Λεωφόρος Μεσογείων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεωφόρος Μεσογείων
Στάση λεωφορείου στο Πεντάγωνο
Μήκος8,3 χιλιόμετρα
Διασταύρωση μεΛεωφόρος Αλεξάνδρας, Μιχαλακοπούλου, Λεωφόρος Παναγιώτου Κανελλοπούλου & Κατεχάκη (Λεωφόρος Κατεχάκη), Γρηγορίου Ξενοπούλου, Λεωφόρος Περικλέους, Ζωοδόχου Πηγής & 17ης Νοεμβρίου, Χαλανδρίου, Χλόης
ΠεριοχήΑμπελόκηποι, Ελληνορώσων, Παπάγου, Χολαργός, Νέο Ψυχικό, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Γλυκά Νερά, Σταυρός
ΕκκίνησηΛεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, Αμπελόκηποι
ΤέλοςΠεριφερειακή Υμηττού & Λεωφόρος Λαυρίου, Αγία Παρασκευή (Σταυρός)/Γλυκά Νερά
Άποψη της Λεωφόρου Μεσογείων το σούρουπο

Η λεωφόρος Μεσογείων είναι κύριος οδικός άξονας της Αθήνας, που συνδέει το κέντρο της πρωτεύουσας με τα Μεσόγεια. Η ιστορία της αρχίζει από τους αρχαίους χρόνους, οπότε εξυπηρετούσε τη συγκοινωνία των ίδιων περιοχών. Αρχαία πλακόστρωτα τμήματά της έχουν έρθει πρόσφατα στο φως,[1] καταδεικνύοντας τη σπουδαιότητά της ανά τους αιώνες. Έχει μήκος περίπου 8 χιλιομέτρων και είναι μέρος της Εθνικής Οδού 54.

Από τα μέσα του 20ού αιώνα, οπότε και οριστικοποιήθηκε το μήκος της, η λεωφόρος Μεσογείων αποτέλεσε εργαλείο ανάπτυξης των γύρω περιοχών. Η χάραξή της αποτελεί φυσικό όριο μεταξύ αρκετών δήμων της Αττικής, όπως Χαλάνδρι, Νέο Ψυχικό, Παπάγου, Χολαργός, Αγία Παρασκευή κλπ, ενώ εντάσσεται στα όρια του μεγάλου Δακτυλίου.

Κατά μήκος της συναντά κανείς μερικά από τα περισσότερο αναγνωρίσιμα κτίρια της Αθήνας, όπως το «Ραδιομέγαρο» της ΕΡΤ, το συγκρότημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας («στρατόπεδο Παπάγου»), το υπουργείο Μεταφορών, τον Πύργο των Αθηνών (το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα), το Εθνικό Νομισματοκοπείο, αλλά και πλήθος νοσοκομείων, όπως «Ερρίκος Ντυνάν», «Γ. Γεννηματάς», «Σωτηρία», «Ερυθρός Σταυρός» κλπ.

Η λεωφόρος Μεσογείων εξυπηρετείται από πλήθος μέσων μαζικής μεταφοράς, με πιο αξιοσημείωτο την Γραμμή 3 του μετρό, η οποία διαθέτει τέσσερις σταθμούς επί της λεωφόρου. Με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, εξυπηρετεί πάνω από 100.000 οχήματα καθημερινά, ενώ συνδέεται με πολλούς κεντρικούς άξονες, όπως τις οδούς Βασιλίσσης Σοφίας, Φειδιπίδου, Κατεχάκη, Αγίας Παρασκευής και Κλεισθένους, σημείο όπου η προέκτασή της αποτελεί τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Αρίθμηση οικιών στη Λεωφόρο Μεσογείων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι και την Πρωτοχρονιά του 1981 η αρίθμηση των οικιών στη Λεωφ. Μεσογείων δεν ήταν ενιαία. Σταματούσε στο σημείο που είναι το Γεν. Κρατικό Νοσοκομείο και ξεκινούσε και πάλι απ' την αρχή. Τότε όμως τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Αθηναίων, Παπάγου, Χολαργού, Νέου Ψυχικού, Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής αποφάσισαν ομόφωνα να γίνει ενιαία η αρίθμηση.[εκκρεμεί παραπομπή]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «tovima.gr - Λεωφόρος Μεσογείων». TO BHMA. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2016.