Λαοδίκη της Παρθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λαοδίκη της Παρθίας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος38 π.Χ.[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΟρόντης Β’ της Παρθίας
ΤέκναΠάκωρος Α΄ της Παρθίας
Φραάτης Δ’ της Παρθίας
ΓονείςΑντίοχος Α' Θεός της Κομμαγηνής και Ισιάς
ΑδέλφιαΑντίοχος Β΄ της Κομμαγηνής
ΟικογένειαΔυναστεία των Οροντιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

H Λαοδίκη (έζησε τον 1ο αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Οροντιδών γεννήθηκε πριγκίπισσα της Κομμαγηνής και με τον γάμο της έγινε βασίλισσα της Παρθίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ζωή της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη τού Αντιόχου Α΄ Θεού της Κομμαγηνής και της Ισιάδος Φιλοστόργου, κόρης τού Αριοβαρζάνη Α΄ της Καππαδοκίας.

Παντρεύτηκε τον Ορόντη Β΄ της Παρθίας, έτσι έγινε αυτοκράτειρα της Παρθίας. Ο Ορόντης Β΄ είχε σκοτώσει τον πατέρα του Φραάτη Γ΄. Απέκτησαν τέκνα τον Πάκορο και τον Φραάτη Δ΄. Το 38 ο Πάκορος στη μάχη εναντίον των Ρωμαίων απεβίωσε. Τότε ο Φραάτης Δ΄ σκότωσε τον πατέρα του και τα αδέλφια του και έγινε βασιλιάς της Παρθίας.

Νόμισμα τού Ορόντη Β΄ της Παρθίας, συζύγου της Λαοδίκης. Επιγραφή: ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΑΡΣΑΚΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΟΣ. Αργυρή δραχμή 3,7 γρ., 17 χλσ. των ετών 57-38 π.Χ.

Όταν απεβίωσε η Λαοδίκη, ο αδελφός της Μιθριδάτης Β΄ της Κομμαγηνής πήρε τη σορό της στην Κομμαγηνή και την έθεσε δίπλα στη μητέρα της Ισιάδα, την αδελφή της Αντιοχίδα και την ανιψιά της Άκα Α΄. Ο Μιθριδάτης Β΄ έκτισε ένα επιτύμβιο μνημείο προς τιμήν της.

Ο τύμβος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τύμβος (tumulus) είναι διαστάσεων 21 μ. Μόνο ένας κίονας στέκεται ακόμη, με ένα ανάγλυφο στην κορυφή του, το οποίο παριστά τον Μιθριδάτη Β΄ σε χειραψία με τη Λαοδίκη. Η σκηνή δεξίωσης αυτή έχει μία επιγραφή κάτω της, τόσο διαβρωμένη, που παρατηρήθηκε μόλις το 1938. Αποκρυπτογραφήθηκε το 1979 και έχει ως εξής:

Ο μέγας βασιλιάς Μιθριδάτης, γιος τού μεγάλου βασιλιά Αντιόχου και της βασιλίσσης Ισιάδος, αφιερώνει την εικόνα αυτή στη μνήμη της βασιλίσσης Λαοδίκης, αδελφής του και συζύγου τού Ορόντη, βασιλέως βασιλέων, και στην δική της τιμή.

Η επιγραφή είναι ένας αποχαιρετισμός τού Μιθριδάτη Β΄ προς την αδελφή του. Ο νεκρικός θάλαμός της βρισκόταν μέσα στον τύμβο. Όταν το 72 ο Βεσπασιανός προσάρτησε την Κομμαγηνή, ο τύμβος λαφυραγωγήθηκε. Οι Ρωμαίοι μετακίνησαν ογκόλιθους τού τύμβου και τους χρησιμοποίησαν σε κατασκευαστικά έργα της Κομμαγηνής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Travel Guide To Turkey, Guide de la Turquie, GUIDE MARTINE, Guide to Turkey, Guide de Turquie, Travel, Turkey, Voyage, Turquie, Istanbul, Turkey Photos, Photos de la Turquie". Guide-martine.com. Retrieved 2017-04-10.
  • Roger Beck. Beck on Mithraism: Collected Works with New Essays. Books.google.com. p. 297. Retrieved 2017-04-10.