Κωνσταντίνος Μάνος (λόγιος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Μάνος (λόγιος)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1785
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος4  Νοεμβρίου 1835
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
Οικογένεια
ΤέκναΘρασύβουλος Μάνος[1]
ΓονείςBoyar Dimitrie Manu, Postelnic of Valachia, Csaimacam of Moldavia[1] και princess Marioara Karatzaina, beizadi, domnitza[1]

Ο Κωνσταντίνος Μάνος (Φανάρι Κωνσταντινούπολης, 1784 - Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 1835) ήταν Νομικός Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Δημητρίου Μάνου, μεγάλου διερμηνέα (dragoman) της Υψ. Πύλης και ποστέλνικου στη Βλαχία και Μολδαβία. Ήταν λόγιος με αξιοσημείωτη βιβλιοθήκη και συνεργαζόταν με λογίους της εποχής. Μητέρα του ήταν η Μαρία (Μαριώρα) Καρατζά, κόρη του Νικολάου Καρατζά, πρίγκιπα της Βλαχίας, επίσης λογίου. Ο αδελφός του Νικόλαος, πρέσβης της Υψ. Πύλης στο Παρίσι, ήταν φίλος του Κοραή. Ο Κωνσταντίνος ήταν δεύτερος εξάδελφος του Γεωργίου Μάνου με δράση στην Επανάσταση του 1821 και του αδελφού του Ιωάννη μέλους της Φιλικής Εταιρείας, που έπεισε τον Αλέξανδρο Υψηλάντη να αναλάβει αρχηγός της.

Νυμφεύτηκε το 1827 στην Κωνσταντινούπολη τη Σεβαστή (Σεβαστ[ε]ία) Αργυροπούλου, κόρη του Ιακώβου Αργυροπούλου μεγάλου διερμηνέα (dragoman) της Υψ. Πύλης. O Κωνσταντίνος μάλλον έκανε και 2ο γάμο με την Σοφία Gerassimo. Ο Μανουήλ Γεδεών αναφέρει πως ίσως είναι ο συγγραφέας του έργου Τα κατά Κλεάνθην και Αβροκόμην που τυπώθηκε στη Βούδα το 1801 και στην Τεργέστη το 1811, ενός ερωτικού ποιήματος με επιρροές από το Διαφωτισμό. Ο Κωνσταντίνος είχε ετοιμάσει μια μετάφραση του Νέου Ανάχαρση του αβά Βαρθολομαίου. Το Μάρτιο του 1821 καταδικάσθηκε σε θάνατο μαζί με τον πεθερό του Ιάκωβο Αργυρόπουλο, αλλά γλίτωσαν. Το 1824 ήταν εξόριστοι στην Προύσα. Από το 1828 βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου απεβίωσε στην Αθήνα το 1835, ενώ το 1836 γίνεται η 3η έκδοση του ποιητικού έργου Τα κατά Κλεάνθην και Αβροκόμην στην Αθήνα. Η σύζυγός του Σεβαστή ήταν εξαιρετικά μορφωμένη, διηύθυνε τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία στην Αθήνα από το 1842 και έβαλε τις βάσεις για την παιδεία στο Αρσάκειο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωνσταντίνος Μάνος (1785-1835) και η Σεβαστή (1806-1883), κόρη του Ιακώβου Αργυροπούλου (υπουργού των Οθωμανών στο Βερολίνο και μεγάλου Δραγομάνου της Υψηλής Πύλης), είχαν παιδιά:

  • τη Μαρία, το Δημήτριο, τον Αλέξανδρο, την Καλλιόπη και τον
  • Θρασύβουλο Μάνο, στρατηγό, που νυμφεύτηκε τη Ρωξάνη Μαυρομιχάλη (κόρη του Πέτρου, στρατιωτικού και βουλευτή Οιτύλου) και είχε τέκνο:
    • Πέτρος Μάνος 1871-1918, συνταγματάρχης, νυμφεύτηκε τη 2η εξαδέλφη του Μαρία Αργυροπούλου (κόρη του Ιακώβου (1845-1923) προξένου της Ελλάδας στη Σμύρνη και πρέσβη της Ελλάδας στο Βελιγράδι) και είχε παιδί:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]