Μάνταπεκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Δήμος του Μάιντανπεκ βρίσκεται στη Διοικητική Περιφέρεια του Μπορ, στην ανατολική Σερβία. Διοικητική πρωτεύουσα είναι η πόλη του Μάιντανπεκ. Την εν λόγω Διοικητική Περιφέρεια συναπαρτίζουν οι Δήμοι του Μπορ, του Κλάντοβο και του Νέγκοτιν. Η ύπαρξη ορυχείου εξόρυξης χαλκού και χρυσού, αποτελεί ίσως τον κύριο λόγο δημιουργίας του αρχικού οικισμού. Ετυμολογικά, το όνομα της περιοχής προέρχεται από την περσική/αραβική λέξη "μάινταν" (ορυχείο) και τη λέξη "Πεκ" που πιθανότατα αποτελεί την ονομασία ποταμού.

Αρχαιολογικά ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή παραπέμπουν στην ύπαρξη ορυχείων χαλκού ήδη 4500 χρόνια πριν. Η πρώτη γεωλογική μελέτη ωστόσο πραγματοποιήθηκε το 1897 από τον Γερμανό γεωλόγο Φέλιξ Χόφμαν, με τη χρηματοδότηση του βιομηχάνου Τζόρτζε Βάιφερτ. Από το 1904 και σε συνεργασία με γαλλικά κεφάλαια ξεκίνησε η λειτουργία του ορυχείου στο Μάιντανπεκ. Η πρώτη αυτή φάση ολοκληρώθηκε πέντε χρόνια μετά το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1951, όταν το ορυχείο πέρασε στα χέρια της Σοσιαλιστικης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Η 4η Αυγούστου του 1961 είναι η ημερομηνία ορόσημο για τη λειτουργία του ορυχείου, αφού συνενώνεται με το ορυχείο του Μπορ και μετονομάζεται σε Βάση Μεταλλορυχείων και Χυτηρίων Μπόρ[1]. Τότε ξεκινάει και η ακμή του Μάιντανπεκ, αφού καταφθάνουν εργάτες από διάφορες πόλεις της Γιουγκοσλαβίας προς εύρεση εργασίας.

Ο πληθυσμός του Δήμου λίγο πριν τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας ήταν περίπου 12.000 κάτοικοι, ενώ σήμερα (2014) πρέπει να έχει μειωθεί κατά 3 με 4 χιλιάδες κατοίκους λόγω μετανάστευσης και χαμηλού δείκτη γεννήσεων. Οι κάτοικοι είναι ως επί το πλείστον Σέρβοι, με δεύτερη εθνοτική ομάδα τους Βλαχόφωνους. Μεγάλο μέρος του Βλαχόφωνου πληθυσμού έχει μεταναστεύσει και κατοικεί στη Βόρεια Ιταλία, στην περιοχή της Βιτσέντσα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2014.