Λίμνη Μανάγουα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 12°20′N 86°25′W / 12.333°N 86.417°W / 12.333; -86.417

Λίμνη Μανάγουα
Άποψη της λίμνης από τον ποταμό Τιπιτάπα
ΧώρεςΝικαράγουα
Χώρες ΛεκάνηςΝικαράγουα
Μέγιστο Μήκος65 χιλιόμετρα
Μέγιστο Πλάτος25 χιλιόμετρα
Έκταση1042 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Μέσο Βάθος9.5 μέτρα
Μέγιστο Βάθος20 μέτρα
Ύψος Επιφάνειας39 μέτρα
ΠόλειςΜανάγουα


Η Λίμνη Μανάγουα (ισπ. προφορά ΔΦΑ: [maˈnaɣwa]), ή Λίμνη Σολοτλάν (Xolotlán) και ισπανικά Λάγο ντε Μανάγουα, είναι η δεύτερη σε έκταση λίμνη της Νικαράγουας. Βρίσκεται μεταξύ της ορεινής και της παραλιακής νοτιοδυτικής Νικαράγουας, σε υψόμετρο 55 μ. Έχει σχήμα αντίστροφο του λατινικού γράμματος S, το μέγιστο μήκος της φθάνει τα 65 χλμ (40 μίλια) και το μέγιστο πλάτος της τα 25 χλμ (15 μίλια) μετρούμενα επί των κεντρικών αξόνων καταλαμβάνοντας συνολική έκταση 1042 τ.χλμ., (410 τ.μίλια), η οποία όμως μεταβάλλεται ανάλογα των βροχοπτώσεων.

Η λίμνη Μανάγουα συνδέεται δια του βαθμιδωτού πλωτού ποταμού Τιπιτάπα με την λίμνη Νικαράγουα ή λίμνη Κοσιμπόλκα. Κυριότερη παρόχθια πόλη της λίμνης είναι η Μανάγουα, πρωτεύουσα της Χώρας, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική της όχθη. Οι κάτοικοι των παραλίων της ασχολούνται με την αλιεία αν και παρουσιάζει μεγάλη ρύπανση λόγω των αποβλήτων που καταλήγουν σ΄ αυτή. Κατά τακτικά διαστήματα γίνονται εκβαθύνσεις με βυθοκόρους από ιζήματα που συγκεντρώνονται σ΄ αυτή. Κατά την τουριστική περίοδο οργανώνονται περιορισμένες τουριστικές περιηγήσεις με μικρά σκάφη.

Σημειώνεται ότι το 1876 και το 1885 συνέβησαν μεγάλες πλημμύρες από τις οποίες υπέστησαν μεγάλες καταστροφές όλοι οι παρόχθιοι οικισμοί, όπως και η πόλη Μανάγουα. Το 1998 κατά το πέρασμα του τυφώνα Μιτς η στάθμη της λίμνης ανήλθε τα 3 μέτρα δημιουργώντας τεράστιες επίσης καταστροφές.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ., σελ.912.