Λέστερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 52°38′0″N 1°8′0″W / 52.63333°N 1.13333°W / 52.63333; -1.13333

Λέστερ

Έμβλημα
Ρητό: Semper Eadem
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λέστερ
52°38′0″N 1°8′0″W
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
Διοικητική υπαγωγήCity of Leicester
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςPeter Soulsby (από 2011)[1]
Έκταση92 km²[2]
Υψόμετρο67 μέτρα
Πληθυσμός464.395 (2016)[2]
Ταχ. κωδ.LE1-LE67
Τηλ. κωδ.0116
Ζώνη ώραςUTC±00:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Λέστερ (αγγλικά: Leicester) είναι πόλη και πρωτεύουσα της κομητείας Λέστερσιρ (Leicestershire) της Αγγλίας. Έχει πληθυσμό 370.000 κατοίκους μέσα στα διοικητικά της όρια και περίπου 850.000 στην Ευρύτερη αστική περιοχή του Λέστερ, καθιστώντας την μεγαλύτερη στην περιφέρεια των Ανατολικών Μίντλαντς, 10η μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας και 13η στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πόλη ευρίσκεται βορειοανατολικά του Μπέρμινγχαμ και του Κόβεντρι, νότια του Νότινγχαμ και δυτικά του Πίτερμπρο. Διαρρέεται από τον ποταμό Σόαρ, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Τρεντ.

Το Λέστερ απέχει από το Λονδίνο 65 λεπτά με το τρένο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λέστερ αποτελεί μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Αγγλίας. Πιστεύεται ότι οι Ρωμαίοι έφτασαν στην σημερινή περιοχή του Λέστερ γύρω στο 47 π.Χ. Τον 9ο αιώνα μ.Χ., το Λέστερ κατακτήθηκε από τους Δανούς Βίκινγκς και μετέπειτα από τους Νορμανδούς.

H κατασκευή του καναλιού Γκραντ Γιούνιον τη δεκαετία του 1790, συνέδεσε το Λέστερ με το Λονδίνο και το Μπέρμινγχαμ. Ο πρώτος σιδηρόδρομος λειτούργησε το 1832.

Κατά την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης, η πόλη γνώρισε τεράστια ακμή και ήταν έδρα πολλών και σημαντικών βιοτεχνιών και βιομηχανιών.

Το 1930, η πόλη ήταν μια από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς και μετά το τέλος του, η πόλη γνώρισε μια περίοδο παρακμής.

Το Σεπτέμβριο του 2012, μια επιστημονική ομάδα αρχαιολόγων από το διάσημο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, προέβη σε μια μεγάλη και ιστορική ανακάλυψη. Μετά από ανασκαφές σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων στην πόλη, ανευρέθη ένας σκελετός. Ο σκελετός, μετά από εξέταση DNA που του έγινε, ταυτοποιήθηκε και ανακοινώθηκε ότι ανήκε στον βασιλιά Ριχάρδο Γ', γνωστό και από το έργο του Σαίξπηρ.

Την άνοιξη του 2015, ο σκελετός του Ριχάρδου Γ', επανετάφη με βασιλικές τιμές στον Καθεδρικό του Αγίου Μαρτίνου στο Λέστερ. Ήταν μια ημέρα περηφάνειας και τιμής για ολόκληρη την πόλη, καθώς το γεγονός της ταφής τράβηξε όλα τα φώτα της δημοσιότητας στο Λέστερ και απασχόλησε τα ΜΜΕ παγκοσμίως. Υψηλοί προσκεκλημένοι παρευρέθησαν στην πόλη των Ανατολικών Μίντλαντς για το γεγονός της ταφής, όπως ηθοποιοί, εκπρόσωποι της βασιλικής οικογένειας, πολιτικοί και δημοσιογράφοι από διάφορες χώρες.

Σήμερα, το Λέστερ είναι μια εξαιρετικά πολυπολιτισμική, ζωντανή και μοντέρνα πόλη, η οποία έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γραφικότητα της και είναι περήφανη για την ιστορία της, της οποίας ο καθένας μπορεί να γίνει κοινωνός με μια επίσκεψη στα πολλά μουσεία της.

Επιπλέον, στην πόλη υπάρχουν 3 μεγάλα εμπορικά κέντρα αλλά και πολλά ανεξάρτητα καταστήματα, όπως και μια από τις μεγαλύτερες αγορές στην Ευρώπη (Λέστερ Μάρκετ).

Το Λέστερ θεωρείται μία από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες και ανερχόμενες αγγλικές πολεις. Διαθέτει άριστες και μοντέρνες υποδομές, όπως πανεπιστήμια, ξενοδοχεία, γήπεδα, θέατρα, εκθεσιακούς χώρους, ανακαινισμένο (για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012) σταθμό τρένων, υπερσύγχρονο σταθμό δημοτικών λεωφορείων κ.α.

