Κρίναν του Ντάνκελντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρίναν του Ντάνκελντ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Crínán of Dunkeld (Αγγλικά)
ΓέννησηΔεκαετία του 970
Θάνατος1045
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταLay abbot
Οικογένεια
ΣύζυγοςBethóc (από 1000)[1]
ΤέκναΝτάνκαν Α΄ της Σκωτίας
Maldred
ΓονείςDuncan, Mormaer of Atholl[2]
ΟικογένειαΟίκος του Ντάνκελντ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαEarl of Atholl

Ο Κρίναν του Ντάνκελντ (Crínán of Dunkeld, ... - 1045) ήταν κληρονομικός ηγούμενος του αβαείου του Ντάνκελντ, μορμάρος του Άθολ και ο γενάρχης του Οίκου του Ντάνκελντ που κυβέρνησε την Σκωτία μέχρι τα τέλη του 13ου αιώνα, ήταν γαμπρός και πατέρας βασιλέων. Ο Κρίναν του Ντάνκελντ παντρεύτηκε την Μπέθοκ κόρη του Μάλκολμ Β΄ της Σκωτίας που δεν είχε γιο και ο Κρίναν έγινε ο πιο κοντινός συγγενής του για την διαδοχή. Ο μεγαλύτερος γιος του Κρίναν και της Μπέθοκ Ντάνκαν Α΄ της Σκωτίας έγινε βασιλιάς της Σκωτίας την περίοδο 1034 - 1040. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Κρίναν είχε άλλον έναν γιο τον Μάλντρεντ, πατέρα του Γκόσπατρικ της Νορθουμβρίας.

Το μοναστήρι του Αγίου Κολούμπα ιδρύθηκε στην βόρεια όχθη του ποταμού Τάι τον 6ο αιώνα και στις αρχές του 7ου αιώνα στην εκστρατεία του Αγίου Κολούμπα στην γη των Πίκτων, σχεδίασε την ιεραρχία του από τους Κενελ Κονέιλ του Ντόνεγκαλ.[3] Ο Ίαν Μονρκρέιφ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Κρίναν ανήκε στον Σκωτσέζικο κλάδο της Ιρλανδικής δυναστείας των Κενελ Κονέιλ.[4] Ο κληρονομικός τίτλος του ηγούμενου του Ντάνκελντ φαίνεται ότι είχε περισσότερο φεουδαρχικό ρόλο παρά εκκλησιαστικό, ο Κρίναν του Ντάνκελντ είχε πολύ ισχυρή θέση τόσο στην κοινωνία των αστών όσο και στην κοινωνία των κληρικών.

Ο Καθεδρικός ναός του Ντάνκελντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εκπληκτικός ήμι-κατεστραμμένος ναός του Ντάνκελντ οικοδομήθηκε την περίοδο 1260 - 1501 πάνω στα ερείπια του παλιότερου μοναστηριού. Ο Καθεδρικός περιείχε όλα τα υπολείμματα από τα κειμήλια της παλιότερης μοναστηριακής κοινωνίας : μια σειρά από κόκκινες πέτρες ορατές στο ανατολικό τείχος ανήκαν σε παλιότερη κατασκευή και δυο εγκάρσιες πλάκες του 9ου και του 10ου αιώνα βρίσκονται στο Καθεδρικό μουσείο. Το 1045 ο Κρίναν κήρυξε την επανάσταση εναντίον του Μάκβεθ της Σκωτίας για να υποστηρίξει τα δικαιώματα στον θρόνο του 14χρονου εγγονού του Μάλκολμ Γ΄ της Σκωτίας γιου του Ντάνκαν Α΄ της Σκωτίας που σκοτώθηκε σε μάχη στο Έλγιν (1040).[5] Ο Κρίναν αρκετά ηλικιωμένος σκοτώθηκε και ο ίδιος στην συνέχεια σε μάχη στο Ντάνκελντ (1045).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p10289.htm#i102882. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. 2,0 2,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. Woolf, Alex. "The Problem with Crínán", From Pictland to Alba, Edinburgh University Press, 2007
  4. Sir Iain Moncreiffe of that Ilk, The Highland Clans. Part II. 1982. p. 236
  5. Knox, James. The topography of the basin of the Tay, Andrew Shorteed, Edinburgh, 1831

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cawley, Charles, Medieval Lands Project on Crinan

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]