Κυρία του Νεβίλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κυρία του Νεβίλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Θάνατος1228
Κωνσταντινούπολη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡοβέρτος Β΄ του Κουρτεναί[1]
ΓονείςBaldwin de Neufville[2]

Η Κυρία του Νεβίλ, γαλλ. (Ma)dame de Neuville-en-Artois (απεβ. 1228) έγινε, με τον γάμο της με τον Ροβέρτο του Κουρτεναί, Λατίνα αυτοκράτειρα της Κωνσταντινούπολης.

Ο θυρεός του Κουρτεναί, κυριότητας του συζύγου της Κυρίας του Νεβίλ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν γνωρίζουμε το όνομά της, αν και αρκετοί γενεαλόγοι της δίνουν το όνομα Ευδοξία. Μάλλον προέρχεται από σύγχυση με την Ευδοκία Λασκαρίνα, που είχε πιο πριν μνηστευθεί ο Ροβέρτος του Κουρτεναί, της οποίας το όνομα στα Λατινικά γράφτηκε ως Eudoxia.

Σύμφωνα με τον Συνεχιστή του Γουλιέλμου της Τύρου, χρονικογράφο του 13ου αι., ήταν κόρη του Βαλδουίνου του Νεβίλ στο Αρτουά. Η μητέρα της αναφέρεται, αλλά δεν ονομάζεται. Δεν γνωρίζουμε τους απογόνους του πατέρα της, αλλά θεωρούμε ότι είναι Γάλλος.

Το 1221 ο Ροβέρτος στέφθηκε Λατίνος αυτοκράτορας. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Ακροπολίτη είχε αρραβωνιαστεί το 1222 την Ευδοκία Λασκαρίνα, κόρη του Θεοδώρου Α΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων στη Νίκαια και της 1ης συζύγου του Άννας Αγγελίνας. Η Ευδοκία είχε δύο μεγαλύτερες αδελφές, την Ειρήνη Λασκαρίνα, σύζυγο του Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη και τη Μαρία Λασκαρίνα, σύζυγο του Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας. Ωστόσο ο γάμος εμποδίστηκε από τον Μανουήλ Α΄ Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης λόγω στενής συγγένειας εξ αίματος. Δεν ήταν πραγματικά στενοί συγγενείς: η Ευδοκία ήταν προγονή της Μαρίας του Κουρτεναί, 3ης συζύγου του Θεοδώρου Α΄ και αδελφής του Ροβέρτου. Όμως την εποχή εκείνη εθεωρείτο ανιψιά του. Όταν απεβίωσε ο Θεόδωρος Α΄ το 1222, οι αδελφοί του Αλέξιος Λάσκαρης και Ισαάκιος Λάσκαρης, δυσαρεστημένοι που τον διαδέχθηκε ο Ιωάννης Γ΄, πήραν την Ευδοκία και κατέφυγαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου -σύμφωνα με τον Ακροπολίτη- εισήλθαν στον εκεί στρατό και οδήγησαν μία Λατινική δύναμη εναντίον της Βιθυνίας ο 1224. Όμως νικήθηκαν από τον Ιωάννη Γ΄, αιχμαλωτίστηκαν και τυφλώθηκαν.

Ο γάμος της Ευδοκίας με τον Ροβέρτο δεν έγινε· αντ' αυτού η Ευδοκία παντρεύτηκε, κατά τον Αλμπερίκ του Τρουά-Φονταίν τον Φρειδερίκο Β΄ των Μπάμπενμπεργκ δούκα της Αυστρίας το 1226. Το 1229 ο γάμος ακυρώθηκε: ο Φρειδερίκος Β΄ νυμφεύτηκε την Αγνή των Άντεχς, κόρη του Όθωνα Α΄ δούκα της Μερανίας, ενώ η Ευδοκία παντρεύτηκε τον Ανσώ ντε Καγιέ καγκελάριο της Λατινικής Αυτοκρατορίας.

Ο Ροβέρτος έμεινε ανύμφευτος ως το 1227. Σύμφωνα με τον Συνεχιστή του Γουλιέλμου της Τύρου, νυμφεύτηκε μυστικά την Κυρία του Νεβίλ, παρά το ότι αυτή ήταν μνηστευμένη με έναν Βουργούνδιο ευγενή. Αυτή και η μητέρα της τέθηκαν σε μία έπαυλη, που ανήκε στον Ροβέρτο. Όμως ο Βουργούνδιος ευγενής ανακάλυψε το μέρος και οργάνωσε συνωμοσία με μερικούς ιππότες από την Κωνσταντινούπολη εναντίον του Ροβέρτου και της συζύγου του. ΑυτΟι συνωμότεςοί αιχμαλώτισαν την αυτοκράτειρα και τη μητέρα της και τους έκοψαν τα χείλη και τα ρουθούνια, που τα πέταξαν στη θάλασσα. Έπειτα από την επίθεση, ο Ροβέρτος έφυγε από την Κωνσταντινούπολη και ζήτησε τη βοήθεια του πάπα Γρηγορίου Θ΄ για να επανεγκαταστήσει την εξουσία του. Κατά την επιστροφή του από τη Ρώμη, επισκέφθηκε τον Γοδεφρείδο Α΄ βιλεαρδουίνο πρίγκιπα της Αχαΐας, όπου ασθένησε και απεβίωσε. Δεν είχε αποκτήσει τέκνα και η Κυρία του Νεβίλ δεν αναφέρεται πια στις πηγές· δεν γνωρίζουμε αν επέζησε του ακρωτηριασμού της.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1227 τον Ροβέρτο των Κουρτεναί Λατίνο αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης. Δεν απέκτησαν τέκνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p24823.htm#i248222. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. 2,0 2,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • George Acropolites, Chronicle, chapters 22
  • Alberic of Trois-Fontaines, Chronica Alberici Monachi Trium Fontium, MGH SS XXIII