Τέλος, η πόλη έχει όμορφες πλατείες (Πλατεία Τζούμπιλι, Πλατεία Δημαρχιακού Μεγάρου κλπ) και περιτριγυρίζεται από πάρκα (πάρκο Μπήντ, πάρκο Βικτόρια, κλπ). Η χρήση του ποδηλάτου ενδείκνυται και ενθαρρύνεται καθώς το Λέστερ έχει πεζοδρομηθεί εκτεταμένα και διαθέτει μεγάλους ποδηλατόδρομους πολλών χιλιομέτρων.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα του Λέστερ είναι ωκεάνιο και χαρακτηρίζεται από απαλά προς θερμά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες καθώς και χαμηλά επίπεδα ηλιοφάνειας, ιδίως τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες. Τόσο τα επίπεδα βροχής που δέχεται, όσο και η μέση θερμοκρασία (μέγιστη και κατώτατη) είναι στον μέσο όρο, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Αγγλίας. Ωστόσο, χιονίζει σχεδόν κάθε χειμώνα.

Το Λέστερ είναι πεδινό και είναι η πόλη που απέχει περισσότερο από τη θάλασσα από οποιαδήποτε άλλη στο Νησί.

Το σημείο βορειοδυτικά του Λέστερ αποτελεί το νοητό κέντρο της Μεγάλης Βρετανίας. Εξάλλου, το Λέστερ βρίσκεται στα Ανατολικά Μίντλαντς και αποτελεί την μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη τους.

Διακυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραδοσιακά, η πόλη του Λέστερ (κέντρο) αποτελεί προπύργιο του Εργατικού Κόμματος, σε αντίθεση με τα προάστια της πόλης, στα οποία το Συντηρητικό Κόμμα είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη απήχηση.

Δήμαρχος της πόλης (2022) είναι ο προερχόμενος από το Εργατικό κόμμα, δάκαλος και πρώην βουλευτής σερ Πήτερ Σόουλσμπι.

Τον Σεπτέμβρη του 2014, σε πανβρετανικό δημοψήφισμα που διεξήχθη, το Λέστερ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στο κρίσιμο και ιστορικό δημοψήφισμα του 2016 που αφορούσε στην παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Λέστερ ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και κατά της εξόδου από την ΕΕ.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διεθνές αεροδρόμιο της κομητείας Λέστερσιρ είναι το Αεροδρόμιο των Ανατολικών Μίντλαντς και βρίσκεται 32 xλμ βορειοδυτικά της πόλης. Το αεροδρόμιο συνδέει το Λέστερ με άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Τοποθετημένο γεωγραφικά στο κέντρο της χώρας, το Λέστερ βρίσκεται κοντά σε κύριους οδικούς άξονες, οι οποίοι συνδέουν το Λέστερ με το Λονδίνο προς τα νότια και το Λήντς προς τα βόρεια.

Το Λέστερ έχει 2 κεντρικούς σταθμούς λεωφορείων, τους λεωφορειακούς σταθμούς Σαίντ Μάργκαρετς και τον καινούριο (Μάιος 2016) σταθμό Χεϊμάρκετ.

Ο ανακαινισμένος σιδηροδρομικός σταθμός του Λέστερ ενώνει την πόλη με άλλες μεγάλες αγγλικές πόλεις και με το Λονδίνο.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Λέστερ εδρεύουν δύο από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, το πανεπιστήμιο του Λέστερ και το Πανεπιστήμιο Ντε Μόντφορτ. Το πρώτο ιδρύθηκε το 1921, ενώ το δεύτερο απέκτησε πανεπιστημιακό καθεστώς στις 26 Ιουνίου του 1992.

Αμφότερα τα πανεπιστήμια της πόλης, προσελκύουν προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές από κάθε γωνιά του πλανήτη και έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με άλλα κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ινστιτούτα αλλά και με την αγορά. Αξίζει να τονιστεί, ότι ο αριθμός των φοιτητών στο Λέστερ αγγίζει τις 50.000.

Τα δύο πανεπιστήμια απέχουν μόνο λίγα λεπτά περπάτημα από το κέντρο της πόλης και έχουν να επιδείξουν σημαντικές διακρίσεις, βραβεία και γνωστούς αποφοίτους. Σπουδαίοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές εργάζονται και έχουν εργαστεί κατά το παρελθόν σε αυτά.

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λέστερ είναι πολυπολιτισμική πόλη. Πέραν του κεντρικού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Μαρτίνου, δίπλα στο Πανεπιστήμιο Ντε Μόντφορτ υπάρχει ο ναός Τζέιν. Τέλος, υπάρχουν μουσουλμανικά τζαμιά καθώς και ελληνορθόδοξη εκκλησία.

Κουλτούρα-Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη πολιτιστική συνοικία του Λέστερ (Cultural Quarter), δεσπόζει το θέατρο Κέρβ, το οποίο έχει χωρητικότητα σχεδόν 1000 θεατών και θεωρείται ένα από τα καλύτερα επαρχιακά θέατρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην πόλη υπάρχουν και άλλα μικρότερα θέατρα.

