνδεων.

Μετά την εξασφάλιση μιας οριακής νίκης στη Μάχη των Ελών Βάργκας, η εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων του Σιμόν Μπολίβαρ, που οδηγήθηκε από τον Σανταντέρ, πρόφθασε τελικά το βασιλικό στρατό στην προέλασή του στο δρόμο που οδηγεί στην Μπογκοτά, η κατάληψη του οποίου θα έκοβε αποτελεσματικά την πρόοδο του δημοκρατικού στρατού και θα έδινε τη στρατηγική πρωτοβουλία στους αντιπάλους του.

Η δημοκρατική εμπροσθοφυλακή εκβίασε την μάχη μέσω μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης που διαίρεσε το στρατό του Μπαρέιρο σε μια γέφυρα στρατηγικής σημασίας, χωρίζοντας την βασιλική δύναμη στην μέση. Κάθε μισό νικήθηκε στη συνέχεια από τις δυνάμεις του Σανταντέρ και του Ανσοάτεγκι, οι οποίες χρησιμοποίησαν τις μοίρες ιππικού τους για να χτυπήσουν τις αντίστοιχες οπισθοφυλακές των εχθρών τους.

Τουλάχιστον 1.600 στρατιώτες και αρκετοί από τους Ισπανούς διοικητές, συμπεριλαμβανομένου του Μπαρέιρο του ιδίου, συνελήφθησαν στο τέλος της μάχης. Η απελευθέρωση της Νέας Γρανάδας επιβεβαιώθηκε από αυτήν την νίκη, που άφησε το δρόμο της Μπογκοτά και την ίδια την πόλη σχεδόν ανυπεράσπιστη, αφού οι επιζώντες κατευθύνθηκαν προς άλλες θέσεις.

Η εν λόγω γέφυρα Puente de Boyacá, δεν είναι πλέον σε χρήση αλλά έχει διατηρηθεί ως σύμβολο της ανεξαρτησίας της Νότιας Αμερικής.