Λουξεμβουργιανοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Λουξεμβουργιανοί είναι μια γερμανική εθνοτική ομάδα καταγωγής από το Λουξεμβούργο που μοιράζεται τον πολιτισμό του Λουξεμβούργου και μιλά τη Λουξεμβουργιανή γλώσσα. Οι Λουξεμβουργιανοί ήταν, όπως και οι Αυστριακοί, ιστορικά θεωρούμενοι ως μια περιφερειακή υποομάδα εθνοτικών Γερμανών και θεωρούνταν ως τέτοιοι μέχρι την κατάρρευση της Γερμανικής Συνομοσπονδίας. Μετά την κατάρρευση της συνομοσπονδίας, το Δουκάτο του Λουξεμβούργου εισήλθε σε προσωπική ένωση με τις Κάτω Χώρες με τη συνθήκη του Λονδίνου το 1839. Η ένωση έληξε το 1890. Από νομική άποψη, όλοι οι πολίτες του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου θεωρούνται λουξεμβουργιανοί βάσει του λουξεμβουργιανού νόμου, αν και διακρίνεται και προωθείται μια ξεχωριστή εθνοτική αναγνώριση. Το αντίστοιχο επίθετο είναι «Λουξεμβουργιανά».

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Λουξεμβούργου ζουν στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, μια μικρή χώρα στην Ευρώπη μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και Βελγίου, και είναι καταγωγής Κελτικής / Γαλλο-Ρωμαϊκής και Γερμανικής (Φράγκικης) καταγωγής. Οι περισσότεροι μιλούν τα λουξεμβουργιανά, ως τη μητρική τους γλώσσα, εκτός από τα γαλλικά και τα γερμανικά. Παρόλο που τα Λουξεμβουργιανά μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι παρόμοια με τα γερμανικά, είναι αρκετά ευδιάκριτα για να θεωρηθούν ξεχωριστή γλώσσα και όχι απλώς μια διάλεκτο των Γερμανών.

Διασπορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά τον σχετικά περιορισμένο αριθμό Λουξεμβουργιανών, υπάρχει μια σχετικά μεγάλη διασπορά, στην Ευρώπη και αλλού. Ιδιαίτερα, υπάρχουν πληθυσμοί στις γύρω χώρες του Βελγίου, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ως επί το πλείστον, αυτό οφείλεται σε ιστορικούς λόγους, ιδίως στα τρία χωρίσματα του Λουξεμβούργου, τα οποία οδήγησαν στην ενσωμάτωση των πρώην εδαφών του Λουξεμβούργου σε καθεμία από τις τρεις γύρω χώρες.

Υπάρχουν επίσης σημαντικοί πληθυσμοί στην Αμερική, με το μεγαλύτερο ποσοστό να βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι του Λουξεμβούργου ζουν στον Καναδά και τη Βραζιλία, χώρες όπου μετανάστευσαν μεγάλα κύματα Λουξεμβουργιανών τον 19ο αιώνα, όπως και οι Γερμανοί. Άλλοι μετανάστευσαν στην Ουγγαρία μαζί με τους Γερμανούς κατά την πρώτη φάση της γερμανικής ανατολικής διευθέτησης τον 12ο αιώνα. Οι Τάσσαλοι της Τρανσυλβανίας είναι οι απόγονοι αυτών των εποίκων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]