Κύπελλο Γ΄ Εθνικής ποδοσφαίρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κύπελλο Γ΄ Εθνικής
Ίδρυση2013
Κατάργηση2017
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
Αριθμός ομάδων61
Περισ. κατακτήσειςΑ.Ε. Καραϊσκάκης
Α.Ε. Λάρισας
Α.Ο. Τρίκαλα
(1 τίτλο έκαστη)
Ιστοσελίδαepo.gr
2016-17

Το Κύπελλο Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας ήταν μια ελληνική ποδοσφαιρική διοργάνωση κυπέλλου ανδρών που καθιερώθηκε την περίοδο 2013–14. Σε αυτή συμμετείχαν μόνο οι σύλλογοι της Γ΄ Εθνικής ερασιτεχνικής κατηγορίας. Ο κυπελλούχος Γ΄ Εθνικής αγωνίζεται στο τέλος της περιόδου με το νικητή του Κυπέλλου Ερασιτεχνών για το Σούπερ Καπ Ερασιτεχνών Ελλάδος. Κυπελλούχος για τη σεζόν 2014–2015 αναδείχθηκε η ομάδα του Α.Ο. Τρίκαλα νικώντας τον Εθνικό Πειραιώς στον τελικό με σκορ 3-2. Ο θεσμός καταργήθηκε το 2015 και οι ομάδες της Γ' Εθνικής ενσωματώθηκαν στο Κύπελλο ερασιτεχνών[1], όμως επανήλθε αμέσως από την επόμενη περίοδο[2]. Τελικά το 2017 ο θεσμός έπαψε οριστικά.

Η διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάγκη της διοργάνωσης προέκυψε το 2013, έπειτα από τη κατάργηση της επαγγελματικής Γ΄ Εθνικής και τη δημιουργία της ερασιτεχνικής Γ΄ Εθνικής κατηγορίας με έξι ομίλους. Η ΕΠΟ δημιούργησε το νέο θεσμό, ώστε οι ερασιτεχνικές ομάδες της Γ΄ Εθνικής να αγωνίζονται μεταξύ τους σε μια διοργάνωση κυπέλλου πιο ανταγωνιστική από τα κύπελλα των τοπικών ενώσεων. Η συμμετοχή όλων των ομάδων της Γ΄ Εθνικής είναι υποχρεωτική.

  • Στην πρώτη φάση (προκριματική) της διοργάνωσης οι ομάδες του κάθε ομίλου αγωνίζονται μεταξύ τους σε μονούς αγώνες νοκ-άουτ (με παράταση και πέναλτι), μέχρι την ανάδειξη του κυπελλούχου του ομίλου. Τα ζευγάρια προκύπτουν, έπειτα από κλήρωση.
  • Στη δεύτερη φάση (ημιτελική) μετέχουν τέσσερις ομάδες, οι κυπελλούχοι κάθε ομίλου. Οι ομάδες έπειτα από κλήρωση αγωνίζονται σε μονούς αγώνες νοκ-άουτ σε ουδέτερα γήπεδα τα οποία ορίζει η ΕΠΟ.
  • Ο τελικός διεξάγεται σε ουδέτερο γήπεδο το οποίο ορίζει η ΕΠΟ. Σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθούν παράταση και πέναλτι.

Τελικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίοδος Κυπελλούχος Σκορ Φιναλίστ Χώρος
2013–14 Α.Ε. Λάρισας 2–1 Πανελευσινιακός Στάδιο Λειβαδιάς
2014–15 Α.Ο. Τρίκαλα 3–2 Εθνικός Πειραιώς Γήπεδο Άμφισσας
2015–16
Δεν διεξήχθη [σημ. 1][3]
2016–17 ΑΕ Καραϊσκάκης Άρτας 1–0 Αχαϊκή Κ. Αχαΐας Γήπεδο Παναιτωλικού
  1. Οι ομάδες της κατηγορίας συμμετείχαν κανονικά στην πρώτη φάση του θεσμού, στο τοπικό Κύπελλο της κάθε ένωσης. Με τις αλλαγές που έφερε η ΕΠΟ, η συμμετοχή των ομάδων στη δεύτερη φάση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών, δηλαδή των Κυπελλούχων των Ενώσεων, ήταν πλέον υποχρεωτική και όχι προαιρετική, όπως ήταν τα τελευταία χρόνια, ενώ η ομάδα που θα κατακτούσε το Κύπελλο Ερασιτεχνών θα κέρδιζε απευθείας την άνοδο στη Γ’ Εθνική και αν αγωνίζονταν ήδη στη Γ’ Εθνική, τότε το εισιτήριο πήγαινε στον φιναλίστ.

.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]