Μάγουλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάγουλο

Τα μάγουλα αποτελούν την περιοχή του προσώπου κάτω από τα μάτια και ανάμεσα στην μύτη και το δεξιό ή το αριστερό αυτί. Στον άνθρωπο, η περιοχή νευρώνεται από το στοματικό νεύρο. Η περιοχή μεταξύ των εσωτερικών του μάγουλου, των δοντιών και των ούλων ονομάζεται προθάλαμος και αποτελεί μέρος του στόματος. Σε άλλα ζώα, τα μάγουλα μπορεί να αναφέρονται επίσης ως σιαγόνες.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μάγουλα είναι σαρκώδη στον άνθρωπο. Το δέρμα αναστέλεται από το πηγούνι και τα σαγόνια, και αποτελεί το πλευρικό τοίχωμα του ανθρώπινου σώματος, αγγίζοντας εμφανώς το μάγουλο κάτω από το μάτι. Το εσωτερικό του μάγουλου είναι επενδυμένο με ένα βλεννογόνο (το στοματικό βλεννογόνο, μέρος του στοματικού βλεννογόνου).

Κατά τη διάρκεια της μάσησης, τα μάγουλα και η γλώσσα που βρίσκεται μεταξύ τους χρησιμεύουν για να κρατήσουν το φαγητό ανάμεσα στα δόντια.

Άλλα ζώα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μάγουλα καλύπτονται εξωτερικά από τριχωτό δέρμα και εσωτερικά από στρωματοποιημένο πλακώδες επιθήλιο. Αυτό είναι ως επί το πλείστον ομαλό[1]. Ο βλεννογόνος είναι εξοπλισμένος με εκκρίσεις από τους στοματικούς αδένες, οι οποίοι είναι διατεταγμένοι σε ανώτερες και κατώτερες ομάδες. Σε σαρκοφάγα ζώα, ο ανώτερος στοματικός αδένας είναι μεγάλος και ιδιαίτερος: ο Ζυγωματικός αδένας. Κατά τη διάρκεια της μάσησης τα μάγουλα και η γλώσσα μεταξύ τους χρησιμεύουν για τη κράτηση του φαγητού ανάμεσα στα δόντια.

Κάποια ζώα όπως οι σκίουροι και τα χάμστερ χρησιμοποιούν τη στοματικό σακούλα για να μεταφέρουν τρόφιμα ή άλλα αντικείμενα.

Σε ορισμένα σπονδυλωτά, τα σημάδια στη περιοχή του μάγουλου (μαγουλικές ρίγες/σημεία/...) ιδιαίτερα αμέσως κάτω από το μάτι χρησιμεύουν συχνά ως σημαντικά χαρακτηριστικά μεταξύ των ειδών ή ατόμων.

Γλουτοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικές φορές οι άνθρωποι αναφέρονται στους γλουτούς ως "μάγουλα" λόγω της ημικυκλικής τους εμφάνιση.

Κοινωνία και πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μάγουλο είναι η πιο κοινή θέση από την οποία λαμβάνεται δείγμα DNA (κατά τη διάρκεια δείγματος μάγουλου).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Klaus-Dieter Budras, Klaus-Dieter Budras (2003). Bovine Anatomy: An Illustrated Text. Schlütersche. σελ. 44. ISBN 3899930002.