Κωνσταντία της Σικελίας, βασίλισσα της Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντία της Σικελίας, βασίλισσα της Κύπρου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1303
Θάνατος19  Ιουνίου 1344
Κύπρος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασύζυγος ηγεμόνα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕρρίκος Β΄ της Κύπρου
Λέων Δ' της Αρμενίας
Ιωάννης των Λουζινιάν
ΓονείςΦρειδερίκος Β΄ της Σικελίας και Ελεονώρα του Ανζού
ΑδέλφιαΜαργαρίτα της Σικελίας
Ελισάβετ της Σικελίας, δούκισσα της Βαυαρίας
Γουλιέλμος Β΄ της Αραγωνίας
Αλφόνσο Φαδρίκ
Μανφρέδος της Αραγωνίας
Πέτρος Β΄ της Σικελίας
Ορλάνδος της Αραγωνίας
Ιωάννης του Ραντάτσο
ΟικογένειαΟίκος της Βαρκελώνης

Η Κωνσταντία της Σικελίας (περί το 1304 - μετά τις 19 Ιουνίου 1344) ήταν βασίλισσα της Κύπρου και της Ιερουσαλήμ με τον γάμο της με τον Ερρίκο Β΄ της Κύπρου και βασίλισσα της Αρμενίας με τον γάμο της με τον Λέοντα Ε΄ της Αρμενίας. Η Κωνσταντία ήταν μεγαλύτερη κόρη και τρίτο παιδί του Φρειδερίκου Β΄ της Σικελίας και της Ελεονώρας του Ανζού. Τα αδέλφια της ήταν : Ελισσάβετ, δούκισσα της Βαυαρίας, Πέτρος Β΄ της Σικελίας, Μανφρέδος των Αθηνών, Γουλιέλμος B' των Αθηνών και Ιωάννης του Ραντάτσο.

Αρραβώνας με τον Γάλλο πρίγκιπα Ροβέρτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κωνσταντία αρχικά αρραβωνιάστηκε τον πρίγκιπα Ροβέρτο (1297 - 1308) μικρότερο γιο των βασιλέων της Γαλλίας Φιλίππου του Ωραίου και Ιωάννας Α΄ της Ναβάρρας.[1] Ο αρραβώνας διαλύθηκε με τον πρόωρο θάνατο του Ροβέρτου το καλοκαίρι του 1308, ο βασιλιάς Φίλιππος έστειλε ένα γράμμα στον πατέρα της να την ενημερώσει για τα δυσάρεστα νέα. Η επιστολή έγραφε : "Η Αυτού Μεγαλειότητα σας γνωρίζει για την συμφωνία που έχουμε κλείσει με τον γάμο ανάμεσα στην κόρη σας Κωνσταντία και τον αγαπημένο μας γιο Ροβέρτο, που θα έφερνε ειρήνη και συμμαχία ανάμεσα στους οίκους μας. Με τεράστια θλίψη σας ανακοινώνω ότι ο γιος μας Ροβέρτος ο περισσότερο αγαπημένος από όλα μας τα παιδιά πέθανε, ο θάνατος του μας έχει προκαλέσει τεράστια θλίψη και αισθανόμαστε έρημοι στον κόσμο. Η μόνη μας παρηγοριά είναι ότι ο αγαπημένος μας γιος έφυγε χωρίς αμαρτίες, τον λατρέψαμε με όλη μας την αγάπη αλλά τώρα πήγε στον ουρανό".

Πρώτος γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κωνσταντία παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον Ερρίκο Β΄ της Κύπρου δεύτερο γιο του Ούγου Γ΄ της Κύπρου και της Ισαβέλλας του Ιμπελέν (16 Οκτωβρίου 1317) που ήταν μεγαλύτερος της περισσότερο από 30 χρόνια. Με τον γάμο η Κωνσταντία έγινε βασίλισσα της Κύπρου και της Ιερουσαλήμ μέχρι τον θάνατο του Ερρίκου Β΄ επτά χρόνια αργότερα χωρίς να αποκτήσουν απογόνους (16 Οκτωβρίου 1317).

Δεύτερος γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κωνσταντία παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον Λέων Ε΄ της Αρμενίας (29 Δεκεμβρίου 1331) ύστερα από την απαραίτητη παπική απαλλαγή που εκδόθηκε την ίδια μέρα. Ο Λέων Ε΄ ήταν έντονα φιλοδυτικός, ήθελε ένωση της Αρμενικής με την Καθολική εκκλησία κάτι που δυσαρέστησε έντονα τους γηγενείς βαρόνους, ο γάμος έφερε περισσότερες και πιο έντονες αντιδράσεις. Η πρώτη σύζυγος του Λέων Αλίκη του Κώρυκος και ο πατέρας της Οσίν του Κόρυκος δολοφονήθηκαν με διαταγή του Λέων επειδή δολοφόνησαν την θεία του βασιλιά πριγκίπισσα Ισαβέλλα για να την αποτρέψουν να κληρονομήσει τον θρόνο. Η Κωνσταντία ήταν στην Αρμενία συνεχώς άρρωστη, υπέφερε από βήχα, κόπωση και ζάλες. Ο Λέων την παραμέλησε και όλες οι εγκυμοσύνες της κατέληξαν σε αποβολή.

Τρίτος γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λέων Ε΄ δολοφονήθηκε από τους βαρόνους του την παραμονή της δεκάτης επετείου του γάμου τους, δεν άφησαν παιδιά. Η Κωνσταντία της Σικελίας παντρεύτηκε σε τρίτο γάμο τον Ιωάννη των Λουζινιάν (1343) αλλά ο γάμος ήταν επίσης άτεκνος. Η ασθένεια της Κωνσταντίας χειροτέρευε συνεχώς και πέθανε λίγο μετά τις 19 Ιουνίου 1344 σε ηλικία περίπου 40 ετών. Ο τρίτος της σύζυγος παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο μετά τον θάνατο της την Αλίκη του Ιμπελέν με την οποία απέκτησε πολλά παιδιά ανάμεσα στα οποία και τον διάδοχο του Ιάκωβο.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]