Κωνσταντίνος Άγγελος Δούκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Άγγελος Δούκας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςΙσαάκιος Άγγελος Δούκας
ΟικογένειαΟίκος των Αγγέλων

Ο Κωνσταντίνος Άγγελος από τη Οίκο των Αγγέλων ήταν ένας σφετεριστής, που προσπάθησε να εκτοπίσει τον εξάδελφό του Ισαάκιο Β΄ Άγγελο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ισαακίου Αγγέλου Δούκα, θείου του Ισαακίου Β΄ (βασίλευσε 1185-95, 1203-04)[1]. Ως εξάδελφος του Αυτοκράτορα των Ρωμαίων, του ανατέθηκε η διεξαγωγή του πολέμου με τους Βλαχο-Βουλγάρους, που είχαν εξεγερθεί (1185-97). Ήταν τα τελευταία στάδια της εξέγερσης. Η κατάσταση στην Αυτοκρατορία χειροτέρευε, αλλά ο Κωνσταντίνος την αντέστρεψε: αν και ήταν ακόμη νέος και αρκετά ορμητικός, έκανε τους στρατιώτες του να τον υπακούουν χωρίς αμφιβολία και τελικά οι Βλάχοι φοβόταν, όταν πλησίαζε[2].

Η ζωντάνια του στην αρχή ελεγχόταν από τους στρατιωτικούς συμβούλους του[1], αλλά μία σειρά από επιτυχίες στο πεδίο της μάχης επί του Πέτρου Δ΄ Ασέν τον ενθουσίασαν και ξεπερνώντας τις αντιρρήσεις τους, δήλωσε αυτοκράτορας[1]. Βάδισε εναντίον της Αδριανούπολης, αλλά οι συνάδελφοί του στρατιωτικοί τον συνέλαβαν -ίσως αφού δωροδοκήθηκαν από τον Ισαάκιο Β΄- και τον παρέδωσαν στον Αυτοκράτορα, που τον τύφλωσε[2].

Το αποτυχημένο του πραξικόπημα πρόσθεσε περισσότερες δυσχέρειες στην ήδη μειούμενη εξουσία του Ισαάκιου Β΄.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Canduci 2010, σελ. 286.
  2. 2,0 2,1 Magoulias 1984, σελ. 239.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]