Κροατική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κροατική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Ίδρυση1912
ΈδραΖάγκρεμπ
ΜέλοςFIFA (από 1992) και UEFA (από 1993)
ΠρόεδροςMarijan Kustić
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Κροατική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (κροατικά: Hrvatski nogometni savez, HNS) είναι το όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου στην Κροατία. Εδρεύει στο Ζάγκρεμπ και είναι μέλος της UEFA και της FIFA. Διοργανώνει εθνικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, ενώ είναι υπεύθυνη και για τη διεξαγωγή του κυπέλλου της χώρας. Συντονίζει επίσης τις δραστηριότητες των εθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών και νέων της Κροατίας.

Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της χώρας διοργανόνωνται από τις ποδοσφαικές ενώσεις των συλλόγων της Πρβα Λίγκα και της Ντρούγκα Λίγκα υπό την εποπτεία της Ρουμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οργανισμός έχει τις ρίζες του στην «Κροατική Αθλητική Ομοσπονδία» (Hrvatski sportski savez), η οποία ιδρύθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1909 στο Ζάγκρεμπ, τη στιγμή που η Κροατία ανήκε στην Αυστρουγγαρία. Η ομοσπονδία ήταν υπεύθυνη για όλα τα αθλήματα στη χώρα και πρώτος της πρόεδρος διετέλεσε ο Χίνκο Βερθ, πρόεδρος του ποδοσφαιρικού συλλόγου ΧΑΣΚ. H HNS θεωρεί ότι η ίδρυσή ημερομηνία ίδρυσής της είναι η 13η Ιουνίου του 1912, όταν συστάθηκε το ποδοσφαιρικό τμήμα της Κροατικής Αθλητικής Ομοσπονδίας και ο αρχηγός του, ο Μίλοβαν Ζόριτσιτς, διετέλεσε πρώτος πρόεδρος.[1]

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Κροατία έγινε μέλος της ΣΟΔ Γιουγκοσλαβίας και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Γιουγκοσλαβίας με έδρα το Βελιγράδι ανέλαβε ως κύριο όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου στη χώρα.

Όταν η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η πολιτική κατάσταση αντικατοπτριζόταν και στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Στις 13 Μαΐου του 1990 σημειώθηκε μια περίφημη ταραχή στο στάδιο Μαξιμίρ στο Ζάγκρεμπ και διέκοψε τον αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ερυθρού Αστέρα. Στις 3 Ιουνίου του 1990 πραγματοποιήθηκε στο ίδιο στάδιο η φιλική αναμέτριση μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της Ολλανδίας και περίπου 20.000 Κροάτες οπαδοί αποδοκίμασαν τον εθνικό ύμνο της Γιουγκοσλαβίας. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1990 οι οπαδοί της Χάιντουκ Σπλιτ πραγματοποίησαν βίαιη εισβολή στο Πόλιουντ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πρωταθλήματος με την Παρτιζάν. Στις 17 Οκτωβρίου του 1990 διεξήχθη ο πρώτος αγώνας της νεοσυσταθείσας εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Κροατίας, φιλικός εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, και μετά το τέλος της περιόδου 1990-91 οι Κροατικοί σύλλογοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις γιουγκοσλαβικές διοργανώσεις.

Μετά την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της Κροατίας στις 8 Οκτωβρίου του 1991, η Κροατική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ζήτησε τη διεθνή αναγνώριση και τελικά επανεντάχθηκε στη FIFA στις 3 Ιουλίου του 1992 και στην UEFA στις 17 Ιουνίου του 1993.[2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «About the Croatian Football Federation». Croatian Football Federation. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2010. 
  2. «Goal Programme - Croatian Football Federation - 2006». FIFA. 20 Ιανουαρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2010. 
  3. «About the Croatian Football Federation - Facts and Figures». Croatian Football Federation. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]