Λουδοβίκος της Ορλεάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουδοβίκος
Πορτραίτο του Σαρλ-Αντουάν Κοϋπέλ
Δούκας της Ορλεάνης
Περίοδος1723 - 1752
ΠροκάτοχοςΦίλιππος Β΄ της Ορλεάνης
ΔιάδοχοςΛουδοβίκος Φίλιππος Α΄ της Ορλεάνης
Γέννηση4 Αυγούστου 1703
Ανάκτορο των Βερσαλιών, Γαλλία
Θάνατος4 Φεβρουαρίου 1752 (49 ετών)
αββαείο της Σαιν-Ζενεβιέβ, Παρίσι
ΣύζυγοςΑυγούστα του Μπάντεν-Μπάντεν
ΕπίγονοιΛουδοβίκος Φίλιππος Α΄ της Ορλεάνης
ΟίκοςΟίκος της Ορλεάνης
ΠατέραςΦίλιππος Β΄ της Ορλεάνης
ΜητέραΦραγκίσκη Μαρία των Βουρβόνων
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Λουδοβίκος (Louis d'Orléans, Βερσαλλίες 4 Αυγούστου 1703Παρίσι 4 Φεβρουαρίου 1752) του Οίκου της Ορλεάνης ήταν δούκας της Ορλεάνης (1723-1762).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μοναδικός γιος και διάδοχος του Φιλίππου Β΄ της Ορλεάνης, αντιβασιλέα της Γαλλίας, και της Φραγκίσκης-Μαρίας των Βουρβόνων, νόθης κόρης του Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας.

Υπήρξε ευσεβής, χαριτωμένος και καλλιεργημένος πρίγκιπας, που αρνήθηκε να αναμιχθεί στην πολιτική, λόγω της εχθρότητας του καρδιναλίου Ντυμπουά.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του στις 2 Δεκεμβρίου του 1723 ο είκοσι ετών Λουδοβίκος ανέλαβε κληρονομικά τον τίτλο του Δούκα της Ορλεάνης και έγινε ο επικεφαλής του Οίκου της Ορλεάνης. Επίσης, έγινε ο επόμενος στη σειρά για τον θρόνο της Γαλλίας μέχρι τη γέννηση του πρωτότοκου γιου του Λουδοβίκου ΙΕ΄ το 1729.

Το 1730, ο καρδινάλιος Φλερύ του αφαίρεσε την θέση του αρχιστράτηγου του πεζικού που κατείχε για εννέα χρόνια. Θλιμμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων, επέστρεψε στην ιδιωτική ζωή, κλείστηκε σε μοναστήρι και ασχολήθηκε ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή του με τη μετάφραση των ψαλμών και των επιστολών του αποστόλου Παύλου.

Πέθανε στο Παρίσι στις 4 Φεβρουαρίου του 1752.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Ιουνίου του 1724 στη Γερμανία, νυμφεύτηκε τη Γερμανίδα πριγκίπισσα Αυγούστα Ιωάννα του Μπάντεν-Μπάντεν (1704 - 1726) και ο γάμος τους επαναλήφθηκε στις 13 Ιουλίου στη Γαλλία. Στη γαλλική αυλή η νέα δούκισσα της Ορλεάνης έγινε γνωστή ως Ιωάννα του Μπάντεν-Μπάντεν. Μαζί της απέκτησε μόνο έναν γιο που επιβίωσε, καθώς η σύζυγός του πέθανε τρεις ημέρες μετά τη γέννηση της κόρης τους που επίσης απεβίωσε νωρίς: