Μάθιου Γκουντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάθιου Γκουντ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3  Απριλίου 1978[1][2]
Έξετερ[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ
Ακαδημία Δραματικής Τέχνης «Γουέμπερ Ντάγκλας»
Exeter School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
ηθοποιός ταινιών
ηθοποιός τηλεόρασης
Περίοδος ακμής2002
Οικογένεια
ΣύζυγοςSophie Dymoke (από 2014)
Ιστότοπος
matthew-goode.net
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μάθιου Γουίλιαμ Γκουντ (αγγλικά: Matthew William Goode‎‎, 3 Απριλίου 1978) είναι Άγγλος ηθοποιός. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 2002 με την ταινία του ABC Confessions of an Ugly Stepsister. Ο ρόλος που τον έκανε ευρύτερα γνωστό ήταν στην ταινία Η κόρη του προέδρου (Chasing Liberty, 2004), για την οποία έλαβε υποψηφιότητα στα Teen Choice Awards. Στην συνέχεια εμφανίστηκε σε δεύτερους ρόλους στην ταινία Match Point του Woody Allen (2005), στην γερμανική-βρετανική ρομαντική κωμωδία Imagine me and you (2006), στο δράμα Copying Beethoven (2006). Έλαβε επαίνους για την ερμηνεία του ως καλλιτέχνης στο δράμα του Julian Jarrold Επιστροφή στο Μπράιντσχεντ (Brideshead Revisited, 2008) και ως Ozymandias στην αμερικανική ταινία Watchmen (2009), η οποία βασίζεται στις σειρές DC Comics με το ίδιο όνομα. Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στη ρομαντική κωμωδία Leap Year (2010) και στο αυστραλιανό δράμα Burning Man (2011), το οποίο του χάρισε τον τίτλο του Καλύτερου Ηθοποιού στο Βραβείο Κύκλου Κριτικών Κινηματογράφου της Αυστραλίας.

Άλλοι αξιόλογοι ρόλοι ταινιών περιλαμβάνουν το Ο τσιλιαδόρος (The Lookout, 2007), το Ένας άνδρας μόνος (A Single Man, 2009), το Junction Junction (2010), το Stoker (2013), το Belle (2013) και το Self Replacement (2015). Εκτός από τις ταινίες, ο Goode εμφανίστηκε και σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές. Οι πιο αξιοσημείωτοι τηλεοπτικοί ρόλοι του περιλαμβάνουν τον Henry Talbot στην τελευταία σεζόν του ιστορικού δράματος Downton Abbey και του Finley "Finn" Polmar στο δράμα του CBS The Good Wife. Είχε επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στο βραβευμένο από κριτικούς βρετανικό δράμα Dancing on the Edge, ως ο δημοσιογράφος Stanley Mitchell, για το οποίο κέρδισε υποψηφιότητα για τον Καλύτερο Ηθοποιό στα Miniseries αλλά και ως τηλεοπτική ταινία στα βραβεία δορυφορικής τηλεόρασης.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκουντ γεννήθηκε στο Έξετερ του Ντέβον. Ο πατέρας του είναι γεωλόγος και η μητέρα του, Τζένιφερ, είναι νοσοκόμα και θεατρική διευθύντρια. Ο Γκουντ είναι ο μικρότερος από πέντε παιδιά (ένας αδερφός, δυο ετεροθαλείς αδερφοί, μια ετεροθαλής αδερφή, την τηλεοπτική παρουσιάστρια Σάλλυ Μέεν από τον προηγούμενο γάμο της μητέρας του). Μεγάλωσε στο χωριό Clyst St. Mary, κοντά στο Έξετερ. Ο Γκουντ σπούδασε στο σχολείο του Έξετερ, ένα ανεξάρτητο σχολείο στο Ντέβον, και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Μπίρμινχαμ και την Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Webber Douglas στο Λονδίνο.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκουντ ενσάρκωσε τον Peter Lynley, τον αδερφό του επιθεωρητή Lynley στην παραγωγή του BBC Inspector Lynley Mysteries και συμπρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά Confessions of an Ugly Stepsister, η οποία βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Gregory Maguire με το ίδιο όνομα, αλλά και στο έργο Η Θύελλα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Το 2004 ο Γκουντ έκανε το ντεμπούτο του στην αμερικανική τηλεόραση με την ρομαντική κωμωδία Η κόρη του προέδρου (Chasing Liberty) μαζί με την Mandy Moore.

