Κυνήγι Θησαυρού στο Ρέθυμνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Παιχνίδι, δραστηριότητα, κύκλος εκδηλώσεων (στο εξής: Κυνήγι) που ξεκίνησε στην πόλη του Ρεθύμνου για πρώτη φορά την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 1990 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο την περίοδο πριν το καρναβάλι του Ρεθύμνου (την Κυριακή του Ασώτου, δύο βδομάδες πριν το καρναβάλι). Η ιδέα του κυνηγιού μεταλαμπαδεύτηκε από την πόλη του Ρεθύμνου στα χωριά του νομού και στις υπόλοιπες πόλεις τις Κρήτης όπου διοργανώνονται κυνήγια θησαυρού με όμοιους στόχους και παρόμοια οργάνωση. (Κυνήγι Αμαρίου, Μυλοποτάμου, Ηρακλείου, Σητείας κ.λ.π). To 28o κυνήγι θησαυρού του Ρεθύμνου κατέχει επίσημα το ρεκόρ Γκίνες (Guiness World Record) στην κατηγορία: πολυπληθέστερο κυνήγι θησαυρού (Largest Treasure Hunt Game)

Η οργάνωση και τα προεόρτια του παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κορμός του παιχνιδιού ξεκινά και ολοκληρώνεται σε μία μέρα, όμως εκδηλώσεις προετοιμασίας, προθέρμανσης και οργάνωσης των συμμετεχόντων γίνονται και τις προηγούμενες μέρες, ακόμα και με διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού [1], ιδίως όμως από τον χορό των ομάδων του κυνηγιού που διοργανώνεται πάντα την Παρασκευή πριν το κυνήγι και τους πρώτους γρίφους που δίνονται συνήθως από το χορό αυτό έως και το απόγευμα του Σαββάτου πριν το κυνήγι.[2] Τη διοργάνωση του κυνηγιού αναλαμβάνει για τον επόμενο χρόνο, με έξοδά της, η νικήτρια ομάδα, εκείνη δηλαδή που βρίσκει τον θησαυρό.

Οι κανόνες του παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πορεία προς το θησαυρό ορίζεται από ποικιλία γρίφων και δοκιμασιών που σχετίζονται πάντα με την ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της. Τα όρια του παιχνιδιού καθορίζονται κάθε χρόνο από τη διοργανώτρια ομάδα και πάντως προσδιορίζονται γεωγραφικά από την εκάστοτε έκταση του Δήμου Ρεθύμνου. Χαρακτηριστική είναι την ημέρα του κυνηγιού η διαρκής μετακίνηση ομάδων και ερευνητών ιδίως με δίτροχα αλλά και με αυτοκίνητα, ιδίως στα πιο απομακρυσμένα σημεία του Δήμου Ρεθύμνου. Δεν θα ήταν η υπερβολή να πει κανείς ότι όλη πόλη βρίσκεται στο πόδι τη μέρα του κυνηγιού αφού η συμμετοχή στο παιχνίδι είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι ηλικίες είναι ευπρόσδεκτες να παίξουν αυτό το παιχνίδι και τελικώς άτομα όλων των ηλικιών συμπράττουν σε ομάδες, που με ιδιαίτερο συναγωνισμό, αλλά και συνεργασίες και (συχνά «υπόγειες») ανταλλαγές και «διαρροές» ψάχνουν τον κρυμμένο θησαυρό.

Το γεγονός της χρονιάς, παράλληλες δράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιχνίδι αυτό έχει εξελιχθεί σε «γεγονός της χρονιάς» για την πόλη του Ρεθύμνου, ενώ τις αφίσες του κυνηγιού σχεδίασαν κατά καιρούς γνωστοί σκιτσογράφοι, όπως ο Αρκάς, ο Δημήτρης Χαντζόπουλος, ο Στάθης, ο Γιάννης Καλαϊτζής, ο Σπύρος Ορνεράκης,[3] ο Στο παιχνίδι συχνά εντάσσονται και δράσεις κοινωνικής συμμετοχής, αλληλοβοήθειας και ευαισθητοποίησης (αιμοδοσίες, συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς, συγκέντρωση φαρμάκων, τροφίμων, ενίσχυση Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου κλπ.).

Ρεκόρ Guinness[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 28o κυνήγι του θησαυρού που διοργανώθηκε από τους Ανιχνευτές, κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ Guinness και σήμερα θεωρείται το πολυπληθέστερο κυνήγι θησαυρού στον κόσμο με 1384 συμμετέχοντες[4]. Το κυνήγι αυτό, που κατέρριψε το ρεκόρ Guinness, κέρδισε η ιστορική ομάδα των "Γαλατών". Το ρεκόρ πιστοποιήθηκε από εκπρόσωπο της εταιρείας Guinness World Records ο οποίος, σε διπλή καταμέτρηση, κατέγραψε 1384 συμμετέχοντες στις 11 Φεβρουαρίου 2017, στην έναρξη του κυνηγιού του θησαυρού, και ξανά στις 12 Φεβρουαρίου κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ είχε πραγματοποιηθεί σε Αγγλικό Πανεπιστήμιο με 1001 συμμετέχοντες

Το παιδικό κυνήγι θησαυρού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία εβδομάδα πριν το παιχνίδι αυτό διοργανώνεται ξεχωριστά το παιδικό κυνήγι θησαυρού, που ξεκίνησε να διοργανώνεται για πρώτη φορά το 1998 από τους Μπουμπούνες και έχει παρόμοια φιλοσοφία και σκοπούς, αλλά απευθύνεται σε ομάδες μικρών παικτών-μαθητών της πέμπτης και της έκτης τάξης του δημοτικού σχολείου.[5]Στο 20ο παιδικό κυνήγι θησαυρού που διοργανώθηκε το 2017 έλαβαν μέρος 726 μαθητές από τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Ρεθυμνης χωρισμένοι σε 79 ομάδες.

Το εφηβικό κυνήγι θησαυρού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο κυνήγι του 2014 η διοργανώτρια ομάδα «Έκατσ' η κουτσή κατσίκα»[6] διοργάνωσε την ίδια μέρα με το παιδικό κυνήγι και εφηβικό κυνήγι θησαυρού στο οποίο είχαν δικαίωμα συμμετοχής μαθητές γυμνασίου της πόλης του Ρεθύμνου. Εφηβικό κυνήγι διοργανώθηκε για δεύτερη φορά το 2017 από την ομάδα των Ανιχνευτών[7]. Δικαίωμα συμμετοχής στο δεύτερο εφηβικό κυνήγι είχαν μαθητές των Λυκείων του δήμου Ρεθύμνου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Συνοπτική παρουσίαση του διαδικτυακού κυνηγιού των Alter Ego Αρχειοθετήθηκε 2012-02-12 στο Wayback Machine. ανακτήθηκε 7-4-2012
  2. 23o Κυνήγι Θησαυρού, 2012 Αρχειοθετήθηκε 2012-03-09 στο Wayback Machine. ανακτήθηκε 7-4-2012
  3. Το Κυνήγι Θησαυρού στο Ρέθυμνο, 20 χρόνια, επιμ. Μάνος Τσάκωνας, εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη, Αθήνα, 2009
  4. «Largest treasure hunt game» (στα αγγλικά). Guinness World Records. http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-treasure-hunt-game. Ανακτήθηκε στις 2017-05-04. 
  5. https://www.mpoumpounes.com/2017-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C/
  6. Ιστοσελίδα της ομάδας έκατσ' η κουτσή κατσίκα
  7. «www.anixneutes.eu». www.anixneutes.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2017.