Επίσης, στο Λέστερ υπάρχει το μοναδικό στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την Ευρώπη Εθνικό Κέντρο Διαστήματος (National Space Centre), μέσα στο οποίο υπάρχει το Πλανητάριο Σερ Πάτρικ Μουρ.

Στο Λέστερ υπάρχουν πάνω από 10 μουσεία.

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, στην πόλη υπάρχει χριστουγεννιάτικη αγορά με ξύλινα σπιτάκια, παγοδρόμιο και ρόδα λούνα πάρκ (ferris wheel), η οποία προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λέστερ έχει μακραίωνη παράδοση στον αθλητισμό και οι ομάδες του φημίζονται για τις επιδόσεις και τις επιτυχίες τους στα σπόρ. Για τον λόγο αυτό, υπάρχει και μνημείο στο κέντρο της πόλης, το οποίο ανεγέρθη το 1996 και τιμά αυτή την αθλητική παράδοση καθώς και τις επιτυχίες της πόλης στα διάφορα αθλήματα.

Συγκεκριμένα, το Λέστερ αποτελεί την έδρα σπουδαίων ομάδων στο ποδόσφαιρο (Λέστερ Σίτι), στο ράγκμπυ (Λέστερ Τάιγκερς), αλλά και στο μπάσκετ (Λέστερ Ράιντερς).

Νοτιοδυτικά της πόλης βρίσκεται το γήπεδο Κινγκ Πάουερ (32.500 θεατές), το οποίο αποτελεί έδρα της κορυφαίας ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης Λέστερ Σίτι. Το 2021, ανακοινώθηκε η επέκταση της χωρητικότητας του γηπέδου σε 40.000 θεατές. Εκτός από ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, το γήπεδο φιλοξένησε αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπυ το 2015 (Αργεντινή, Καναδάς, Ναμίμπια) ενώ συχνά φιλοξενεί και μουσικές συναυλίες.

Η Λέστερ Σίτι έγραψε ιστορία το 2016 καθώς κατέκτησε τη Πρέμιερ Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά (5.000 προς 1). Η συγκεκριμένη επιτυχία έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά παραμύθια στην ιστορία. Πρωτεργάτης αυτής της επιτυχίας ήταν ο Ιταλός προπονητής Κλάουντιο Ρανιέρι, ο οποίος διαδέχτηκε τον Νάιτζελ Πήρσον στον πάγκο της Λέστερ, έχοντας προηγουμένως θητεύσει και στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου. Το μέγεθος της επιτυχίας γιγαντώνεται, εαν αναλογιστεί κανείς ότι η Λέστερ Σίτι, την προηγούμενη χρονιά και ούσα νεοφώτιστη, κατάφερε να παραμείνει στην μεγάλη εθνική ποδοσφαιρική κατηγορία, μόλις στις τελευταίες 9 αγωνιστικές. Ο παραπάνω άθλος έχει μείνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου με τον χαρακτηρισμό "The Great Escape".

Πέραν του πρωταθλήματος του 2016, η Λέστερ Σίτι, έχει κατακτήσει 1 Κύπελλο Αγγλίας (2021), 3 Λήγκ Κάπ και 2 Κομιούνιτι Σιλντ, ενώ το 2017 η ομάδα έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου και αποκλείστηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Τη φανέλα της Λέστερ Σίτι έχουν φορέσει και Έλληνες ποδοσφαιριστές κατά το παρελθόν, όπως ο Νίκος Νταμπίζας και ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

Στο στάδιο Ουέλφορντ Ρόουντ των 25.000 θεατών αγωνίζονται οι Λέστερ Τάιγκερς, μια εκ των κορυφαίων ομάδων ράγκμπυ στην Αγγλία και στην Ευρώπη, με πολλούς τίτλους.

Τέλος το Λέστερ, έχει γνωρίσει σημαντικές επιτυχίες στο χόκεϋ, στο κρίκετ, στην κωπηλασία αλλά και στο σνούκερ.

Εθνικό σύστημα Υγείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο κέντρο του Λέστερ υπάρχει ένα μεγάλο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το Λέστερ Ρόγιαλ Ινφίρμαρι. Άλλο Νοσοκομείο της πόλης είναι το νοσοκομείο Γκλένφιλντ.

Τοπικά ΜΜΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λέστερ διαθέτει τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και την δική του τοπική εφημερίδα. Το ραδιόφωνο του BBC έχει παράρτημα στο Λέστερ. Μάλιστα, το συγκεκριμένο αποτέλεσε ιστορικά το πρώτο παράρτημα του BBC, εκτός Λονδίνου.

Αδελφοποιημένες Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη του Λέστερ έχει αδελφοποιηθεί με τις πόλεις Χάσκοβο της Βουλγαρίας και Στρασβούργο της Γαλλίας.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το Λέστερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Λέστερ θεωρείται η γενέτειρα της σύγχρονης αγγλικής γλώσσας.

Επίσης, είναι η πόλη με τα πιο πολλά φανάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]