Ο Γκουντ συμμετείχε στο θρίλερ του Γούντυ Άλλεν Match Point, μαζί με τους Jonathan Rhys Meyers και Scarlett Johansson, στην ρομαντική κωμωδία Imagine me and you μαζί με τις Piper Perado και Lena Headey, στην τηλεοπτική σειρά Η οικογένειά μου και άλλα ζώα μαζί με την Imelda Staunton, στο βιογραφικό-μουσικό δράμα Copying Beethoven μαζί με τους Ed Harris και Diane Kruger και το δράμα του Scott Frank Ο τσιλιαδόρος (The Lookout) μαζί με τον Joseph Gordon-Levitt. Ανέλαβε έναν ρόλο στην σειρά μικρών επεισοδίων του Brooke Burgess που προβλήθηκε στο BBC He Knew He Was Right, η οποία βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Anthony Trollope με το ίδιο όνομα.

Το 2008 ο Γκουντ πρωταγωνίστησε στην δραματική ταινία Επιστροφή στο Μπράιντσχεντ (Brideshead Revisited) όπου ενσάρκωσε τον Charles Ryder, που βασίστηκε στο μυθιστόρημα της Evelyn Waugh με το ίδιο όνομα. Το 2009 ο Γκουντ συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον Malin Akerman στην ταινία του Zack Snyder Watchmen όπου υποδύθηκε τον Ozymandias / Adrian Veidt και επίσης συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον Κόλιν Φερθ στην κινηματογραφική ταινία Ένας άντρας μόνος (A single man) με βάση το μυθιστόρημα του Christopher Isherwood. Το 2010 συμπρωταγωνίστησε με την Amy Adams στην ρομαντική κωμωδία Leap Year.

Το 2013 ο Γκουντ έλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του BBC Two Drama Dancing on the Edge, ως ο αρθρογράφος σε περιοδικά Stanley Mitchell. Την ίδια χρονιά επίσης συμπρωταγωνίστησε με τη Mia Wasikowska και τη Nicole Kidman στο ψυχολογικό θρίλερ Stoker.

Τον Μάρτιο του 2014 ο Γκουντ εντάχθηκε στην ομάδα ηθοποιών του νομικού δράματος του CBS The Good Wife κατά την πέμπτη σεζόν, όπου αντικατέστησε τον Josh Charles που έπαιζε τον εισαγγελέα Finley Polmar. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην σειρά στο δέκατο πέμπτο επεισόδιο με τον τίτλο "Dramatics, Your Honor". Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στο ιστορικό θρίλερ The Imitation Game ως Hugh Alexander, ένας Βρετανός κρυπτοαναλυτής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πρωταθλητής σκακιού.

Το 2014 ο Γκουντ πρωταγωνίστησε στο δράμα του ITV Downton Abbey, στην ειδική χριστουγεννιάτικη εκπομπή της πέμπτης σεζόν με τίτλο "A Moorland Holiday" όπου υποδύθηκε τον Henry Talbot. Επέστρεψε στο Downton Abbey τον Οκτώβριο του 2015 ξεκινώντας από το τέταρτο επεισόδιο της έκτης σεζόν.

Τον Μάιο του 2015 έφυγε από την σειρά The Good Wife μετά το τέλος της έκτης περιόδου. Στα μέσα της δεκαετίας του 2010 εμφανίστηκε σε μερικές ταινίες και τελικά εμφανίστηκε στην ταινία Allied το 2016.

Ξεκίνησε να εργάζεται στην παραγωγή του WGN, στην σειρά ταινιών Roadside Picnic με βάση το μυθιστόρημα του Strugatsky το φθινόπωρο του 2016, που θα προβληθεί μέσα στο 2017.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκουντ είναι σε σχέση με την τωρινή του σύζυγο Sophie Dumoke από το 2007. Έχουν δυο κόρες, την Matilda Eve (γενν. τον Μάρτιο του 2009) και την Teddie Eleanor Rose (γενν. τον Σεπτέμβριο του 2013) αλλά και έναν γιο, τον Ralph (γενν. τον Αύγουστο του 2015).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 filmportal.de. c56ee7fd97c042f9879fa6253d97a97f. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 13  Δεκεμβρίου 2014.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]