Κυβέρνηση της Ουγγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας (ουγγρικά: Magyarország Kormánya‎‎) ασκεί την εκτελεστική εξουσία στην Ουγγαρία.[1] Ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός, ενώ η κυβέρνηση αποτελείται από διάφορα εξειδικευμένα υπουργεία.[2] Είναι το κύριο όργανο της δημόσιας διοίκησης της χώρας. Ο πρωθυπουργός (miniszterelnök) εκλέγεται έπειτα από την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση και όντας ο αρχηγός της κυβέρνησης, ασκεί την εκτελεστική εξουσία. Όπως και στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του κόμματος με τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός επιλέγει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα να τους απολύσει. Οι προταθέντες για μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να εμφανιστούν σε συμβουλευτικές ανοιχτές ακροάσεις μπροστά σε μία ή παραπάνω κοινοβουλευτικές επιτροπές. Επίσης το υπουργικό συμβούλιο λογοδοτεί στην Εθνοσυνέλευση, το κοινοβούλιο της χώρας.

Έπειτα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος η Ουγγαρία έχει πολυκομματικό σύστημα. Η τελευταία κοινοβουλευτική εκλογή στην Ουγγαρία έλαβε χώρα στις 8 Απριλίου 2018. Αυτή η κοινοβουλευτική εκλογή ήταν η όγδοη από τις εκλογές του 1990 που ήταν η πρώτη πολυκομματική εκλογή στην χώρα. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών ήταν μια νίκη της συμμαχίας Φίντες-Χριστιανικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, διατηρώντας την πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο και με τον Βίκτορ Όρμπαν να παραμένει πρωθυπουργός. Ήταν η δεύτερη εκλογή σύμφωνα με το νέο ουγγρικό σύνταγμα που μπήκε σε ισχύ στις 1 Ιανουαρίου 2012. Ο νέος εκλογικός νόμος μπήκε σε ισχύ την ίδια ημέρα. Το κοινοβούλιο συρρικνώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, καθώς οι βουλευτές μειώθηκαν από 386 σε 199 στο νέο κοινοβούλιο.[3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Website of the Government of Hungary». Government of Hungary. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2014. 
  2. «Fundamental Law of Hungary (Article 15)» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2021. 
  3. Az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. törvény. In.: Magyar Közlöny. 2011. évi, 165. sz., 41095-41099. p.
  4. «Életbe lép az új választójogi törvény». Magyar Nemzet (στα Ουγγρικά). 29 Δεκεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2012.